Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Rodzice z tragedii w Darłówku donieśli do prokuratury na ratowników!

Polecane posty

Gość gość
dziś x Też mnie bulwersują tak brutalne wypowiedzi. Jednak ten prawnik przyczynił się do takiej agresji społecznej. Ratownicy nieraz ryzykują własnym życiem. Mają odpowiedzialną i słabo płatną pracę. Teraz będą ciągani po sądach - najczęściej młodzi ludzie, wyjaśnienia, zeznania, czekanie na monitoring itd. A prawda jest taka, że swojej 13latki nie zostawiłabym samej na plaży. Jeśli nie wolno tego zrobić opiekunowi na kolonii, to rodzcowi również, niezależnie od rodzaju plaży.

Gość gość
dziś No ja bym nigdy własnych dzieci nie zostawiła bez opieki w niebezpiecznym miejscu

Gość gość
ale tu nie ma o czym dyskutować rodzice są winni i to jest fakt. Rodzice zajmują się dziećmi. A ratownicy jeżeli mówią prawdę to mogą spać spokojnie, chyba że wyjdzie z monitoringu co innego.

Gość gość
Na autostradzie też byś zostawiła dzieci same i poszła do kibla?

Gość gość
Co by nie wyszło z monitoringu to i tak rodzice są winny, bo zostawili dzieci same w niebezpiecznym miejscu.

Gość gość
Przecież ratownicy nie powrzucali celowo w wiry tych dzieci.

Gość gość
Wszystkim debilom którzy ich bronią życzę byście się potopili.I wasze z****** bachory również,w końcu mają w sobie gen debilizmu.Jak ja nie cierpię was,tępe patusy :/

Gość gość
Co by nie wyszło z monitoringu to i tak rodzice są winny, bo zostawili dzieci same w niebezpiecznym miejscu. x Też mi się tak wydaje. Napisałam wyżej, że opiekun na kolonii nie może zostawić nawet 16latka samego na plaży, a z resztą pójść na lody, bo mimo, że stacjonują na plaży strzeżonej, to on sprawuje opiekę i odpowiada za grupę.

Gość gość
Oni nie złożyli pozwu tylko doniesienie do prokuratury. Za pozew w sądzie cywilnym trzeba zapłacić, za doniesienie już nie. Bez względu na to gdzie te dzieci weszły do wody, czy była flaga czy nie to obowiązek opieki spoczywa na rodzicach. Może mam inne podejście bo mam jedno dziecko i jest nas dwoje rodziców więc jak nie jedno to drugie zawsze jest przy dziecku. Wiem że w rodzinach wielodzietnych rodzice mają "spokoj" bo dzieci bawią się ze sobą. I tutaj tak po prostu było. Dzieci zajęły się sobą, a niestety w przypadku zabawy w morzu to było po prostu niebezpieczne.

Gość gość
A co się dziwicie, ze wzięli papugę? W poprzednim temacie tutaj, który pojawił sie kilka dni temu, większość głaskała rodziców po głowie, były też wpisy o winie ratowników, że za to bekną. Ich znajomi i rodzina poczytali więcej takich wypowiedzi w necie i podpowiedzieli im, żeby wzięli się za ratowników. Proste. A gdy ja i kilka innych osób pisaliśmy, ze tu wina jest przede wszystkim rodziców, a ja dodatkowo uważam, ze głównie ojca, to szczekałyście na nas jak głupie. No i widzicie teraz jacy oni są naprawdę. prokuratura w czwartek wszczęła śledztwo o niedopilnowanie dzieci przez opiekunów, co jest zrozumiałe, to oni zaraz w piątek z adwokaciną zarzut dla ratowników. Byle się wybronić, a wszyscy wiedzą jaka jest prawda. 1. Czarny punkt. 2. Zbyt blisko falochronu. 3. Czerwone flagi. 4. Całkowity zakaz kąpieli, nawet gdyby nie było flag. 5. Plaża niestrzeżona. No ale jak widać to zbyt mało ostrzeżeń dla nieroztropnych rodziców, łoni wiedzieli lepiej, a teraz huzia na józia, bo gdzie byli i co robili ratownicy, zamiast opiekować sie ich dziećmi, gdy matka z młodszym w kiblu, a tatuś...No właśnie, gdzie był tatuś? Bo o tym gdzie udała się matka, to szczegółowo opisują, a co robił i gdzie był tato piszą tyle co nic. Ot, był obecny na plazy ale w innym miejscu. Jak w innym miejscu? Jeśli ja idę z młodszym za potrzebą, to ty drogi mężu siedzisz przez te 5 minut ze starszymi dopóki ja nie wrócę. A jeśli ciebie, tatusiu, nie było przy nas, to ja czekam aż wrócisz, albo cię wołam, albo zabieram całą ferajnę z wody i idą ze mną. Nie wiem, jak takie proste myślenie może być w dalszym ciągu trudne dla wielu osób. Złamać wszystkie możliwe zakazy jakie były i jeszcze winić innych, no ja piertolę.

