Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mamy, spowiadacie się z antykoncepcji

Polecane posty

Gość gość

I z celowego unikania poczęcia? Pytanie tylko do katoliczek. I czy przystępujecie do komunii?

Gość gość
Mam na myśli nie tylko antykoncepcję ale tez inne łóżkowe ekscesy np. Ze sex jest tez przyjemnością, a normalizuje tylko poczęciu. Muszę niedługo isc do spowiedzi dlatego pytam

Gość gość
Spowiadalam się ,ale juz nie będę Ksiądz mi nie chciał dać rozgrzeszenia bo powiedziałam ze nadal będę stosowała antykoncepcję Wiec chcąc być w zgodzie z sumieniem na tą chwilę nie będę chodzić do spowiedzi Nie mam wyjścia Inni się nie spowiadaja bo to nie grzech wiec dostają rozgrzeszenia a ja jestem wykleta No cóż życie Nie warto być szczerym na spowiedzi

Gość gość
Tak, spowiadam się z tabletek anty.

Gość gość
Jaki ciemnogród o rany :( :O

Gość gość
Nie. Mąż ma podwiązane nasieniowody i nie muszę się truc ani spowiadać.

Gość gość
gość dziś Spowiadalam się ,ale juz nie będę Ksiądz mi nie chciał dać rozgrzeszenia bo powiedziałam ze nadal będę stosowała antykoncepcję Wiec chcąc być w zgodzie z sumieniem na tą chwilę nie będę chodzić do spowiedzi Nie mam wyjścia Inni się nie spowiadaja bo to nie grzech wiec dostają rozgrzeszenia a ja jestem wykleta No cóż życie Nie warto być szczerym na spowiedzi xxx Ha ha ha ha Katoliczka której nie opłaca się mówić prawdy!

Gość gość
a oni jak bzykają gosposie to myślą o poczęciu czy o przyjemności , a tam kumpel Franek rozgrzeszenie da xx autorko powiedz że się mylę , powiedz że to prowokacja , chyba nie ma takich mądrych inaczej jak ty

Gość gość
Obecnie jestem sama, ale tez sie czasem zastanawiam nad tym. Slub koscielny i stosowanie antykoncepcji przekreslaja przystepowanie do Komunii Sw. do menopauzy...

Gość gość
Jakie to szcescie,ze nie mam nic wspolnego z KK.Sredniowiecze.

Gość gość
Jeszcze jakiś czas temu chodziłam do kościoła i nieraz do spowiedzi. Przestałam jak jakiś stary oblech w konfesjonale jak jeszcze byłam przed ślubem pytał mnie czy się mastrurbuje i czy mam orgazmy bo to grzech. Rozumiecie??? Jak możecie się spowiadać tym facetom, a jeszcze jak się tak poczyta z boku np to co tutaj niektórzy piszą, że się spowiadaja z antykoncepcji.... no średniowiecze normlanie

Gość gość
Jeszcze jakiś czas temu chodziłam do kościoła i nieraz do spowiedzi. Przestałam jak jakiś stary oblech w konfesjonale jak jeszcze byłam przed ślubem pytał mnie czy się robie to ze sobą sama i czy mam z tego przyjemność bo to grzech. Rozumiecie??? Jak możecie się spowiadać tym facetom, a jeszcze jak się tak poczyta z boku np to co tutaj niektórzy piszą, że się spowiadaja z antykoncepcji.... no średniowiecze normlanie

Gość gość
Nie spiwiadałam się ani z antykoncepcji ani in vitro, ani oralu ani analu itp.

Gość gość
Do 16:12 robisz z igly widly ;) ksiazulo chcial posluchac pikantnej historyjki , troche sobie powyobrazac , wackiem sie pbawic , ksiadz tez czlowiek , a ty zamiast opowiedziec jak sie masujesz po pusi , sie zbulwersowalas .

Gość gość
Ja nie stosuje antykoncepcji,tzn kalendarzyk malzenski i mam 2 dzieci:planowanych! A jeszcze co wam powiem,nie patrzcie na innych. Patrzcie na siebie,to ze kolezanka bierze tabletki i chodzi do komunii to jest jej grzech. Pilnujcie siebie.

Gość gość
Mój mąż nie może mieć dzieci więc nie mam problemu z antykoncepcją. Bardziej mnie zastawania moje zaprzyjaźnienie z wibratorem. Uprzedzam pytanie. Nie, nie spowiadam się z niego.

