Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czytalam dzisiaj o zaciskaniu pasa z okazji powrotu do szkoly i poplułam ekran

Polecane posty

Gość gość

ze smiechu 300 plus 500 plus i oni pasa zaciskaja:D to dwa lata temu, przed czasami rozdawnictwa to chyba glodowali 2 mc przed 1 wrzesnia:o bezczelnosc

Gość gość
Ale jak najbardziej realne, przeciez gro ludzi kupi nowy plecak za 200 zl, tylko by pochwalic sie ze ich stac. Mimo ze stsry wciaz dobry i na olx za 1/4 ceny znajdzie nabywce. Mimo ze nikt nie zwroci uwagi ze ten plecak takiej firmy i kosztowal tyle. No ale prestiz jest, chocby mieli suchy cheb wpier... Kupilam plecak za 200 zl koncem roku szkolnego, ale to plecak wymarzony, a w zasadzie caly zestaw, bo jest i sniadaniowka, piornik, portfel , worek i torba sportow i cos tam jeszcze.. Wyprawke kompletuje juz od czerwca. Na promocji poczatkiem lata ktotkie spodenki 7,5 zl, tenisowki firmowe ald na przecenie 10zl, 5 zl koszulka ,co prawda z orlem po mistrzostwach, ale ponoc polowa chlopakow taka ma.za zeszyty dalamcos ponad 15 zl i naklejki na zeszyty 14( z allegro) jeszcze jakis papier na ksiazki i wszystko ma , farby czy inne papoery kolorowe dokupi sie o ile bedzie trzeba. Tak wiec z 300+ zostalo mi jeszcze 200 , minus komitety i inne ubezpieczenia. Jakas stowka w kieszeni

Gość gość
szkoda że nie dodałaś autorko ze już prawie wszystkie dzieci podstawówek i gimnazjum dostaną podręczniki za darmo Bo ja na przykład to najbardziej odczuwam :-) pamiętam jeszcze do niedawna wrzesień mi spędzał sen z powiek jeden komplet książek minimum 500 - 800 zł A co do 300 500 To dobrze że chociaż tyle zaczęli dawać bo ja na moje nic nie dostawałam :-o Tylko podwyżki za PO i obiecanki

Gość gość
Też nie rozumiem o czym tu mowa. Mam 4 dzieci, w tym dwoje szkolnych i teraz na luzie mogę obkupić je do szkoły. Starsza ma plecak z zeszłego roku, który wygląda jak nowy, młodszej kupiłam zestaw tornister, piórnik, torba, śniadaniówka bo idzie do 1 kl. Książki za darmo, koszt zeszytów to jakieś kilkadziesiąt zł. Nie kupuję bloków tylko ryzy papieru, a farby czy plastelina to praktycznie żaden wydatek. Przed 500 plus wrzesień był mocniej odczuwalny, te wszystkie komitety itd, teraz tego nie czuję. Moi rodzice wciąż powtarzają, że szkoda że gdy ja i rodzeństwo byliśmy mali nie było takiej pomocy choćby jednorazowego 300 plus i darmowych podręczników. Żeby nie było, nie jestem za pisem ale takie rodziny jak moja realnie odczuł poprawę. Uprzedzajac komentarze, oboje z mężem pracujemy.

Gość gość
ale w krajach UE to jest norma :-o tylko w Polsce cebularstwo :-o I wielki foch jak te sk***esyny mogą dawać zapomogi na polskie dzieci, bo jeszcze jakby to były jakieś inne rasy to takk a tak w Polskę będą inwestować tfuuu ( sarkazm oczywiście )

Gość gość
Państwo rozpieszcza rodziców i dzieci jak by się wychowywali o kromce chleba to nie musieliby teraz wyjeżdżać za granicę...

Gość gość
Daj autorko link do tego tematu, to im pocisnę. Idiotki. Mój sześciolatek ma już obowiązek chodzenia od września do zerówki, a jakoś 300 mu się nie należy, a także potrzebuje wyprawkę. Mam jedynaka i 500 nie pobieramy. Uprzedzam, ze stać nas na wszystko co mu potrzebne, bez żadnego zaciskania pasa. Uważam tylko, ze to niesprawiedliwe

Gość gość
W jakich krajach EU to norma?? Wlasnie w poniedzialek zaczela sie szkola, ani nawet 50 öre nie dostalam na wyprawke ( syn do 6 klass poszedl , nie pamietam abym przez te 6 lat cokolwiek dostala )

Gość gość
7 52 to masz ujnie bo mój mąż dostał po 400 od pracodawcy na każde dziecko a mam troje :-p i do tego takie pudełko z różnościami i słodyczami :-D Widocznie masz ujwego pracodawcę

Gość gość
no i ja też mam przedszkolaka nie mam 300, ale stać mnie na jedno dziecko na szczęście Wiadomo jakbym miała 3 czy 5 ale jedno jestem wstanie sama utrzymać z moim M

Gość gość
A dlaczego nie możemy godnie zarabiać na utrzymanie naszych dzieci,tak jak zarabiają na zachodzie, tylko czekać na ochłap z pańskiego stołu? Ja osobiście chcę dostawać godne wynagrodzenie, za ciężką pracę, by potem godnie żyć na emeryturze.

