Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Powiedzcie mi czy tylko w Polsce lekarze

Polecane posty

Gość gość

Czy tylko u nas lekarze lecza wszystko "na oko" i maja sie za bogow. chodzi mi o lekarzy zwyklych panstowych lub w szpitalach. wiec ze wynika to z zadluzenia ale takie sytuacje sa nagminne ze pierwsza wizyta i od razu dostaje sie leki na cos co nawet nie wiadomo czym jest. powinno sie zaczynac od badan, nie bierzemy zadnych lekow jak nie wiemy na co. druga sprawa to dlaczego wiekszosc ludzi jest leczona objawowo. lekarzy nie interesuje zaden przypadek nie chca nic dowiesc nawet dla wlasnego sukesu lub w ciekawosci nawet jakby dawali przepis na wyprodukowanie zlota to oni i tak wola wypchnac za drzwi pacjenta i isc do domu. mysla ze jak usuna objawy jakiejs choroby to juz jest ok a nie lecza zrodla problemu nie sa nawet zainteresowani dojsciem do niego. to nie sa tylko moje obserwacje tylko wiekszej liczby ludzi z ktorymi mam stycznosc bo pracuje w takim miejscu ze mam kontakt z ludzmi. prywatnie wcale nie jest jakos o niebo lepiej (ale to juz osobny temat)

Gość gość
na slowo BADANIA dostaja bialej goraczki robia sie na twarzy purpurowi i pluja jadem. i rozmowa wyglada tak badanie x nie ma takiej potrzeby moze badanie y tez nie trzeba wszystko nie trzeba tylko wszytko na oko to jak ma to wszystko funcjonowac

Gość gość
Jak chodzisz do lekarzy ktorzy pracuja od lat PRLu i juz sa na rencie tylko dorabiaja to sie nie dziw. Ja chodze normalnie panstwowo i wrecz odwrotnie - Moi ciagle mi daja jakies skierowania, badania, dziwactwa.

Gość gość
nie, nie tylko w Polsce. we Włoszech i w UK jest tak samo.

Gość gość
Wlasnie nie chodze do normalnych nie takich co sa jedna noga w grobie i to nie tylko ja ale osoby z ktorymi mam stycznosc tez. nie daja nic trzeba albo sie wyklocac albo doplacac i badania robic prywatnie. przejrzyj sobie rozne tematy oraz fora dla matek to oabaczysz ze mam racje nalezysz do mniejszosci (dzieki Bogu) ze ci daja wszystko

Gość gość
nietety musze przyznac autorowi racje, takich sytuacji mialam wiele. przez moja glupote i to ze nie bylam uparta dalam sobie wcisnac wiele lekow bezpodstawnie. alem przyczyna jest tez inna i mi to mowi duzo osob starszych i doswiadczonych przynajmniej w moim przypadku przyczyna jest moj wiek bo jestem stosunkowo mloda. wszyscy mi mowia ze lekarze nie chca mnie leczyc bo jestem mloda i niestety lekarze tez stosunkowo mlodzi maja przedwojenne poglady ze mlodzi to nie choruja tylko wymyslaja i im sie pracowac nie chce a tak juz dawniej nie jest mlodzi choruja tak samo jak wszsycy niestety

Gość gość
11 58 - moze jestes powaznie chory a nie kazdy kto potrzebuj***adan jest od razu baaaardzo powaznie chory tylko po prostu chce wiedxziec dokladnie co mu dolega a nie byc krolikiem doswiadczalnym i dawac sie faszerowac lekami jak nie ma pewnosci

Gość gość
Mam kolezankę lekarkę która niedawno po pijaku wygadała się ile dostaje do kieszeni za niewydawanie skierowań na różne badania, za nieprzekroczenie jakiegoś tam limitu ustalonego z nfz lekarze otrzymują profity. I druga rzecz to kontrakty podpisane z firmami farmaceutycznymi. Za wystawienie iluś tam recept miesięcznie na dany lek, lekarz ma płacone wysokie prowizje. Podpisze umowę na 30 medykamentów na najbardziej popularne choroby i wciska je każdemu czy zdrowy czy chory, więc tak naprawdę nie zależy mu żeby cię z czegoś wyleczyć tylko żeby na tobie zarobić, a najlepiej utrzymać w stanie permanentnych dolegliwości.

