Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co jadacie na obiady jesli nie pospolite obiady typu schabowy i krokiety

Polecane posty

Gość gość
Nie znoszę tradycyjnych obiadów ze schabowym i zasmażaną kapustą czy buraczkami. Mam tak od dziecka, trudno... W domu (2 dorosłych + 5-latek) jadamy najczęściej zapiekanki warzywne, warzywno-drobiowe, pieczone mięso (kurczak, indyk, wołowina, czasem polędwiczka wieprzowa). Do tego makarony - najczęściej z fetą i sosem pomidorowym z ziołami (nie z puszki czy słoika, do zrobienia na świeżo w kilka minut, gdy gotuje się makaron), ryż z warzywami czy owocami (w sezonie). Często robimy też domową pizzę czy pitę. Bywają dni, że nie jemy na ciepło (dziecko ma i tak obiady w przedszkolu), wtedy królują sałatki. Jesień to czas dyni, więc na pewno będą kluseczki z dyni, zupa dyniowa, zapiekana dynia itd. Nie zawsze mam ochotę i czas na gotowanie, zdarza nam się zjeść coś na mieście.

Gość gość
wiem ze jest pełno przepisów na dynię, ale nigdy nic nie robiłam z dyni, jakbyś mogła coś polecic, napisać przepis na zapiekankę z dyni, albo zapiekaną dynie

Gość gość
To nie było do mnie i nie zapiekanka, ale zerknij tu: https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/przepisy.html Robiłam zupę z dyni i cukinii oraz z mlekiem kokosowym i polecam. Ktos pytał, dlaczego nie jemy kanapek. Ja jem obiad, bo bez obiadu jestem głodna. Chociażbym zjadła cały chleb w postaci kanapek, to i tak ciągle będę się czuła nienajedzona. Podobnie mam z sałatkami. Musi być ciepły obiad i już.

Gość gość
Moje menu z ostatnich kilku dni: Niedziela Śniadanie- jajecznica z parówkami Obiad - rosół , schabowe, ziemniaki z sosem zrobionym z tłuszczu z tych schabowych, ogórki konserwowe Podwieczorek- ciasto fale Dunaju Kolacja- chleb z pasztetrm Poniedziałek Śniadanie- chleb z żółtym serem Obiad- pomidorow z rosołu z wczoraj, smażona śląską z ziemniakami i ogórki konserwowe Podwieczorek- pączki Kolacja - kiełbasa z obiadu Wtorek Śniadanie- chleb z pasztetem Obiad - golonka z odgrzanym bigosem- miałam zamrożony Podwieczorek- babka z lukrem Kolacja- chleb z paprykarzem Środa Śniadanie- parówki Obiad- gulasz z ziemniakami Podwieczorek- budyń Kolacja - smażone kiełbaski Dzisiaj Śniadanie - chleb z żółtym serem Zaraz obiad z wczoraj mi został i upiekę sernik. Tak lubimy jeść i tyle. Ja jestem w domu, bo wiadomo jak to jest jak ma się dzieci, mąż pracuję fizycznie i musi dobrze zjeść, syn po szkole też wraca bardzo głodny chociaż mu daję pieniądze na zapiekanki, ale on rośnie chłopak 12 lat.

Gość gość
lol parówy pasztet i tak w koło xD

Gość gość
gość dziś Niezłe trolollolo :D Nikt NORMALNY tak nie je :D

Gość gość
gość dziś 10'55 ALEŚ pojechała, a co takiego dobrego i zdrowego pełnego witamin jest w kotlecie wieprzowym smażonym typu schabowy, w ziemniakach ociekająchych tłuszczem, w zupie na kosciach wieprzowych z mąka i śmietaną, tłustym rosole na wołowinie, na smażonym mielonym który podczsmażenia chłonie tłuszcz jak gabka itp. lepiej zjeść kanapkę z dobrego chleba z pomidorem, jajkiem dobrą chudą wedlina, biały ser xxxx Idiotko, jeśli dla ciebie obiady ograniczają się tylko do schabowego, rosołu, czy mielonego to współczuję. Ja gotuję i jem zdrowe obiady, ale chyba jestes zbyt ograniczona, zeby zrozumieć że poza ziemniakami z kotletem i mizeria, istnieje jakakolwiek kuchnia. Dzisiaj mam na obiad sałatkę z kurczakiem (kurczak przyrządzony w sosie miodowo-musztardowym) z mixem salat, czerwona cebula, awokado, pomidor, ogórek, papryka i ciecierzyca, a do tego pieczone frytki z batatów. Na jutro zaplanowałam pieczonego łososia ze szpinakiem, do tego znowu bataty albo zwykłe pieczone ziemniaczki i sałatka z ciecierzyca. Wiec sorry, ale jeśli uważasz, ze takie menu jest gorsze niż twoje kanapki z jajkiem to ciekawe kto szybciej wpadnie w anemię, chcesz sie założyć? :O

