Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak pozwolić sobie na mieszkanie

Polecane posty

Gość gość
A czynsz ile więcej? Raz tu dziewczyna płakała boli miała 80m2 i czynsz był 650-800zl!!! U mnie w mieście to 7-8zł za metr czynszu wychodzi mniej więcej.

Gość gość
Ale ja jestem świadoma że czynsz będę miała około 650 zl. Więc mi to nie przeszkadza

Gość gość
Przykładowe ceny czynszu u mnie 27m2 200zł 36m2 300zł 50m2 350zł 68m2 550zł 80m2 650zł X Wolał bym kawalerkę bo kawaler jestem.

Gość gość
U nas wspólnota i za 36m około 280zl

Gość gość
Ale ja jestem świadoma że czynsz będę miała około 650 zl. Więc mi to nie przeszkadza X Jak moja mama ma 1100 emerytury to czynsz 650 by ją dosłownie zabił bo to sam czynsz a jeszcze inne opłaty są. Więc nie dla każdego większe lepsze. Ja też wolałbym mieć rachunek 200 niż 650. Co mam biegać po tych 80m2 to i tak mało domy są większe.

Gość gość
Może mi ten mistrz ekonomi który twierdzi że kupujący a później sprzedający mieszkania zawyżają ceny?bo nie rozumie jak to by miało działać...

Gość gość
Jak macie zamiar robić dzieci to może i większe lepsze. Mi się wydaje że mało kto chce dzisiaj duże mieszkania kupować do życia. Więcej metrów większą cena większą rata kredytu większy czynsz. Robi się z tego powodu duże obciążenie budżetu domowego. A kasy nigdy za wiele lepiej inwestować wakacje dwa razy w roku spędzić.

Gość gość
No akurat wyjazd na wakacje nie ma nic wspólnego z inwestycją...

Gość gość
dziś Może mi ten mistrz ekonomi który twierdzi że kupujący a później sprzedający mieszkania zawyżają ceny?bo nie rozumie jak to by miało działać... X Siedzi taki i codziennie przegląda otodom w poszukiwaniu mieszkania okazji. Kupuje kawalerkę za 70 tys odmaluje i wystawia za 100.

Gość gość
Ale nie rozumiem o co chodzi? Stać mnie na taki czynsz a większe mieszkanie mi nie potrzebne. 4 pokoje w zupełności nam wystarcza. I nie piszę tu o jakiś starszych osobach co mają tylko emeryturę bo wtedy też by nas nie było stac. Jesteśmy młodzi i na razie chcemy takie mieszkanko. Jak nas nie będzie na nie stać na starość to je sprzedamy i kupimy małe. Albo zostawimy dziecku. Zawsze jakaś opcja jest.

Gość gość
Kredyt mam taki sam jak przy 36 metrach bo nie bierzemy więcej bo kupuję 1 za 1 :) na wakacje też jeździmy

Gość gość
Siedzi taki i codziennie przegląda otodom w poszukiwaniu mieszkania okazji. Kupuje kawalerkę za 70 tys odmaluje i wystawia za 100 No ale każdy może na tym otodom siedzieć.troche znam temat i okazji na necie nie ma.Wszelkie okazję rozchodzą się momentalnie i z reguły za gotówkę.

Gość gość
dziś 12 X 350 (290 a 650) więcej to 4200 rocznie bez znaczenia czy te pieniądze będą inwestowane czy przetanczone przez 30 lat będzie duża kwota

Gość gość
dziś bo oni mają gotówkę to bogaci ludzie inwestują we flipy

Gość gość
I to 36 m to nie kawalerka tylko 2 pokojowe xxx a łazienka na zewnątrz? ja mam kawalerke 37 m i nie wiem jak mozna z tego zrobić 2 pokoje. Przeciez to klitki I mieszkam w niej sama lewdo sie mieszczę z rzeczami, nie wyobrażam sobie mieszkania w dwie osoby na takim metrażu

Gość gość
Dla mnie na korzyść....bo 68 metrów mam w cenie 36m xx aż tak mieszkania nie zdrozały na przestrzeni 5 lat. Albo znalazłaś frajera na kupno, albo kupiłam 68 m ruiny do generalnego remontu i sie cieszysz metrażem a mieszkasz ze szczurami

Gość gość
Tak te 36 to 2 pokojowe mieszkanie. Nie jest wcale takie źle:) jeden pokój dosyć duży, drugi długi ale wąski. Kuchnia i łazienka małe więc tak zmieściły się 2 pokoje

Gość gość
Gość 21.30 stać mnie na remont. Co do mieszkanie nie jest źle nie trzeba na szybko remontować. Ale jest zrobione nie po naszemu, dlatego zmieniamy wszystko

Gość gość
I w moim mieście mieszkania bardzo podrożały.

