Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamapierwszaka

Mamy pierwszaków pytanie o jedzenie w szkole.

Polecane posty

Gość mamapierwszaka

Mam pytanie do mam pierwszaków i starszych dzieci, które jeszcze pamiętają, jak było na początku szkoły. Syn nic nie zjada w szkole. Nie ma czasu. Dostaje kanapki, owoce, nawet czekoladowych batonikow nie rusza. Zjada dopiero obiad, który jest właściwie po lekcjach. Nawet nie pije, nie zalatwia się. Przerwy są krótkie, po 5-10 min. Pewnie lata na boisku. On ma 6 lat, zmieniliśmy miejsce zamieszkania, ominął zerowke, poszedł od razu do pierwszej klasy. Szkoła społeczna, w klasie 12 dzieci. Nie mam niestety kontaktu z innymi rodzicami, nikogo nie znam, nie mogę popytać. W poprzednim mieście w szkole Pani robiła w czasie lekcji przerwę śniadaniowa, dzieci zjadały w klasie. Tutaj jak dzisiaj rano rozmawiałam z wychowawczynią o tym, że nic nie je, to usłyszałam, że dziecko się nie zagłodzi. No Super! Ż głodu nie padnie, ale koncentracja pewnie zerowa i lekcje dłużą mu sie podwójnie. Dziś mam zebranie w szkole, zamierzam jeszcze raz poruszyć temat, dla tego potrzebuje od Was informacji, jak to wygląda w innych szkołach. Z góry dziękuję.

Gość gość
Mój pierwszak, tak jak jego koledzy i koleżanki, jada na przerwie. Dostaje kanapke, owoc- najczesciej jabłko i butelkę wody niegazowanej. Wszystko jest zjedzone, ale są dni kiedy zabawa na przerwie jest tak intensywna, ze kanapka wraca do domu. Nie mają żadnych posiedzen w czasie lekcji na drugie sniadanie. Pytanie, czy Twoje dziecko je drugie sniadanie o tej 10, 11 w domu, np. w weekendy czy nie?

Gość mamapierwszaka
Dzięki za odpowiedź. No właśnie w domu zjada zawsze drugie śniadanie koło 10.30. On ogólnie dużo często je, jest szczupły i wysoki jak na swoje 6 lat. I dlatego też się martwię i zastanawiam, jak on daje radę bez jedzenia, bo w domu na śniadanie zjada bardzo mało, jest mocno zestresowany szkołą.

Moze to po prostu stres zwiazany ze zmiana szkoly, nowymi kolegami. Daj mu troche czasu...:). Mysle, ze nie warto naskikiwac czy wymagac od nauczycielki, zeby pilnowała go zjedzeniem, babki sa różne, a Wasza widać dośc roszczeniowo nastawiona. Aczkolwiek, mozna miło zasugerowac, zeby Pani mu po prostu przypomniała o tej kanapce, moze jak jego wychowawczyni powie to On to wykona- chociaż tez nie ma co w dziecku wzbudzać takiego strachu przed tym co nauczyciel powie...