Gość gość
Jak można na obiad zjeść kanapkę :-0 ? I co, napchasz się tym chlebem? Na kolację znów kanapki? Ja nie wyobrażam sobie dnia bez ciepłego obiadu. Nie chodzi o przysłowiowego schabowego, bo jem inaczej. Ale obiad musi być. Co to za dom, w którym nie jada się obiadów?

Gość gość
Przewaznie sama gotuje,bo nie lubie gotowcow. W moich garach musi byc zupa i drugie danie. Dodam,ze nie pracuje,to mam czas,i serio lubie dogadzac. Mimo,ze juz jestem tylko z mezem,to nadal sie staram. Gotuje roznie,bo to tez zalezy od pory roku. Latem czesto sa to chlodniki,bo goraca zupa odpada. Smaze kotlety,nalesniki,robie gulasze,rozne miesa w sosie. Czesto pieke babki ziemniaczane,placki. Zauwazylam,ze ogolnie gotuje jak wiekszosc kobiet w Polsce,ale teraz jest mase przypraw,to duzo improwizuje. Ostatnio zrobilam pyszny ryz z kurczakiem.Ryz zalalam bulionem,na to miesko z kurczaka i na to warzywa .Dusilo sie godzine.Malo pracy,a obiad pycha. Wszystkim smacznych obiadow.

Gość gość
Wiecie ze jak zyje 42 lata tak nigdy nie jadlam babki ziemniaczanej

Gość gość
gość dziś X Boże jeśli to prawda, to pewnie nie dość, że wyglądacie jak tłuste świnie, to jeszcze w waszych tętnicach jedyne co mozna znaleźć to jeszcze cholesterol. Ja prdl, ile niezdrowego żarcia. Zero warzyw i owoców, zero zdrowego, pełnego białka mięsa, a jedynie jakieś odrzuty w postac***asztetu i parówek. Tragedia. Biedne jest wasze dziecko. W wieku 30 lat będzie wyglądało na 50 z taką dieta, a wszyscy razem umrzecie jeszcze przed emerytura :O nie potrafię pojąć jak można się AŻ TAK źle odżywiać dzisiaj, kiedy jest dostęp do wszystkiego.

Gość gość
gość dziś   O fu/ck co za wieprze haha

Gość gość
A ja już nie wiem co wymyślać na obiady bo w ogóle nie umiem gotować, nie mam smaku i ogólnie mało co mi smakuje :( chciałabym nauczyć się gotować smaczne dania. Wcześniej dużo gotowałam ale odkąd urodził się synek to nie mam czasu. Moje dania z ostatnich dni : Środa : pieczone udka z kurczaka, ziemniaki, surowka z czerwonej kapusty Czwartek : zupa ogórkowa, smażony szczupak, ogórki kiszone Prswie codziennie jest u mnie duszone mięso z warzywami A'la gulasz, z kasza/ziemniakami i sałatki Czasem jakaś zupa wegetariańska np cieciorka z warzywami w sosie pomidorowym, zupa z soczewicy z mleczkiem kokosowym - i to smakuje mi najlepiej ale żeby gotować wegetariańska trzeba mieć czas którego ja nie mam :( Dawajcie jakieś ciekawe pomysły.

Gość gość
Córka je w szkole a ja żyję miłością więc w kuchni porządek :)

Gość gość
Wiecie ze jak zyje 42 lata tak nigdy nie jadlam babki ziemniaczanej xxx Ja żyję nieco dłużej i jadłam kilka razy, bo natrafiłam na taki przepis i zaciekawiła mnie. Ale u mnie w domu tez tego się nie robiło i moja mama, która ma sporo lat też nigdy jej nie jadła.

