Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

PrawaTywaReaktywacja

Dorastałam w Kościele Baptystów odpowiem na pytania

Polecane posty

Gość gość
Dlaczego protestantyzm tak bardzo się podzielił na tysiące małych kościółków zamiast szukać porozumienia i stworzyć jeden duży, spójny ideologicznie kościół tak jak zrobili to katolicy i prawosławni?

Nie dokonca sie podzieli. Bo wlasciwie od samego poczatku byl pdozielony. Rownolegle przeciez toczyla sie reformacja niemiecka z marcinem lutrem na czele oraz reformacja szwajcarska z kalwinem na czele nie wspominajac juz o anglikanizmie bo to wkestia polityczna byla. A dlaczego te wszystkie odlamy nie zdolaly sie dogadac to ja nie wiem. Z baptystami to bylo inaczej bo byli przesldowani przez protestantow luteranskich i kalwinskich wiec byli z boku od poczatku. Zreszta prawoslawni to tez tak nie do konca sa calkowicie spojni. tez sa u nich spory rozne itp

Gość gość
Ilu Baptystów jest w Polsce?

Gość gość
Baptyści też się chrzczą w późniejszym wieku, jak luteranie? Czy ochrzciłaś się? Czy uczęszczasz nadal na zbory?

Gość gość
A czy zbór zabrania wam np wejść do środka do kościoła katolickiego? Pytanie może dziwne, ale mam koleżankę która jest jechową (tak wiem zupełnie inne wyznanie niż wasze) i ona mówiła, że im zbór zabrania przekraczać progu kościołów katolickich, jak jest z tym u was?

Oj ja mam sasiadke świadka jehowy i ona nawet na pogrzeb swojego meza (katolika) nie weszla do kosciola :classic_cool:. U nas nie ma takich zakazow. Mozna wchodzic. Tymbardziej jesli chodzi o takie "okazjonalne" sytuacje.

Gość gość
Baptyści mają jakąś hierarchię strukturalną jak np luteranie, prawosławni, katolicy, tj. parafie, diecezje, hierarchia wśród kapłanów, czy każdy zbór Baptystów ma określoną autonomię?

No są zbory, okręgi czyli po kilka-kilkanascie z regionu no i unia krajowa czyli np. Kosciol chrzescijan baptystow w RP to jest polska unia baptystow ale moze byc kilka unii w jednym kraju np. w USA murzyni maja swoja unie, ci z poludniowych stanow maja swoja unie (bo sa bardziej konserwatywni) i ci z polnocy swoja (bo sa bardziej liberalni) ale baptysci sami sobie wybieraja ktorego pastora chca itp. nikt im nie narzuca jak w katolickim kosciele ze beda akurat tego proboszcza i amen :)

Gość gość
A chodzicie po ludziach z gazetkami? :P

Gość gość
No ale musicie jakieś nabory prowadzić? Przecież Baptyści w Polsce znikąd się nie wzięli. Musieli jakoś przekonywać katolików do zmiany wyznania.

Gość gość
Baptyści propagują albo stosują tzw wychowanie biblijne?

Gość gość
1.Co myślisz o Kościele pastora Chojeckiego? Z tego co wiem to doktrynalnie jest dość blisko nurtu baptystycznego? 2. Co baptyści myślą na temat wolnego dostępu do posiadania broni palnej oraz o karze śmierci?

Nie ma naborów, bo to nie jest klub :D Jak ktoś chce to przychodzi i tyle no nikt nikogo nie namawia. Czasem poszczególne zbory organizują jakieś wydarzenia które mają na celu "pokazać się" ludziom. Ale to jakies kilkudniowe akcje i tyle. A nie dzien w dzien p odomach jak świadkowie jehowy :) No Kiedys to jasne dawno dawno temu jak zjawili sie na ziemiach Polskich to prowadzili akcje ewangelizacyjne. No ale prawda taka ze dzisiaj to juz nie te czasy i raczej takie akcje wielkich sukcesow nie onosza. Wytarczy spojrzeć na świadków chocby. Stoja calymi dniami na ulicach i nikt z nimi nie gada, tylko zbywają i ida dalej.

Gość gość
Zawsze mnie ciekawiło jak wygląda msza u protestantów. Masz jakiegoś linka, gdzie można by zobaczyć jak wygląda taka wasza msza?

Gość gość
Tak bardzo konserwatywne.

18:40 Pastora Chojeckiego za bardzo nie znam. Troche mi sie kojarzy z ksiedzem Natankiem :classic_cool: No jest bardzo konserwatywny i specyficzny. Ale on nie jest z kosciola baptystow, ma swoj wlasny kosciol :classic_cool: Weic nie mnie oceniac. Tymbardziej ze jak pisalam raczej nie sa mi szczegolnie bliskie bierzace sprawy religijne w Polsce. x Bron i kara smierci to ciezko powiedziec bo niie ma jakichs oficjalnych stanowisk w tej sprawie ale mysle ze sporo osob popiera dostep do broni, kare smierci moze toche mniej. Zreszta widac to po USA - Na Poludniu USA jest bastion baptyzmu i za razem bastion zwolennikow dostepu do broni :)

18:45 - MSZA :classic_cool: To nie wygada bo nie ma :) są nabozenstwa. U luteran to np. sa bardzo podobne do katolickich mszy. U baptystow sa bardziej "nieformalne" dużo sie spiewa, raczej nie gra sie na organach tylko na gitarze i pianinie, kazania sa dosc dlugie, no i wieczerza (komunia) wyglada tak ze ludzie stoja w lawkach i biora po kolei chleb i wino. Link poszukam bo kiedys byla transmisja z kosciola baptystow na TVP 2 to moze znajde.

Gość gość
To u baptystów w tych czarnych kościołach się tak wywija i śpiewa? :D

Gość gość
Ah to już znam nazwę kościołów gdzie czarnoskórzy tak śpiewają. B-)

19:03 - No wlasnie o ten link mi chodzilo. No mniej wiecej wiekszosc nabozenstw wyglada podobnie. Ale troche dluzsze.No i tu akurat wieczerzy (komunii) nie ma. Ale ona jest co 2 tygodnie albo co meisiac. Nie co tydzien.