Gość gość
12:06 Zgadzam się z autorem i Tobą. ;-) Mam niedoczynność tarczycy a dowiedziałam się o tym przypadkiem i jedynie dzięki własnej konsekwencji. Dosyćdługo z mężem staraliśmy się dziecko, w końcu doszłam do wniosku aby zbadać tarczycę, kobiety w mojeej rodzinie mają z nią problemy. Lekarza rodzinnego (człowieka ok. 30) nie mogłam doprosić się o skierowanie na jakieś badania a prośbę o skierowanie do endykronologa musiałam długo tłumaczyć i uzasadniać ;-/ To,że moja mama ma wyciętą tarczycę i ja sama czuje się bardzo źle nie było wystarczającym argumentem dla pana doktora, co za to usłyszałam? że niemożliwe aby taka młoda ładna kobieta chorowała na tarczycę ;/...właśnie lekarz powinien wiedzieć, że młoda osoba chorować może. skierowanie dostałam ale badania (tsh i tak dalej) zrobiłam już prywatnie, bez łaski i proszenia.

Gość gość
Kurwa srać mi się chce, że ci zasrani lekarze sa tacy k***a zachłanni. Wiecznie im mało. Pracuję w szpitalu i jestem blisko lekarzy i widzę, że co rusz zmieniaja samochody, chwalą się jakie nowe auto sobie kupili z salonu. Co roku wyjeżdżają na ekskluzywne wakacje, Chorwacja, Grecja to nic, rezydenci jeżdżą sobie na Kubę, do Tajlandii czy na Malediwy. Rezydent czaicie to? Wiecznie im k***a mało. Mają etat na oddziale, prywatne przychodnie, dyżury w szpitalu jak i poza szpitalem. Chwalą się jakie oni kupili kolejne mieszkanie i jak się urządzili. A najśmieszniejsze jest to, że co roku przyznają nam tzw. wakacje pod gruszą, marne 500 zł, to oni pierwsi biegną złożyć wnioski. I jeszcze profity dostają z firm farmaceutycznych.

Gość gość
a co ma piernik do wiatraka jak tu pisze osoba ze jej lekarz powiedzial ze niemozliwe zeby tak mloda chorowala na tarczyce" jak ja studiowalam jakis czas temu bylo nas troche na roku i wiekszosc osob przyznawala ze na stale sie na cos leczy ma jakies klopoty zdrowotne wiec mlidzi tez choruja i to coraz wiecej moze 40 czy 60 lat temu nie bylo tego ale teraz to norma. wiec kazdy moze chorowac na tarczyce a nie czy mloda czy ladna czy stara czy brzydka lekarze niech spojrza troche na rzeczywistosc

Gość gość
W uk na wszystko przepisują paracetamol wiec nie biadol

Gość gość
a co wy na to powiecie - lecze sie pare lat na tradzik (a nastolatka juz daawno nie jestem) i chodze do panstwowego dermatologa. nie twierdze ze mi nie pomogla bo tak nie jest ale leczenie u niej jest rownia pochyla z roznym skutkiem to jest. przez ten czas probowalam namowic lekarke do zlecenia jakichs badan to tlumaczyla sie ze nie trzeba ze ona wie jaka bakteria zaatakowala ze sprobujemy tego tamtego i tak na same leki wydawalam tyle pieniedzy ktore moglabym przeznaczyc na wykonanie badan i wiedziec na czym stoje (ale to lekarz jest od tego). zero dociekac zero niczego nie jestem nastolatka jak sa problemy ze skora w dojrzalym wieku to maja jakas przyczyne , uslyszlam ze moge miec problemy do menopauzy. i to jest leczenie niby! na kocu lekarka zmiekla i sama przyznala ze ta przychodnia nie ma umowa na badania z nfz. i to jest pies pogrzebany. to byla ostatnia moja wizyta tam nie bede juz chodzic po recepty tylko chce wiedziec co mi jest. ide do innej lekarki (ktora akurat wiem ze daje na badania i maja umowe) i ona mysle ze mi da a jesli nie to robie badania prywatnie i nie bede sie ogladac na lekarzy ktorzy chca mnie leczyc w nieskonczonosc

