Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego robicie te bety ?

Polecane posty

Gość gość

Przeciez sa testy ciazowe z moczu. Bylam 3 razy w ciazy i nigdy w zyciu bety nie robilam. Lekarz tez powiedzial, ze beta jest zalecana przy poczatkowych komplikacjach. Jak ktos sie stara kilka lat to lapy jak u narkomanki

Gość gość
Ja tez sie nad tym zastanawiam.Jaka byc ciaza to bedzie

Gość gość
Tez się nad tym zastanawiałam. Przecież wystarczy poczekać pare dni ale one musza już wiedzieć natychmiast. Gdyby mogły to po samym zapłodnieniu by leciały sprawdzić czy już zaszły czy nie.

Gość gość
Robiłam raz gdy ginekolog zlecił co.nie miałam miesiączki a ciążę sama wykluczała. Dla pewności kazał mi zrobić. Kolejny raz jak nie miałam miesiączki a test był negatywny, po kilku dniach zrobiłam badanie krwi. Potem w ciąży jak leżałam w szpitalu to też robili mi bete.

Gość gośćktos123123
Też tak myślałam aż dzięki becie wykryto u mnie ciąże pozamaciczna. K***wska trauma bo miałam operacje usunięcia jajowodu, powikłania itd. Teraz jak znajdę to obowiązkowo beta i nikomu nie życzę tego przez co przeszłam. Pozdrawiam cieplutko i miłej niedzieli, usmiechajcie się i bądźcie dla siebie mili

Gość gość
15:05 tobie również miłej niedzieli i dużo zdrówka

Gość gość
15;05 gadasz jakby ci co najmniej ta beta jajowod miala uratowac. Czy bys bete zrobila czy nie to nic nie. zmienia

Gość gość
Ciaza pozamaciczna to zadkosc i z reguly jest wchlaniana samoistnie przez organizm, zadko sie zdarza ze peka , a wycinaja rutynowo, bo peknac moze i tyle, zwyczajnie sie boja!

Gość lizbet
Inaczej byście gadały, gdybyście nie mogły kilka lat zajść w ciąże i żyłybyście nadzieją i doczekać się nie mogły...syty nigdy nie zrozumie głodnego...

Gość gość
16:22 a co ta beta sprawi ze szybciej zajdziesz? Kobito, to sprawdzanie bety co miesiac tylko ci zaszkodzilo. Wprowadzilo wiecej stresu, to ja sie nie dziwie ze w ciaze nie zachodzilas. Przydaloby sie nie na bete, tylko do psychiatry.

Gość gość
dziś corka po 15 m staran, kolejne kilka lat bezskutecznie. Cora zamiast rodzenstwa dostala papugi, swinki morskie. Ja odpuscilam, zaangazowalam sie w prace. Po 11 latach, zlapala mnie grypa, bylam senna, mialam katar, bylo mi niedobrze. Stres , przemeczenie, bo duzo pracowalam, niedosypialam. Okres mi sie spoznial, ale nie wiedzialam ile , bo to liczenie i czekanie , zabijalo we mnie zycie. Pewnego ranka szlam za mezczyzna ktory tak potwornie smierdzial ze to nie mogla byc prawda. Zamiast po bulki, poszlam po test do apteki.. Dwie kreski. Teraz moja grypa lezy w bujaczku i slucha jak starsza czyta. My na fali szczescia, od razu zdecydowalismy o trzecim, poki ujscie macicy sie jeszcze niedomknelo. Znow sie udalo. Wyluzuj i nie stresuj tak bardzo, moze tez Ci sie uda! Powodzenia

Gość gośćlaluna
Ja nie robie takich badan

Gość gość
A moze niektore musza dowiedzieć sie jak najwczesniej o ciazy by brac progesteron jak ma sie niedobor tego hormonu. Beta najszybciej wychodzi. I z krwi jest o wiele pewniejszy. A ogolnie co wam przeszkadza ze ktos robi bete. Niech sobie i codziennie robia to nie wasza sprawa.

Gość gość
17.22 W takiej sytuacji to chyba lekarz zleca to badanie ? Sama sobie ustalasz, ze masz nieodobory ? Jeszcze leki i dawki moze...

Gość gość
W d wam sie piertoli. Zbadanie poziomu bety we krwi nie olsni cie ani plodnoscia ani zdrowiem

Gość gość
17.23 a kto napisal ze sama sobie ustalam. Sa rozne przypadki. Ja miałam zalecenie od lekarza robic po skonczeniu duphastonu bete, i jezeli wyjdzie pozytywna to brac dalej. Mam niedobor progesteronu i przy ewentualnej ciąży musze brac leki. Wiec nie wiem jaki masz problem.