Gość gość
Nie dopilnowali dzieci i teraz szukaja jelenia. To oni powinni stanąc przed sądem, nie sprawowali odpowiedniejopieki, żeby zapewnić dzieciom bezpieczeństwo.

Gość gość
Mieszkam nad morzem od 30 lat. W morzu nauczyłam się pływać. Mój tata, który potrafi dobrze plywac zawsze powtarzał- odejdź od falochronu i nie wyplywaj w morze gdy nie masz już dna pod nogami, bo morze jest ZDRADZIECKIE. I chociaż plywam dobrze i mam kartę pływacką, to do dziś słucham taty. Różne już rzeczy widziałam przez tyle sezonów. Raz widziałam jak fala wsteczna doslownie porywa faceta na materacu w głąb morza. Btw raz byłam opiekunem na koloniach i mimo, że mieliśmy swojego ratownika i dzieci wtedy wchodziły do wody grupami 10 osobowymi, to ZAWSZE wchodziłam razem z nimi, bo oczy ratownika to tylko jedna para oczu. Ludzie nauczcie się POKORY w stosunku do morza. To nie jest kuźwa basen!

Gość gość
gość dziś w punkt napisalas kochana , nic wiecej nie trzeba dodawac

Gość gość
09:24 dziewczyno, miałas mądrego ojca i ty jesteś mądra, ale głupków nie brakuje i niestety zawsze będą. No sama powiedz, czy uważasz postępowanie tych rodziców za mądre? Dać pełne przyzwolenie dzieciom na złamanie wszystkich tych zakazów? Co trzeba mieć we łbie aby tak zrobić? A skoro już tak zrobili, to stać i na chwilę nie odchodzić, nie spuszczać z oka i to obydwoje, a nie tylko matka, która jeszcze pod opieką ma dwulatka.

Gość gość
Ludzie traktują morze jak basen właśnie i niestety są efekty. Należy uczyć świadomości w szkole, bo rodzice wraz z zapłodnieniem mózgi potracili. Myślą, że taki ratownik da radę uratować Janusza z Karyno, bo jest od tego. To ludzie powinni najpierw pomyśleć o bezpieczeństwie a nie zachowywać się jak idioci. Tutaj ewidentne zaniedbanie ze strony rodziców. Wypoczęta ta matka fest... nie dość ze trójka nastolatków, to tatuś amba Fatima było i ni ma a na dokładkę dwulatek! Jej to mi w tym wszystkim jednak trochę szkoda.

Gość gość
No ale cóż na podstawie jednej matki postawiliśmy wniosek ' Że wszystkie wielodzietne rodziny to patologia' A ich dzieci powinny zdechnąć, żeby nie pobierały 500 plus. I to wnioski mądrych ludzi na tym forum :-) Brawo wy Jednym słowem to cód, że byłam z piątką moich dzieci nad morzem i wróciłąm w kąplecie, jak mogło się to stać? ech no i dalej będę brać to 500 największy ból moich rodaków. Ale nie mam za wiele czasu do rozmyślania zaraz lęcę na drugą zmianę, a po robocie w polu trochę jestem już zmęczona. Trzeba warzywa zawieść do tych, nie patologicznych, empatycznych i cudownych miastowych ludzi :-)

Gość gość
wies , praca na zmiany , czyli fabryka , czyli wyksztalcenie marne i do tego 5 dzieci no i co my mamy myslec o rodzinach wielodzietnych??

