Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co robić z dzieckiem w dużym mieście ?

Polecane posty

Gość gość

Mam 15 miesięczne dziecko i już powoli usycham z nim w domu. Mieszkamy w Krakowie, więc atrakcji powinno być pod dostatkiem a ja czuję jak na jakiejś wsi... Chodzę z nim prawie codziennie na plac zabaw, czasem na gordonki, basen... Nie wiem jak jeszcze można spędzać czas z dzieckiem w mieście, i co robić z całą rodziną w weekend ? Obserwuje na ig konta typu 'co robić z dzieckiem w krakowie ?' ale tam nic ciekawego nie znajduje.. Może wy coś doradzicie ?

Gość gość
Tutaj są same siedzące w domu kwoki, nie licz, że ktoś Ci coś doradzi.

Gość gość
Jak mieszkasz w Krakowie to możesz jechać do Energylandii.. Dla takich małych dzieci też są tam atrakcje.

Gość gość
Dziecko w samochód i wyjechać coś pozwiedzać. Nie musi być bardzo daleko, w okolicach Krakowa napewno coś się znajdzie. My z takim brzdącem ciągle robiliśmy wypady jednodniowe.

Gość gość
Zabierz je na jakiś teren leśny - nie musi być daleko od miasta, byleby była przestrzeń i możliwość nieskrępowanej zabawy - powinno wystarczyć.

Gość gość
12.59 Ale co można zwiedzać z takim dzieckiem ? Mam go zabrać do wieliczki :D ?

Gość gość
A czemu nie? Ja z dzieckiem chodziłam wszędzie-wybieralam dni kiedy był darmowy wstep i w drogę :) byliśmy i w zamku królewskim, w muzeum powstania, muzeum kolejnictwa, sportu, narodowym, w Wilanowie itd. Cześć jeździliśmy we 3 a część tylko ja z dzieckiem. Dużo jeździłam też pod miasto-do błonia, ozarowa, grodziska, Pruszkowa i zwiedzalam co w danym mieście było. Poza tym wszystkie parki nasze :D Stegny, sluzewiec, często chodziliśmy nad Wisłę. Nie znam Krakowa ale na pewno są muzea i warto je odwiedzić. Nawet jeśli dziecko nic nie zapamięta to tu i teraz ma zajecie, a Ty zdobywasz wiedzę i za 2-3 lata będziesz mogła mu to pokazać jeszcze raz, ale dodatkowo będziesz mogła mu coś o tych miejscach powiedzieć.

Gość gość
Basen, sala zabaw, jeziorko, na krzeselko i na rower, do kogos na grila lub na dzialke i do baseniku. Mozna wiele.

Gość gość
13.26 Ale mówimy tutaj o 15 miesięcznym dziecku, raczej ciężko się z nim wybrać do muzeum.

Gość gość
Czuje się jak na jakieś wsi hehe, zapewniam cię, że nie. Mieszkam na wsi od 2ch lat i na serio nie mam takich problemów. Problemy co robić w mieście mają jednak miejskie mamy. Do wielkomiejskich atrakcji mamy 15min samochodem, a na wsi jest w bród atrakcji. Moje dziecko ma 2.5 roku, przed domem ulica mało *****iwa, za domem polna i właśnie na tej polnej się wszystkie dzieci bawią, latają w tą i z powrotem, pilnować nie trzeba, bo tam nic nie jeździ, rośliny, kwiaty, owoce, warzywa. Zwierzątka za ogrodzeniami, każdy ma w ogrodzeniu trampoliny, baseny porozkładane, domki, zjeżdżalnie i multum zabawek. Dzieci małe o 20 już śpią po takiej dawce bieganiny. Ale dalej pisz z ironią o wsi...