Polecam kaszę w różnych wariantach z warzywami. Zdrowo, odkwasza organizm, zawsze smakuje. :)

Gość dynia02
To ja od dyni :-) Podaję prosty przepis na zapiekaną dynię. Niedużą dynię (dowolny gatunek) kroję na grube plastry (grubość ok. 1 cm), obtaczam w oleju wymieszanym z solą, cynamonem i odrobiną cukru trzcinowego. Zapiekam w piekarniku przykrytą folią przez ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia posypuję tymiankiem (może być suszony). Po wyjęciu i lekkim ostudzeniu, na chwilę przed podaniem posypuję pokruszoną fetą. Danie idealne na lekką kolację :-) Jako przystawka: sałatka z winegretem i orzechami włoskimi.

Gość dynia02
I jeszcze zapiekanka z dynią: pokroić dynię, pierś kurczaka i ugotowane ziemniaki w kostkę, wymieszać z cebulą pokrojoną w piórka i czosnkiem. Można dodać kawałeczki pokrojonej papryczki pepperoni (ja lubię dość pikantne dania). Całość zalać bulionem (ok. 1 filiżanki), jeśli ktoś lubi bardziej łagodną wersję to można użyć śmietany kremówki, doprawić pieprzem, papryką, posypać tartym serem. Zapiekać ok. 1 godz.

Gość gość
Mamiodzio 2018.09.07 Polecam kaszę w różnych wariantach z warzywami. Zdrowo, odkwasza organizm, zawsze smakuje. usmiech.gif xx No widzisz nie zawsze.. W ustach mi rosnie i dla mnie to syf.. czasami zjem gryczana , ale tylko z gulaszem wołowym i grzybami..

Gość gość
Ja dzisiaj upieklam tarte ze szpinakiem, feta i pomidorami

Gość gość
Też nie przepadam za kaszą, najgorsza to dla mnie właśnie gryczana podpalana (ta brązowa). Przełknę za to kaszę bulgur i jaglaną. Akurat kasza jaglana zakwasza, ale ma inne zalety.

Gość gość
ile wy tego mięsa żrecie, a fu, do tego sos z tłuszczu po smażeniu schabowych, przecież to przypalone ohydztwo

Gość gość
Najwiecej szybkich przepisow znajdziecie na yt kanale skutecznie.tv. Ja prawie nie uzywam piekarnika ze wzgledu na ceny pradu, mam elektr..

Gość gość
Tarta ze szpinakiem i fetą mniam. :-) Teraz czas na kurki - zróbcie sos do makaronu, zupę kurkową, domową pizzę z kurkami - pyszne!

Gość gość
Mam troje dzieci.I napisze tak...my jemy wszystko! Jest i schab i mielone i zwykla zupa Jadamy rowniez czesto bataty, warzywa nadziewane miesem i wege.Duzo surowek i warzyw.Szpinak jest czesto w postaci nadziewanego makaronu.Nieraz idziemy na pizze, nieraz sama robie Ciast to tylko tort na urodziny.Kupuje jak juz

Gość gość
gość 2018.09.06 10'55 ALEŚ pojechała, a co takiego dobrego i zdrowego pełnego witamin jest w kotlecie wieprzowym smażonym typu schabowy, w ziemniakach ociekająchych tłuszczem, w zupie na kosciach wieprzowych z mąka i śmietaną, tłustym rosole na wołowinie, na smażonym mielonym który podczsmażenia chłonie tłuszcz jak gabka itp. lepiej zjeść kanapkę z dobrego chleba z pomidorem, jajkiem dobrą chudą wedlina, biały ser xxx Jesteś niesamowicie ograniczona, skoro dla ciebie obiad to schabowy, mielone smażone na litrze tłuszczu i ewentualnie rosół, czy zupa na śmietanie. O surówkach nie słyszałaś? O daniach warzywnych też nie? Głupie leczo można zrobić na innym mięsie niż wieprzowina, czy wołowina i wcale nie trzeba go smażyć. No i mylisz się co do kanapki, że lepsza. Bo zbóż to w ogóle człowiek nie powinien jeść.