Gość gość
10:40 no widzisz, tyle zajęć, a czasu aby zajrzeć do słownika, brak.

Gość gość
wielka tragedia sie stala, ale ratownicy raczej moga spac spokojnie

Gość gość
tak se tu trochę podczytuję i ta od tych słowników to jest na każdym temacie :-D ciekawe czy to ta sama co mówi każdemu strzeliłeś ORTa :-)

Gość gość
Bo są typową rodziną dysfunkcyjna która nie potrafi ponieść odpowiedzialności za swoje postępowanie. Dzieci dopiero co wróciły z kolonii sponsorowanych przez MOPS. Przypadek?? Na pewno nie!!! To są ludzie którzy najwyraźniej uważają że za ich dzieci sa odpowiedzialni wychowawcy,ratownicy i wszyscy dookoła...tylko nie oni. Tacy jak oni nauczeni sa tylko brać i oczekiwać od innych. A sami nie potrafią zapewnić swoim dzieciom elementarnej opieki . Nie wpoili im również podstaw zachowania. Za głupotę się płaci

Gość gość
11 01 o kolejna bez słownika :-o

Gość gość
za glupote rodziciw , dzieci zaplacily najwyzsza cene :( to jest straszne

Gość gość
do 10 46 a masz coś ciekawszego do powiedzenia na tę babkę ? Bo mi się wydaję, że co niektóre z was jak nie mają się do czego dopiertolić, to piszą właśnie o tych ortach ?

Gość gość
Tym zawiadomieniem chcą wyciągnąć ewentualną kasę od państwa jako zadośćuczynienie za jakieś niby niedopatrzenie ratowników (na niestrzeżonej plaży ?!) ? tylko za co ? przecież tam był tez ojciec tych dzieci !

Gość gość
to ja gość z 10 40 e i tak mało hejtu jak na razie na mnie Zapomniałam dodać wiek moich dzieci 27, 24 , 20 ,18 , 16 A i nad morzem byliśmy jeszcze z wnukami i dwoma zięciami :-) na 16 nie mam 500 bo mi dochód przekracza ZA błędy ortograficzne bardzo przepraszam jeżeli kogoś tym uraziłam, nigdy nie potrafiłam ładnie pisać jestem już po 50 pewnie się nie nauczę :-) Miłego dnia .

Gość gość
11:04 no ojciec był, tylko gdzie? Bo skoro to ona po przyjściu z wc zaalarmowała ratowników, ze dzieci nie ma, to wychodzi na to, ze on nawet nie zauważył ich zniknięcia. Uj wie gdzie się pałętał

Gość gość
11:08 a kogo obchodzi w jakim wieku masz dzieciaki? Po co podjudzasz?Stara a głupia. I ciekawe czego szukasz na tym forum? Czyżbyś znów zapyliła, babciu? Chyba nie, bo juz powinnaś byc po menopauzie lub w trakcie

Gość gość
11 12 weź stul ryj prostaczko !!! debilu kobity czepiłaś się nie wiadomo po co . Ty bedziesz wiecznie piękna i młoda :-o Jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia to się stul

Gość 11 01
Nie podjudza, tylko udowadnia , że można mieć dużo dzieci i sprawować nad nimi należytą opiekę. Jedni potrafią, inni nie. Jedni mają spokojne,dobrze ułożone dzieci a u innych jak dzicz ..dostaje wścieku d**y z nadmiaru słońca i słonej wody Ja też unizenie przepraszam za mój słownik, bo to przecież jest istotą tego wątku.