Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

troche inaczej o 500plus

Polecane posty

Gość gość

Zanim zaczniecie pyskowac przeczytajcie, mam nadzieje ze choc mala garstka ludzi jest na tyle rozumna, by to ogarnac! Od polowy lat 80 , w Polsce notowano coraz to mniejsza liczbe urodzen. Spoleczenstwo zaczelo sie starzec. Program 500+ nie jest wspieraniem patologii, a proba reanimacj narodu. Wiem ze najwiecej krzycza rodzice jedynakow...ale za te 30-40 lat, gdy moja czworka dzieci bedzie pracowac, na rowni z twoim jednym . Kto wowczas zapracuje na nasze emerytury? Rzecz oczywista ze ze skladek moich dzieci dostaniesz ty. Wiec poniekad ten uklad jest zupelnie fair! Prawda? Tylko ze ty na moje dziecko lozysz 18 lat,moje dziecko bedzie pracowac 40-45 lat i odkladac na nasze emerytury. Oczywiscie cudem bylo by gdyby ktos emerytem byl 45 lat, ale ty tez masz meza i on tez dostanie emeryture. Ta emerytura dla mam czworga to nic innego jak proba wystrzelenia lud******osmos, teraz brzmi fajnie,ale za te 20 -30 lat , to beda jakies smieszne pieniadze.Prawda? I moja czworka bedzie pracowac na twoja emeryture , ktora kilkakrotnie bedzie wyzsza od mojej, na ktora twoj jedynak nie bylby wstanie zapracowac sam... Wiec nie zalujcie im 500+ , bo to chwilowy dobrobyt, bez perspektywy na przyszlosc. Jeseli nie wychowa dzieci tak by pomogly na starosc, umrze w nedzy.Niech maja i osemke dzieci , by nie musiec pracowac cale zycie, ale co potem? Tylko piach!

Gość gość
Debilko ja sama odkladam na swoja emeryture i dofinasowuje twoj****chory,p

Gość gość
po wojnie Szanowna Pani , by ludzie starsi nie zostali na lodzie, wprowadzono taka zasade, ze obecne pokolenie pracujące , zarabia na emerytów! Te pieniądze ktore odkladasz, one nie sa zamrazane, tylko na bierzaco wyplacane w postaci emerytur! I zanim kogoś wyzwiesz, to polecam troszke historii , wiedza ogolna z podstawówki- Brawo:x fakt lepiej sie nie rozmnażaj

Gość gość
W przypadku smierci bezrobotnej matki dziecko zostaje bez renty rodzinnej, wiec pracujac zapewniasz swojemu dziecku fundusze by moglo skonczyc studia ( w przypadku zgonu- odpukac) Renty tez sa wyplacane ze skladek , do ukonczenia 24 rz,o ile dziecko sie uczy.

Gość gość
Żebyśmy tylko dożyli tego wieku by pobierać emeryturę!

Gość gość
Nigdy nie zrozumiem bezrobotnych ludzi, którzy nie mając nic decydują się na dzieci i jeszcze oczekują pomocy.

Gość gość
16:40 jasne, ale ja np mam stala umowe o prace. Jestem na macierzynskim, trzecie dziecko w drodze. Do stazu pracy dolicza mi nawet 6 lat na wychowawczym. Gdybym wrocila do pracy , wszystko co zarobilabym ponad sume z zasilkow, zostawilabym w zlobku , albo u niani. Wiec jaki sens pracowac? Juz teraz przy dwojce dzieci odkladamy polowe pensji meza, przy trojce, dostane 1000 zl wiecej plus jakies tam dodatki rodzinne itp. Przez czas gdy najstatsza juz nastoletnia osiagnie pelnoletnosc ,uskladamy jakies 70-80 tys. Przy jednym dziecku, pracowalam ja, pracowal maz, zasilkow nie mielismy zadnych i wieczny klopot, czy realizowac pasje corki ( konie) czy kupic nowa kuchenke?!. Pracowalam bardzo duzo i nie mialam czasu na nic, a jak trafil sie wolny dzien to slanialam sie na nogach. Wiec skoro daja, to trzeba wykorzystac system do oporu.

Gość gość
A powiedz mi matko 4 dzieci, co będzie jeśli Twoje pociechy na które teraz płacimy Ci 500 zł od głowy nie będą w przyszłości pracować? Przykładowo wykształcą się (także za nasze pieniądze) i wyjadą z kraju? Albo co gorsza, stoczą się i będą klientelą mopsu lub skończą w więzieniu dalej żyjąc na koszt pracujących? Oddasz te pięćsetki, które od nas brałaś? Ja tam jestem nawet za wspomaganiem rodzin z dziećmi, ale chciałabym aby "usługa", za którą płacę, była wykonana należycie. Niestety nikt, w żaden sposób nie sprawdza jakości tej usługi. Nie weryfikuje tego w żaden sposób. Jeśli mamy płacić, to powinniśmy mieć możliwość rozliczenia tych, którym płaciliśmy.