Gość gość
13.51 Nie pisałam z ironią o wsi, tylko o tym,że chociaż mieszkam w mieście gdzie teoretycznie jest cały czas mnóstwo atrakcji, to ja się czuję jakby nie było ich w ogóle a ja robię ciągle to samo. To,że mieszkam w mieście nie oznacza od razu, że moje dziecko nie może się bawić na zewnątrz. Mieszkam w ładnej i spokojnej dzielnicy, mamy duży dom i ogromny ogród - teraz jak jest ciepło to mała spędza całe dnie biegając po nim, bawiąc się w piaskownicy, w basenie, ma też domek ogrodowy gdzie bardzo często się bawi... Także to nie jest tak, że nie ma co robić. Po prostu od czasu do czasu zamiast siedzieć w domu chciałabym wyjść na miasto i pokazać mojemu dziecku coś nowego. Chodzimy na gordonki, basen, do klubów zabaw, jeździmy na wycieczki rowerowe, spacerujemy po lesie, spotykamy z innymi dziećmi. Ale tak jak mówię - lubię odkrywać nowe rzeczy, poza tym mieszkając w tak dużym mieście nie sposób wiedzieć o wszystkich wydarzeniach, miejscach więc liczyłam, że ktoś z tych okolic może coś doradzić.

Gość gość
"pilnować nie trzeba, bo tam nic nie jeździ" o matko, mam nadzieję, że żartujesz.

Gość gość
Autorko ty po prostu nie chcesz nigdzie wyjść i dlatego się nudzisz. Ws sielam syna piereszy raz do galerii jak miał 6 miesięcy. Więc tym bardziej ponad roczne dziecko możesz zabrać wszędzie. Tylko nie chcesz ot i cały sekret.

Gość gość
14.22 NIe mówię, że nie chce, po prostu zastanawiam się jaki jest w tym sens.Jakoś nie wiem co miałoby zainteresować 15 miesięczne dziecko w galerii.Chodzi mi o typowe atrakcje dla dzieci.

Gość gość
Hahahha a jaka to była galeria ?

Gość gość
14.22 No i po co takie dziecko tam targać ? Nie uwierzę, że trochę ponad roczne dziecko może się zainteresować muzeum czy galerią. Byłam z moją półtoraroczną córką w centrum nauki kopernik i tam są atrakcje dla tak małych dzieci, ale moja córka miała je i tak w głębokim poważaniu i najlepszą rozrywką było dla niej bieganie od ściany do ściany. Autorka nie pytała o atrakcje dla niej tylko dla dziecka. Możesz sobie zabrać półroczne dziecko do galerii, ale dla niego to nie jest żadna atrakcja. Tyle, ze o ile takie małe dziecko może wytrzyma bez płaczu te 2 godzinki, to już roczne niekoniecznie. Dla 15 miesięcznego dziecka to najlepsze są właśnie jakieś sale zabaw ( często połączone z kawiarniami dla rodziców ), zajęcia muzyczne, językowe itp. No ale nie ma się co oszukiwać, najwięcej atrakcji w miastach jest dla dzieci od 3 rż.

Gość gość
Obrazy, rzeźby-wszystko kolorowe. Moje dziecko uwielbialo od małego uwielbialo byc wśród ludzi. I jakoś nigdy nie biegał od ściany do ściany...:O

Gość gość
Każde dziecko jest inne, to, że twoje coś interesuje to nie znaczy, że z moim będzie tak samo.Jednak większość dzieci poniżej 3 rż nie znajdzie dla siebie nic ciekawego na wystawie i nie ma się co oszukiwać. Może się tym zająć na 10 minut ale nie więcej. Mówisz, że byłaś z półrocznym dzieckiem... To zupełnie co innego bo takie dziecko interesuje dosłownie wszystko i może cały dzień leżeć na brzuchu i oglądać książeczki. Ze starszym dzieckiem jest inaczej, bo potrzebuje ciągle nowych bodźców, wszystko mu się szybko nudzi i patrzenie na kolorowy obrazek to już trochę dla niego za mało.