Gość gość
Bo durnym mamuśkom i ich bachorkom zawsze kasy za mało, dlatego nigdy nie będę pomagać rodzicom ani dzieciom tylko jak już starszym, samotnym i chorym osobom.

Gość gość
durnym mamuśkom Pokazałaś poziom :-)

Gość gość
8:08 nie wiem z czego tak sie glupawo smiejesz, nie mowimy o tym co pracodawca daje ( ten moze dac albo nie dac) ,tylko o dodatkach od panstwa. Uwazam ze i ja i maz mamy dobrego pracodawce ( jedna z najwiekszy chyba firma w Skandynawii ) zarabiamy dobrze , stac nas na kredki i dresy na wf

Gość gość
Samotna matka mająca dochód 801 zł na osobę 500+ nie dostaje, alimentów też (jeżeli ex nie raczy płacić), więc takiej osobie naprawdę ciężko się żyje. Dużą ulgą jest wprowadzone przez poprzedni rząd bezpłatne podręczniki (bo ktoś kłamał że PO to tylko podwyżki) jest to dużo więcej niż dawane obecnie 300 zł na wyprawkę.

Gość gość
Niech sie ruszy do normalnej pracy to nie będzie zarabiała 800 zł, kto tyle zarabia? chyba nastolatek na roznoszeniu gazet. Po za tym gdyby ludzie nie dawały byle komu to nie było by tylu samotnych matek.

Gość gość
No prosze jakie to proste, zmienic prace i nie dawac byle komu :)

Gość gość
800 na odsobę dałnico, czyli 1600 netto, brutto to będzie ok 2400, a kto tyle zarabia? Np urzedniczka w skarbówce, bibliotekarka, nauczycielka!

Gość gość
gość dziś W krajach UE normą są pensje pozwalające na godne życie i wychowywanie dzieci, normą są żłobki i przedszkola, by matki nie wypadały z rynku pracy i mogły wspólnie z mężem na rodzinę zarabiać a nie wyciągać łapę po jałmużnę. Normą są ulgi podatkowe dla pracujących rodziców. Normą NIE SĄ zasiłki w wysokości prawie 1/3 pensji mnimalnej netto.

Gość gość
Szkoda że tego nie było gdy ja byłam dzieckiem, na nic kasy nie miałam, ciągle te same ubrania, bieda. Dzieci mają teraz raj...

Gość gość
dziś no byłoby super

Gość gość
:-D ale wy jesteście żałosne żal wam doppę ciśnie o trzysta złotych i to na POLSKIE DZIECI

Gość gość
no za PO byś dostawała 500 plus bo brutto było 1600 to byś miała jakieś 500 na osobę :-D pensje za rządów PO POwalały :-)

Gość gość
Ja nie dostaje ani 300 +( bo mój syn idzie do zerówki), ani 500 +( bo syn jest narazie jedynakiem), dodatkowo w zerówce nie ma darmowych książek, musimy za to wszystko zapłacić z własnych wypłat i jakoś nie marudzę, bo to normalne, że dziecko to wydatki.

Gość gość
Mieszkam w niemczech, zadnej kasy na wyprawke do szkoly sie tu nie dostaje. Juz nie wymyslajcie...

Gość gość
Mój brat mieszka w Austri. Nawet długopisa nie kupuje dziecku do szkoly. To samo szwagierka w Anglii. Tylko buty i mundurek musi zapłacić.

Gość gość
Też się z tego śmieje Autorko. Jak kogoś nie stać na utrzymanie dzieci to niech ich nie robi po prostu. Ja nie mam żadnych dodatków, nie pobieram 500+ i nie narzekam, bo decydując się na dziecko miałam świadomość, że należy mu zapewnić odpowiedni byt.

Gość gość
gość dziś No to niech przekażą tę kasę - zwłaszcza te 500 - do szkół czy przedszkoli, żeby finansowały co trzeba dla dzieci. Niech tworzą za to nowe przedszkola czy choćby mikro-żłobki. A nie wywalanie w błoto i nakręcanie inflacji.

Gość gość
ja tam mieszkam w Niemczech i dostałam z rodzinnym