Gość gość
Może rodzice pobierający od innych pracujących pieniądze na wychowanie swoich dzieci powinni spłacać ten dług (np. majątkiem) w przypadku, gdy ich dzieci po osiągnięciu pewnego wieku nie będą płacić podatków w Polsce?

Gość gość
dziś tak samo mogłabyś zapytać"a jaka mam gwarancje ze w ogole dozyje emerytury" Jezeli chcesz weryfikować na co idą twoje skladki, to masz calusienka mase instytucji do ogarniecia. Począwszy od premi i diet polityków, w koncu tez za to placimy!

Gość gość
Ukraińcy tez dostają 500 plus i to niesprawiedliwe

Gość gość
gość dziś Co z tego, że odkładasz? Wszyscy odkładamy, ale jeżeli nie będzie miał kto pracować na emarytów, to fizycznie nie będzie tych pieniędzy. My też teraz pracujemy na obecnych emerytów.

Gość gość
Nie bolało was, gdy pieniądze z podatków szły na niewoadomo co, ale boli was, że jest polityka prorodzinna. Podatki z tego tytułu nie wzrosły.

Gość gość
autorko spieprzaj z tymi swoimi naklepanym i cholernymi bachorami, my chcemy pracować na siebie a nei na jakąś patologię. Jak ciebie nie stać na bachory to po wuj je naklepałaś, codziennie idąc do pracy przeklinam to 500+ i tych co je biorą.

Gość gość
Nie powinno byc zadnej emerytury tylko dlatego, ze ktoś tam urodził 4 dzieci . Emerytura powinna być TYLKO i wyłącznie za prace . Babka która ma 2 dzieci i będzie pracowała 30 lat na produkcji będzie miała tyle samo (najniższa ) co baba która urodziła 4 dzieci i nie przepracowała ani jednego dnia ?

Gość gość
Autorko a skąd wiesz ze twoje dzieci będą pracować ? Moze cale życie będą żyły z opieki albo na utrzymaniu małżonka ? W Polsce rodzin gdzie jest więcej niz 4 dzieci jest ok 70 000 zł . Z 80 % to bieda , nędza ,smród i życie na zasiłkach .Wiec nie ma sie co czarować ze te dzieci będą super pracowite . Większość z nich tak będzie żyła z zasiłków .

Gość gość
dziś czemu z gory wrzucasz mnie do worka z. Gleboka patologia? Ilosc dzieci jest tego jedynym i bezsprzecznym wykladnikiem. Rowniez ja moge Cie zapytac, jaka masz pewnosc ze Twoj jedynak, wychowany w idealnych warunkach, wyksztalcony i wypacynkowany za dziecka, nie stoczy sie na samo dno rynsztoku?

Gość gość
dziś a czy bycie matka nie jest praca? O stokroc bardziej wolalabym isc do pracy naosiem godzin, przyjsc , rozlozyc sie na kanapie i miec wszystko w nosie. Tylko niesamowita milosc do dziecka daje sile by wstawac po nocach i nie rzucic wszystkiego gdy dziecko , w dzien w dzien wyje bo kolka itd

Gość gość
19:04 a co powiesz o patologii, gdzie dzieci tak naprawdę wychowują się same, może przez pierwsze lata życia ta matka ma przy nich trochę pracy a potem starsze rodzeństwo wychowuje młodsze, a matka chleje wódę i wszystko to z pieniędzy podatników

Gość gość
dziś znasz takich? Ja nie! Znasz to zglos, obejma ich kuratorem. A moze kolejny stereotyp. Rodzice jedynakow, albo dwojki dzieci nie pija nigdy, prawda?

Gość gość
gość dziś Nie. Bycie matka to nie jest praca, Moja babcia miała 3 dzieci , młodo została wdowa i przepracowała 30 lat . Moja mama 2 dzieci i tez przepracowała 30 lat . Dzieci wiecznie male nie sa i matka spokojnie może pracować. Emerytura powinna byc tylko za prace a nie za urodzenie dzieci .

Gość gość
O stokroc bardziej wolalabym isc do pracy naosiem godzin, przyjsc , rozlozyc sie na kanapie i miec wszystko w nosie. x No to po co się zdecydowałaś na macierzyństwo?