Gość gość
Widzę że bardzo dużo ludzi jest tu zawistnych. Ja tylko pisze jak nam się udało kupić mieszkanie. Nie chcecie nie wierzcie...mam to gdzieś. Ważne że my jesteśmy zadowoleni. Jak nam się będzie źle mieszkało to sprzedamy bez problemu.

Gość gość
Gdybyście mieli pieniądze to byście kupili dom za gotówkę tak jak ja. Pracowałem w Szwecji 8 lat i odłożyłem kasy tyle, że do końca życia nie muszę pracować. A mieszkam w pięknym, nowiutkim domu. W PL nie opłaca się pracować za 1/5 z tego co na zachodzie.

Gość gość
Nie mam tyle gotówki, nie piszę że jestem bogata. Mąż zarabia sporo ja tez pracuje i na remonty, wyjazdy, raty i wysoki czynsz mnie stać. I żeby żyć a nie biedować też. Ale tyle gotówki odłożonej nie mam i nigdzie tego nie napisalam. Mam dom w którym mieszkają rodzice i później będzie nasz. Ale nie spieszy mi się do niego, chce żeby rodzice żyli jak najdłużej. Zresztą i tak w nim mieszkać nie będziemy tylko jak coś to sprzedamy. Nie każdy lubi mieszkać w domku. Ja jestem wygodna i wolę bloki. Wszędzie blisko. Mieszkałam w domku 20 lat i to nie dla mnie.

Gość gość
Na życie wydajesz tylko z oszczędności?

Gość gość
Po to są kredyty żeby się nimi wspomóc.

Gość gość
Zdradź jaki to sposób aby do końca życia nie pracować?

Gość gość
Gość 21.46 a tobie gratuluje że jesteś taki bogaty. Ja kredyt też spłacę szybko o to się nie martwię bo nie będzie duzy.

Gość gość
dziś Zdradź jaki to sposób aby do końca życia nie pracować? X Ja mam w działalności 100, lokaty 150. Żeby nie pracować wystarczy mieć hm ze dwa trzy dobre mieszkania na wynajem i dom bez czynszu. Tak samo jak ktoś żyje za 2000 a odłożył milion złotych to może żyć z lokaty. Jak mu będzie brakowało to sobie zacznie podbierac ale zanim wyczysci konto bankowe to umrze.

Gość gość
Jeszcze jest opcja, że wyrobil sobie emerytury za te 8 lat np 500 euro na 67. To wystarczy że mu oszczędności starczy do 67. Jeśli teraz ma ze 40 to wystarczy 162tys euro.

Gość gość
Widzę że bardzo dużo ludzi jest tu zawistnych. Ja tylko pisze jak nam się udało kupić mieszkanie. X Żadna zawiść, ja mogę kupić za gotówkę obok was.

Gość gość
Tak się zastanawiam, co to za mieszkanie , jesli nie kawalerka, które ma 36 m kw?? toż to klitka, niby dwupokojowe? Ja mam trzypokojowe, 58 m kw i nam się wydaje małe. No OK, nie małe, ale nie jest na pewno duże. Trzy pokoje w tym jeden naprawdę malutki- to nasza sypialnia - bo 3 x 2,40. za to kuchnia to 12 m kw. nieduża łazienka z wanną, umywalką i wc, i jeszcze drugie osobne wc i maleńka umywalka. balkon taki że pomiesci stolik, kilka krzeseł i kwiaty. trzecie piętro, blok niespełna dziesięcioletni, ciche osiedle ale tylko 15 minut autem do ścisłego centrum jednego z największych poslkich miast. drogie było, ale cieszymy się że je mamy.