Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Prawniczki,ylybyscie w stanie rzucić rozwój i pracę i jechać z mężem za granicę?

Polecane posty

Gość gość

Przecież po prawie ukończonym w Polsce za granicą jesteście nikim ... Trzeba kończyć kolejne studia lub być tam pracownikiem fizycznym lub panią domu. A co jak nie znacie do tego żadnego języka obcego?

Gość gość
Prawnik nie znający żadnego języka obcego? To jakie on ma wykształcenie? Słabe.

Gość gość
Ale o co ci chodzi?

Gość gość
O matko przeczytałam prawiczki

Gość gość
a po co mu jezyk obcy?? zajmuje się POLSKIM prawem

Gość gość
Chociażby po to, że w Polsce też mieszkają cudzoziemcy i żeby mógł ich reprezentować. Poza tym polski prawnik za granicą nie jest nikim. W Niemczech, jak zna język, może po wpisaniu do izby adwokacjiek normalnie prowadzić działalność tylko nie może używać niemieckiej nazwy prawnika Rechtsanwalt. tylko polską adwokat lub radca prawny. Dopiero po doszksztalceniu i skończeniu niemieckiego prawa może cudzoziemiec tej nazwy używać.

Gość gość
Odpowiadając na pytanie autorki, zależy jaka prawniczka bym była. Znam takie co mają SWOJE firmy a mało co zarabiają.

Gość gość
18:07 Jezyka obiegu uczymy się pół podstawówki, całe liceum i z tego co pamiętam min 2 lata na studiach Daje nam to 10 lat nauki języka. Jak po tylu latach można nie umiec języka???

Gość gość
Mozna. Np.nie umie mówić po angielsku poza podstawami w stylu poproszę bułkę. No z jakiegoś powodu dwie prawniczki już mnie prosiły o przetłumaczenie abstraktu swojej pracy mgr. Tak znaja angielski. Ludziom się wydaje że znają, a jak przychodzi co do czego to ani be ani me

Gość gość
Dzisiaj po studiach zna się a bielski, a to debilny poszyw, do garów w EU się nada

Gość gość
Nie wyjechalabym. To nawet nie chodzi o znajomość języka, ale fakt, że raczej nie ma szans by jako prawnik pracować za granicą. Jestem po aplikacji, pracuje w zawodzie. Jeśli mąż chciałby jechać pomimo mojego sprzeciwu to oznaczałoby, że mnie nie kocha. Trzeba być samodzielną tego nauczyło mnie doświadczenie zawodowe. Te płaczące kobiety, które zostały porzucone przez "kochających" meźow, którzy wymiguja się od płacenia alimentow również na dzieci.

Gość gość
Mieszkam w jednym z krajów UE, jest tu całą rzesza polskich prawników, bo i jest na to zapotrzebowanie, więc trochę bzdury piszesz o tym, ze nie ma szans na pracę w tym zawodzie

Gość gość
Pracują jako adwokaci, prokuratorzy, radcowie, czy po prostu udzielają porad prawnych? To jest różnica. Nie po to kończyłam ciężką aplikację i zdawałam jeszcze cięższy państwowy egzamin żeby porad prawnych jako pokątny prawnik udzielać.

Gość gość
Pracują jako adwokaci, radcowie, czy jako prokuratorzy nie wiem, ale są również przeróżne korporacje, które również zatrudniają polskich prawników, więc jeśli się chce, to można.

Gość gość
do prowadzenia kancelarii w Niemczech jako adwokat zagraniczny wystarczy przyjęcie do właściwej miejscowo izby adwokackiej oraz dopuszczenie przez sąd. Osoba taka nie może jednak posługiwać się niemieckim tytułem zawodowym. Po 3 latach praktyki może złożyć wniosek o niemiecka nazwę, przedstawiając prowadzone przez siebie sprawy.