Gość gość
Mnie rozwala jedno ..jak autorka pisze " Wiem ze najwięcej krzycza rodzice jedynakow..." ale jak rodzina z 4 dzieci pobiera 500 zł tez na pierwsze dziecko to już jest ok . Koleżanka pracuje w opiece i największy problem nie ma z rodzicami jedynaków bo większość z nich nawet nie przychodzi składać wniosków o to 500 plus . Za to rodzice z większa ilością dzieci plują sie jak głupie żeby dostać kasę tez na pierwsze dziecko.

Gość gość
Znam kilka rodzin wielodzietnych. Nie zazdroszczę im, ale to nie zmienia faktu że są po prostu nieudacznikami albo są leniwi. Normalni ludzie jeśli ich nie stać to nie płodzą 7. bahora, tylko starają się jakoś ogarnąć te które mają. Oczywiście żadne z rodziców nie pracuje, hajs z państwa albo od dziadków którzy często zapierniczają do późnej starości bo szkoda im wnuków. Dzieci oczywiście wychowują się same, tzn starsze rodzeństwo pilnuje młodsze i jakoś to leci. Nikt nie patrzy na to czy te dzieci przechodzą do kolejnej klasy albo czy mają jakieś ludzkie warunki do życia. Opieka społeczna raczej tych dzieci nie odbierze gdy tylko jeden rodzić pije, bo przecież większą krzywda im się nie dzieje, no ale ja bym tych ludzi nie gloryfikowala tylko dlatego że "wychowali" dzieci. Prawdopodobnie najbardziej przewalone maja rodzice zamożniejsi, bo oni po pracy jeszcze muszą zajmować się dziećmi, a zapomogi tacy nie dostaną (akurat 500+ jest wyjątkiem, ale zwykle tak nie było).

Gość gość
O jej, ta emerytura to pic na wode by wystrzelic ludzi wx kosmos. Przeciez te 1000 zl, za te 20 lat, gdy dzieci wejda w wiek produkcyjny, to beda jakies smieszne pieniadze! Z reszta od ukonczenia szkoly do emerytury mija jakies 40 lat, przy czworce dzieci nie ma szans by zyc przrz ten czas z 500+. Mi tych dzieci miec conajmniej dwoje wiecej. Wiec szescioro mlodych pracujacych, wyrobi szesc razy wiecej niz jedynak. I moze ktos mi zarzucic ze , lepiej wyksztalcony jedynak zarobi piec razy wiecej niz ta szostka, ale budowlancow ,kasierki i pokojowki w hotelach , obsluga w BOK sa rownie wazni. Bo gdy bedziesz mial kase, a nie bedzia mial kto upiec i sprzedac Ci tej glupiej bulki, bedziesz chodzil glodny.Prawda. Ba! W dobie gdzie kazdy mlody ciagnie na studia, takich zwyklych "roboli" jak na lekarstwo. Przeciez Pani Magister nie skazi raczek szmata...

Gość gość
no nie jakie te baby głupie, tu piszą, że wolałyby iść do pracy niż wychowywać dzieci, to nie rozumiem jednego, to po cholerę, żeście decydowały się na te dzieci, trzeba było nie robić i iść do pracy, jołopy głupie, najpierw rozkładacie giry bez zabezpieczania się a później narzekacie, że wam ciężko

Gość gość
Ja nie rozumiem dlaczego ty sie tak uczepiłaś tych jedynaków ? Większość ludzi ma 2 dzieci . Jedynaków jest teraz jak ma lekarstwo . Ja mam jedno i więcej dzieci nie będę miała bo jest to fizycznie niemożliwe. . W moim otoczeniu córka jest praktycznie wyjątkiem .

Gość gość
Budowlańcy czy kasjerki często pracują na śmieciówkach i nie płacą nic do państwa. A najlepiej jak jeszcze jadą za granicę robić w polu, a potem wracają i korzystają z zasiłków dla bezrobotnych. Za to taki lepszy programista płaci co miesiąc po 2-3 koła zusu, nawet korposzczur na najniższym stanowisku musi oddawać 1000 zl ze swojej wypłaty na nierobów.

Gość gość
do gość dziś - po wojnie tzn. za komuny, a to co powstało za komuny jest be i czas najwyższy zmienić, obecnie każdy sam pracuje na siebie, a rząd zamiast płacić za pieprzenei sie i rozmnażanie 500+ winien poprzedniemu pokoleniu wypłacić zaoszczędzone na emeryturę ich pieniądze i skończyć to głupie wpajanie cholernym królicom ,że ich b bachory będą na kogoś pracować, jeżeli w ogóle będą pracować.

Gość gość
"gość dziś Budowlańcy czy kasjerki często pracują na śmieciówkach i nie płacą nic do państwa" Obecnie pracuje na zlecenie normalnie place wszystkie składki tak jak na umowie łącznie z chórowym .Wiec nie wypisuj głupot jak nie masz zielonego pojęcia o sprawach kadrowych .