Gość gość
Stosuje metodę termiczne-objawowa, wiec nie muszę się z tego spowiadać.

Gość gość
Nie spowiadam się z antykoncepcji. Wierzę w Boga ale to nie znaczy, że mam urodzić 10 dzieci a potem nie móc ich wychować, zapewnić podstawowych warunków. A ksiądz jak ma czas to niech sobie korzysta z metody objawowo - termicznej. Ja rano nie wiem w co ręce włożyć to raz a dwa dzisiejszy świat żyje w pędzie, stresie i nie widzę siebie w tej metodzie.

Gość gość
Metoda objawowo-termiczna to tez celowe unikanie poczecia, zle sformulowane pytanie, zapewne chodzi o tabletki i gumy jako grzech

Gość gość
Tak. To prawda. Tez tak uwaza. Wiekszym grzechem wg mnie jest narodzic dzieci i puscic je bose w swiat.

Gość gość
Gościu po wyżej - niekoniecznie. Spotkałam się z teorią jakiegoś księdza, że grzechem jest właśnie unikanie poczęcia. I nie ważne czy za pomocą prezerwatywy, tabletek czy metod naturalnych. On dopuszczał metody naturalne tylko krótko po porodzie, aby organizm kobiety mógł się zregenerować. Sama jestem katoliczką, ale nigdy nie potrafiłam zrozumieć, dlaczego KK zabrania antykoncepcji. Ok, tabletki mogą utrudniać zagnieżdżenie zapłodnionej komórki jeżeli już by do tego doszło (podobno taka jest informacja na ulotce), więc to stanowisko rozumiem. Nie potrafię natomiast zrozumieć, dlaczego grzechem jest stosowanie prezerwatywy czy stosunku przerywanego.

Gość gość
6.10, ksiadz nie moze pytac takich rzeczy, to rzeczywiscie niewyksztalcony prymitywny oblech.mysle ze by dostal zjebe od biskupa, podobnie jak ten co nazwal luteran poganami dzikusami i trzymac sie od nich z daleka, ze 25 latka bez meza i dzieci to egoistka i grzech byc singielka, ze jak za granica nie ma kosciola to albo jechac co niedziela 150 km albo wracac do Pl.z takimi kwiatkami sie zetknelam.A tak naprawde to nie ma obowiazku starania sie o dziecko, byle nie stosowac anty i jak maz/zona chce to nie odmawiac, ale jak nie chce to mozna sobie odpuscic starania.podobnie fizjologiczne reakcje organizmu nie sa grzechem

Gość gość
Ta teoria ksiedza to jego wlasna.stosunwk przerywany i powstrzymanie sie bo akurat dzien plodny to dwie rozne rzeczy

Gość gość
A ty się spowiadasz jak połykasz ciało Chrystusa z rąk księdza który właśnie sobie zwalił gruchę? Myślisz ze dlaczego niektóre hostie tak się lepią :-/

Gość gość
ja nigdy się nie spowiadałam z antykoncepcji. W sumie nawet nie zastanawiałam się czy to grzech

Gość gość
Nie spowiadam się, bo niby z czego? Grzechem jest np tabletka wczesnoporonna. Przy antykoncepcji nie dochodzi do zapłodnienia i zabicia zarodka, więc grzechu nie ma. Poza tym, grzechem jest współżycie PRZED ślubem, a my jesteśmy po ślubie.

Gość gość
Ach jak sobie katoliczki swoje grzechy świetnie wytłumaczyły! No brawo cwaniary!!! Widzę że teraz wy decydujecie co jest grzechem a co nie.

Gość gość
Bo taka prawda. Seks małżeński nie jest grzechem,

Gość gość
Ale antykoncepcja jest grzechem - w małżeństwie czy poza nim!!!

Gość gość
Tu autorka. Dziękuje za wszystkie odpowiedzi również te nieprzychylne dla mnie, bo wszystkie są dla mnie bardzo przydatne. Właśnie tak się sama zastanawiam. Ostatnio byłam w rodzinnej miejscowości na mszy św. W konfesjonale nie było księdza, nikt w tym czasie się nie spowiadał a do komunii szedł cały kosciol dosłownie. Tylko ja siedziałam w ławce z mężem i reszta się patrzyła na nas jak na pare kryminalistów. Te wszystkie małżeństwa które były w kościele maja tylko jedne bądź maksymalnie 2 dzieci wiec sama się zastanawiam czy oni rzeczywiście ta cała religie ogarniają bo ja się już gubię