Gość gość
13 19 - to niech sie w koncu zaczna uczyc a nie tylko udawac i imprezowac bo laski nie robia bo sa od tego zeby leczyc jak pies od szczekania i dooopa od s r _a nia wiec ty nie biadol, nieukow jest wszedzie pelno pal zakutych

Gość gość
We Francji podobnie, tam żeby lekarz wypisał antybiotyk trzeba być umierającym, ale oni wychodzą z założenia że organizm sam powinien zwalczać większość chorób no i nie obżerają się samym świństwem jak polacy przez co mniej chorują.

Gość gość
a w Irlandii na wszystko najpierw daja paracetamol i tyle. z czym byś nie przyszła. specjalistów w wązkiej dziedzinie np laryngolog, albo dermatolog czasem jest tylko 2 na cały kraj i kolejka na kilka lat.

Gość gość
Najgorszym znanym mi lekarzem jest Arnetta Targonska kierownik przychodni w Poznaniu przy os. Orla Bialego. Byly nawet artykuly w gazetach, jak traktowani sa tam pacjenci. Do przychodni nie da sie dodzwonic, kiedy sa numerki. Trzeba od 6 rano koczowac pod drzwiami. Pani Arnetta sama z siebie nigdy nie przepisuj***adan, niewazne sa przyczyny. Chyba, ze ktos sie wykloci, albo dostanie histerii. Lekarz ma obowiazek przyjac pacjenta z bolem. Ja przez kilka dni dzwonilam, nie dostalam numerka. W koncu juz nie moglam z bolu chodzic****ani rejestratorka poradzila, zebym porozmawiala z pania doktor. Poprosilam ja, wlasciwie blagalam, o przyjecie. Pani Arnetta Targonska przez 15 minut opowiadala mi, jakim to jest waznym lekarzem i absolutnie nie ma czasu na zawracanie glowy moja osoba. Przeplatane to bylo wycieczkami osobistymi, glupimi komentarzami w moja strone i tekstami, ze jakby mi zalezalo, od switu czekalabym pod przychodnia. Niestety nie moglam. Musialabym sie zwolnic z pracy, a nie mialam umowy o prace, zreszta dopiero ja zaczelam i bylam w tragicznej sytuacji finansowej. Przez te 15 min. spokojnie by mnie przyjela. Aktualnie przenioslam sie do lekarza z powolania (cud, ze trafilam przypadkiem na te Pania). Okazalam sie powaznie chora i juz kilka miesiecy sie lecze i jest lepiej.

Gość gość
z antybiotykami to juz jest inna rozmowa z kolei. u nas sie przepisuje je nagimnnie "do skutku" zwlaszcza dzieciom. popytaj matki z dziecmi. bez dociekania przyczyny bez niczego. jak dziecko na drugi tydzien choruje i bierze antybiotyk - nie no to jest okej tak jest i tyle, jasne

Gość gość
13 47 - bardzo ci wspolczuje i ciesze sie ze trafilas na lekarza z powolania widocznie jeszcze jest nadzieja ze sa LUDZIE na tym swiecie. a tamta lekarke ktora opisujesz - takich PODLUDZI sie powinno zrzucac ze skaly albo zakopywac zywcem

Gość gość
Moja obecna lekarka sama od siebie, wysluchawszy objawow, zlecila mi badania krwi, moczu i hormonow tarczycy i jestem na dobrej drodze do wyleczenia. Dobrze sie czuje, mam energie, dla mnie to jest nowosc, zrzucilam 10kg. Do tego jest uprzejma!!! Panie w rejestracji odbieraja sie telefon. Przychodnia wprawdzie wyglada obskurnie i musze tam dojezdzac, ale naprawde warto. Polowe tej przemowy, to jest jakies 7 minut, Pani Arnetta mnie po prostu wyzywala. Dlatego jak macie zlych lekarzy, pamietajcie, ze zdrowie i zycie macie jedno. Warto nawet w chorobie dojezdzac, ale zostac wyleczonym, a nie leczonym.