Gość gość
to jak ci LEKARZ zalecil to chyba co innego, wiesniaku bez szkoly. Tu jest mowa i tych co sie staraja, i same z siebie lataja na bete jak co najmniej chore psychicznie

Gość gość
Ja robiłam betę w drugiej ciąży. Zaraz po pierwszym porodzie staraliśmy się o maleństwo i tak naprawdę nie wiedziałam kiedy spodziewać się okresu i czy wgl go dostanę. 10 dni po pierwszym stosunku poszłam na betę. Dla mnie to było 100% pewności.

Gość gość
19.54 Po przyroscie bety mozna rowniez zobaczyc czy jest ok. Co ci do tego, niech sobie robia i codziennie bety. W czym masz problem. A co do wieśniaka, wyzywac kogos to świadczy tylko o tobie. Śmiało teraz ulzyj sobie, dawaj następne wyzwiska bo na wiecej Ciebie nie stac. Jak dla mnie koniec dyskusji i nie będę schodzila do twojego poziomu.

Gość gość
Beta jest jednak super, ha zdania nie zmienię. I właśnie się udało, a betę zlecił mi sam lekarz żeby od razu sprawdzić czy wszystko na początku jest tak jak być powinno☺

Gość gość
Chodzę do laboratorium które jest najbliżej mojej pracy, tam tez laborantka zapytała mnie czemu dodatkowo stresuje się robiąc co miesiąc beta hcg, przecież są testy. Mam to samo co pisała dziewczyna wyżej. Duphaston i beta bo wychodzi szybciej niż test. Jeśli negatyw to odstawić i czekać na okres, jeśli ciąża to progesteron brałam dalej. Nie wiem jak można się zastanawiać i tak roztrząsać coś co Was nie dotyczy. Nie macie innych spraw na głowie? To mniej więcej tak jakby się zastanawiać czemu ktoś robi zakupy codziennie a inna osoba raz w tygodniu.

Gość gość
15.39 Mi beta uratowała jajowód. W pozamacicznej ciąży przyrasta bardzo wolno i wlasciwie to jedyna metoda by we wczesnej ciąży ocenic czy wszystko jest w porządku bo na usg jeszcze nic nie widać. Moja rozwijała sie poza macicą, i wiem o tym tylko dzięki kontroli bety na przełomie 6-7tyg.. jesli poczekałbym tydzien, dwa, prawdopodobnie nie miałabym tyle szczęścia. Podano mi zastrzyk który zatrzymał rozwój płodu i poroniłam, uniknełam operacji, mam nadal oba jajowody.

Gość gość
ja zrobilan bete bo test plytkowy pokazal u mnie cien kreski I skad mialam wiedziec czy to ciaza czy nie... wolalam wydac 30 zl niz 200 u ginekologa na niepotrzebnej wizycie :)

Gość gość
Dlatego w wielu przypadkach badanie beta jest potrzebne.

Gość gość
19.26 22.01 Dziewczyny jak aplikujecie ten progesteron i w jakich dawkach? Ja Mam łykać przez 10 dni (łykać albo dołem, osobiscie wolę łykać. Wy stosujecie dołem? ) No więc łykam 16-26 dc 1x 200 na noc (bo senność u mnie powoduje) 27dc beta. Jesli sie trafi pozytywny to mam brać 2x 200 w dawkach podzielonych, rano i wieczorem.

Gość gość
Duphaston 2X1 dziennie

Gość gość
A ja duphaston biorę w ciąży 2x1 żeby nie poronić, łyka się doustnie a jeszcze biorę luteinę ale to już dołem. Tak tylko piszę żebyście wiedziały, że to jest też w ciąży zagroźonej poronieniem nawet przez całe 9 m-cy trwania ciąży.

Gość gość
A co was tak boli, że kobiety robią tę betę? Wy za to nie płacicie. Jak se chcą, to niech sobie robią. Ubywa wam czegoś przez to?

Gość gość
Kobitki którym łatwo przychodzi zajście w ciąże nie rozumieją, po co jest to badanie, wolą wyśmiewać te z problemami, pastwić się nad nimi i porównywać je do narkomanek ( bo ręce pokłóte od pobierania krwi, tak jak któraś napisała ). Oj żeby Was w życiu za to wyśmiewanie jakaś kara nie spotkała...

Gość gość
Może dokształcie się pierwsze w temacie tych badań i medycyny zanim założycie kolejny durny temat, po co komuś coś tam ( to że ty nie potrzebujesz, nie znaczy, że ktoś inny nie potrzebuje - tyczy się czegokolwiek w życiu, ty nie potrzebujesz palić papierosów lub jeść słodyczy, a ktoś inny będzie miał taką potrzebę, no i co???!