Gość gość
Czy ty nie masz depresji ? Co cie tak przykulo do siedzenia w domu

Gość gość
14.52 No to mnie rozśmieszyłaś. Po pierwsze, nic mnie nie 'przykluło' bo wcale nie siedzę non stop w domu. Razem z mężem prowadzimy firmę i dwa dni w tygodniu w całości poświęcam na siebie i pracę. Jak chcę wyjść na jogę, czy do kosmetyczki to też to robię. Jak zajmuje się dzieckiem to chcę mu zapewniać jak najwięcej atrakcji ( i sobie przy okazji ). Dlatego właśnie pytam co można robić w Krakowie bo ja czuję, że wszystko już przerobiliśmy. Nie dla wszystkich siedzenie w domu jest super atrakcją, niektórzy chcą od życia czegoś więcej i pokazują dzieciom więcej niż bajka w tv.

Gość gość
No i odezwała się kwoka.

Gość gość
Według was jak ktoś nie lubi spędzać czasu w domu to ma depresje :D ?

Gość gość
Moje dziecko ma teraz 10 lat, więc nie pisz że mając 6 m-cy wszystkim się interesowało a Ty masz gorzej bo twoje ma rok... Moje też miało kiedyś rok i to kwestia chcenia. A tobie się autorki nie chcę. Jak ktoś chcę to szuka możliwości A jak ktoś nie chcę to szuka wymówek.

Gość gość
15.33 No to masz widocznie wybitne dziecko, które mając niecałe pół roku chodziło z zapałem po muzeum i oglądało wystawy. Wszyscy Ci zazdrościmy :D

Gość gość
*półtora roku

Gość gość
O ludzie drodzy, kobieto od galerii - zakończ w końcu tą żałosną dyskusje. Autorka pytała o atrakcje dla 15 miesięcznego dziecka a ty wyjeżdżasz z wystawą. No czy ty siebie słyszysz ? Twoje dziecko na 100 % z zapałem oglądało obrazy Matejki, potem w ciszy dywagowało nad wystrojem pałacu królewskiego a na sam koniec poszliście na herbatkę do outsiderskiej kawiarni gdzie dywagowaliście nad sztuką.

Gość gość
Ale z Was światle kobiety. Zapewne jedyna galeria jaka w życiu odwiedzilyscie to ta handlowa. Moje dziecko też miało kilka m-cy jak pierwszy raz byłam z nim w muzeum. Było w nosidle. Trochę popatrzyła a potem usnela. Nie wpadło wam że można to robić przede wszystkim dla siebie? Co z pewnie nie bo wasza rozrywka jest kafeteria i ukryta prawda ehhh...

Gość gość
Zacznijmy od tego, że nie każdy lubi muzea, więc jaki jest sens pchania dziecka, które po pierwsze - nie wie o co chodzi, po drugie - nie interesuje go tam nic, po trzecie - nic z tego nie zapamięta ? Jak ktoś lubi pooglądać sobie wystawy to może sobie zaprać kilku miesięczne dziecko, bo ono i tak połowę czasu prześpi. Ale jak ktoś nie lubi to po co ma iść ? Pytanie było o atrakcje dla dzieci a nie dla rodziców... Są muzea dla dzieci, ale to przynajmniej dla 3 latków. Takie miejsca nie są dla roczniaków, bo raz, że logistycznie ciężko to udźwignąć - nie wszędzie można wejść z wózkiem, nie ma przewijaków, no i przede wszystkim są tam inni ludzie którzy nie koniecznie mają ochotę słuchać wycia znudzonego dziecka. Nie rozumiem tez dlaczego piszesz, że mi się nie chce skoro wymieniłam miejsca gdzie chodzę z moim dzieckiem prosząc o więcej porad. Po prostu pomysł z muzeum jest od czapy.

Gość gość
15.44 Następna inteligentna. Nikt nie pytał o rozrywki dla matek z kilkumiesięcznymi dziećmi tylko o rozrywki dla 15 miesięcznego dziecka. Taka z Ciebie światła kobieta, a czytanie ze zrozumieniem szwankuje :D

Gość gość
Autorko a w klockolandzie byłaś?