Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy Wasze trzylatki potrafią się podcierać?

Polecane posty

Gość gość

Mój trzylatek chodzi do przedszkola. Wymagane jest, żeby dziecko umiało się podetrzeć. U nas wygląda to tak, że sam się podcuera, ale na koniec ja poprawiam mokrymi chusteczkami. W przedszkolu póki co nie robił jeszcze kupy. Jak to u Was wygląda? Czy w razie potrzeby, ktoś w przedszkolu dziecku pomaga?

Gość gość
U nas w przedszkolu jest pomoc nauczyciela i pomaga dzieciom. Sporo maluszków przychodzi w pampersach jeszcze. Generalnie to od przedszkola zależy. Mój synek ma 4,5 lat i w domu jak kupę zrobi to woła mnie żebym mu pupę wytarła. Nie mam pojęcia jak jest w przedszkolu :)

Gość gość
Moja córka ma 5 lat i nadal mnie woła o pomoc. W przedszkolu panie pomagają dzieciom z toaletą

Gość gość
Wiesz co w każdym przedszkolu wymagają żeby dziecko samo chodziło do kibelka bo tak by im było najwygodniej. Prawda jednak jest taka że wiele dzieci przychodzi nieodpieluchowanych a sporą część odpieluchowanych w przedszkolu sika w majtki albo robi kupę (z różnych przyczyn- nowe warunki, szkoda czasu, nadmiar bodźców, wstydliwość).

Gość gość
Napisz na karcie zgłoszeniowej w uwagach że dziecko potrzebuje pomocy to będziesz miała czyste sumienie ;)

Gość gość
Nie znam 3 latka, który by się sam umiał podetrzeć na tyle dokładnie by nie potrzebował przy tym pomocy

Gość gość
Tu autorka. Na zebraniu pani powiedziała nam, że dzieci w tym wieku powinny już umieć to robić, ale mówiła też, że pomoc nauczyciela pomaga, chociaż to tylko jej dobra wola. Ciekawa jestem, czy dzieci tej Pani w wieku trzech lat potrafiły się same podcierać. Chodzi oczywiście o przedszkole państwowe.

Gość gość
mój 3 latek (3 latka w grudniu) podciera sie, ale nie ma oczywiscie poczucia ze pupa jest juz czysta. W domu przecieram mu pupe chusteczkami nawilzonymi, w przedszkolu pomagaja mu panie ale czesto sie zdarza ze mimo wszystko ma pupe delikatnie brudna, co go irytuje bo sie drapie. w domu wycieram mu pupe i zmieniam majtki jak sa brudne

Gość gość
Nie, bo nie musi. Na szczęście do przedszkola nigdy nie pójdzie, nie jestem wyrodną matką, by dziecko gdzieś zostawiać jak psa. Poza tym u nas w domu nie używa się papieru toaletowego, nie zniżamy się do poziomu plebsu i patologii. Do zachowania higieny po wypróżnieniu służy bidet.

Gość gość
Napisała madka Brajana przez j :D

Gość gość
I niby trzylatek potrafi korzystać z bidetu??

Gość gość
U nas nikt nie pomagał, mimo iż na zebraniu pani zapewniała, że pomoże. Córka nauczyła się (przyzwyczaiła się) robić kupę w domu, po przyjściu z przedszkola. Powiedziałam jej, żeby w razie zrobienia kupy w przedszkolu, wytarla się tak jak potrafi, a jak ją odbiorę to pójdziemy do łazienki i w razie czego wytrzemy i zmienimy majtki. Wieczorem Sudocrem na tylek i po kłopocie.