Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wychowanie dziecka z alkoholowym zespołem FAS

Polecane posty

Gość gość

Czy są tutaj rodzice dzieci z zespołem FAS? Ja i maż od niedawna wiemy, że nasz synek cierpi na ten zespół. Adoptowalismy go jako niespełna 5 4 miesięczne niemowlę i jako zupełnie zdrowe dziecko. Po synku nie było widać, ze cierpi na ten zespół. Jego biologiczna mama zapewne piła w ciąży. Obecnie syn ma 4 lata, ale ma problemy z opóźnieniem w rozwoju umysłowym i troszkę problemów ze zdrowiem fizyczny, które są także wynikiem tego zespołu. Wreszcie wiemy, co naszemu dziecku dolega. Obydwoje z mężem jesteśmy w stanie mu zapewnić rozwój, rehabilitację i wszystko, czego mu trzeba, ponieważ na szczęscie dobrze zarabiamy jako pracownicy naukowi. Ten problem naszego dziecka jest dla nas póki co szokiem, nie wiemy, czego się spodziewać w przyszłości, czy nasze dziecko będzie mogło być całkowicie kiedyś samodzielne, czy będzie zdolne, by skończyć odpowiednie szkoły, pracować i żyć jak dzieci bez takich obciążeń? Jest obecnie intensywnie i wielokierunkowo rehabilitowany, by dogonił rówieśników. Czy są może wśród Was tutaj rodzice lub opiekunowie dzieci z tym problemem? Jak to w późniejszych latach wygląda?

Gość gość
4 miesięczne niemowlę- poprawiam błąd w tekście.

Gość gość
Chyba powinniście poszukać profesjonalnej pomocy.

Gość gość
skąd to dziecko wzieliście?

Gość gość
Wywalić bachora i weźcie cos normalnego albo zróbcie swoje

Gość gość
Po bezowocnych latach starań zapisaliśmy sie do ośrodka adopcyjnego, przeszlismy wszystkie testy, całą procedurę i po oczekiwaniach wreszcie dostalismy telefon, że mają dla nas kilkumiesięcznego chłopca. Czekalismy na dziecko 10 lat (łącznie ze staraniami o biologiczne). Po naszym synku, gdy był malutki na prawdę nie było widać, ze ma ten zespół, rozwijał się jak na kilkumiesięcznego dzieciaka tak jak inne w jego wieku, więc cały czas byliśmy pewni, że jest w pełni zdrowy.

Gość gość
Moja mama nigdy nie pila i niepalila a ja jestem z deczka piertolnięty,czemu?:-(

Gość gość
Bardzo współczuję:-( a po wyglądzie nic nie było widać że dziecko ma fas?

Gość gość
Nie, on był jeszcze malutki- niespełna 4 miesięczny, nie było po nim to zupełnie widoczne. Jedynie od maleńkiego duzo nam chorował, ciągle jakieś infekcje, później opóźnione siadanie, ale cały czas uważaliśmuy, że to wina tego, jaki miał start w zycie- że do 4 miesiąca nie miał rodziców. Dopiero w wieku 3 lat, gdy sporo odstawał od rówieśników zaczęliśmy się bardziej niepokoić, na twarzy również wtedy to zaczęło być widoczne, były rehabilitacj****adania, które to potwierdziły właśnie FAS. Obecnie mały ma 4 lata, mówi bardzo niewyraźnie- chodzi do logopedy, ma też niedosłuch, nadal nie potrafi załapać, że siku i kupę to na nocnik, po nieudanym nocnikowaniu nadal ma pieluchę.

Gość gość
Pracuję w poradni psychologiczno pedagogicznej, prowadzę min. zajecia z wczesnego wspomagania rozwoju min. dla dzieci z FAS. Bardzo różne są prognozy, zależy które ośrodki w mózgu są uszkodzone, nie rozwinęły się.

Gość gość
C.d. Wiele dzieci z FAS jest pobudliwych, impulsywnych, mają kłopoty z pamięcią, jeżeli uszkodzeniu uległ mozdzek również zaburzona jest koordynacja ruchowa. Rehabilitacja i praca z dzieckiem jest ważna, ale to jest wspomaganie rozwoju, nie da się niestety "wyleczyć" FAS.

Gość gość
Niestety, gdy się adoptuje to trzeba się z tym liczyć, ze większość z tych dzieci pochodzi od patologicznych rodziców, więc moga mieć problemy tego typu własnie.