Gość gość
osobo z tradzikiem ktora pisala wyzej pare postow- dermatolodzy sie g _ow_no znaja na tradziku. jestem tak jak ty dorosla kobieta i chodzilam troche do dermatologa ale tez mi dawal jakies masci na oko i dalam sobie spokoj. w tym wieku prawie na 100% to jest od hormonow. uderzylam wiec do ginekologa ktory niestety mnie potraktowal na miare polski. chcialam zrobic badania hormonalne i uslyszalam od lekarza (bylo ich 2 nie jeden) jedna nie chciala w ogole ich zlecic chciala mi dac sterydy na oko oczywiscie nie zgodzilam sie na to a drugi lekarz powiedzial ze nie ma u mnie podstaw - przy tradziku w wieku dojrzalym i nieregularnych czasami nawet braku miesiaczki jak nie ma podstaw i zapisal mi tabletki anty twierdzac ze bede je brala tylko pol roku i to mnie wyleczy (niestety nie mialam wiedzy i uwierzylam mu zabijcie mnie) i bralam je odstawilam i wszystko wrocilo bralam je dluzej ale oswiecilo mnie ze rzuce to swinstwo o pojad chocby na koniec swiata zeby mi ktos je zlecil bo mam podstawy do ich zrobienia i nie bede za to placic bo po to pracuje zeby miec je na ubezpieczenie i nie sa tanie z tego co wiem

Gość gość
Dziewczyny, tradzik moze pochodzic od cukru i laktozy oraz glutenu. Odstawcie na 2 tyg., moze pomoze.

Gość gość
probowalam u mnie niestety to co jem nie ma wplywu na stan skory niestety. zreszta ja dochodza tez inne objawy z dziedzny ginekologii problemy z miesiaczkami itp to niestety podejrzewam ze to jest przyczyna. malo tego gdby bylo od diety to tabletki anty by nid pomogly wtedy a niestety pomogly - czyli hormony sa winne

Gość gość
bo sie dajecie robic w wała dlatego tak jest w kraju jest zle ale guzik mnie obchodzi to niestety taki jest swiat ze trzeba myslec o sobie jak przychdze po cos to nie odprawia mnie z kwitkiem pracuje i sie nie dam robic w konia jak mi sa potrzebne badania to nie wyjde bez nich z gabinetu i koniec. a tym bardziej jak jestescie rodzicami to sie dziwie naprawde jesi chodzi o dziecko to bym bronila jak lwica w zyciu bym nie pozwolila na oszczedzanie lekarza na dziecku koniec i kropka

Gość gość
ludzie - jak wam lekarze odmawiaja badania to zazadajcie uzasadnienia na pismie ze nie trzeba wam tego badania to im sie nie bedzie chcialo i wam wypisza skierowanie

Gość gość
Z trądzikiem walcze już ponad 15 lat. I też brałam hormony. Głupia byłam. Zaufałam ziołom - brałam wierzbownicę (obniża poziom testosteronu) i mi pomogło tylko najpierw trzeba zrobić badania na hormony.

Gość gość
dziś na wyrównanie cykli miesiączkowych - niepokalanek mnisi, powinnaś jeszcze brać olej z wiesiołka - nie zaszkodzi a wręcz pomoże.

Gość gość
Niedługo dojdzie do tego, że sami zaczniemy się leczyć :(

Gość gość
Ja odmówiłam jakichkolwiek kontaktów z lekarzami zaraz po ukończeniu 18 roku życia, wcześniej przez 15 lat leczyli mnie sterydami uporczywie twierdząc że muszę je brać już do końca życia. Skończyłam 18 tkę i olałam wszystkich, od 10 lat nie byłam u żadnego lekarza poza ginem i dentystą. Choruję max 2 razy w roku na jakies przeziębienie, wcześniej byłam chora co miesiąc i praktycznie aż do zakończenia szkoły średniej miałam najwiecej nieobecności w całej szkole. Ale byłam "chora przewlekle" co mnie usprawiedliwiało. Niestety nic nie usprawiedliwiało mojego notorycznie złego samopoczucia po tych cholernych lekach i ciągłym leżeniu w łożku. Teraz mam spokój i o dziwo jeszcze żyję.