Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dziewczyny czy warto pic tran?ryby sa strasznie skazone..waham sie..doradzcie

Polecane posty

Gość gość

Czy lepiej pić tran czy cos innego polecicie! Chodzi o to by uzupelnic vitamine d itd. Podobno ryby sa skazone i ciagle sie zastanawiam czy sobie tym nie zaszkodze zamiast pomoc

Gość gość
Mysle, ze raz czy dwa w tygodniu jak zjesz rybe to nic Ci sie nie stanie, zeby to skazenie przekroczylo norme to bys musiala od rana do nocy jesc same ryby. Wrod tych dostepnych wybiaraj te mniej skazone, omijaj ryby typu panga, tunczyk z puszki (ten rsz na jakis czas tez Cie nie zabije) Tran warto pic, zwlaszcza pora jesienno zimowa, tak samo jak suplementowac witamine D w tabletkach. Jeszcze dodam, ze obecnie cala zywnosc jest mocno skazona - kazdy rolnik stosuje roundup nawet do podsuszania przenicy, wiec wszystko od marchewki po chlebek jest opryskane tym s****wem. Zywnosc ekologiczna rowniez nie jest pozbawiona opryskow - tam jesnie normy sa nizsze niz w klasycznej uprawie. Pamietaj rownie, ze mimo wszystko witaminy z pokarmu przyswaja sie na poziomie 90%, a te w talbetkach okolo 30%.

Gość gość
Pszenicy* wybacz za blad.

Gość gość
Ale autorka nie pisze o jedzeniu ryb raz w tygodniu tylko o piciu tranu, co pewnie miałoby się odbywać regularnie, bo inaczej mija się z celem. Autorko, w okresie zimowym piję tran, ale nigdy nie miałam takich dylematów. Po przeczytaniu twojego posta zaczęłam się zastanawiać czy to faktycznie takie zdrowe. Może olej z wątroby rekina nie jest tak skażony?

Gość gość
Warto. Bardzo warto. Mój syn ma duże problemy ze zdrowiem (temat rzeka) podaję mu tran to objawy po dwóch tygodniach znikają. Niestety wracają gdy zaprzestaje go podawać. Pozdrawiam :)

Gość gość
Kochana jaki polecasz? Jaki podajesz synkowi?polski?

Gość gość
Ja również w okresie jesienno- wiosennym podaje dziecku tran, mój pije Mollersa już 3 rok

Gość gość
Czyli lepsze grany zagraniczne niż polskie!?

Gość gość
Nie wiem, czy lepsze czy nie, ja od początku suplementowalam ten i się sprawdza, dlatego przy nim zostałam

Gość gość
To syf Tran szkodzi

Gość gość
A co tran ma prozdrowotnego poza wit. D? Ja chyba raz w życiu dostałam tran, po katastrofie w Czarnobylu... Swoim dzieciom też nie daję, suplementuję tylko dobrej jakości wit. D i czasami wit. C.

Gość gość
9:30 ja synowi podaję Gal. Często w kapsułkach. Kupuje opakowanie 300szt. Nie wychodzi drogo. Jemu pomaga na problemy neurologiczne, na tiki itp. Niweluje je do zera. Odstawiamy tran i wszystko wraca. Więc według lekarza przez okres największego wzrostu i rozwoju mamy brać non stop.

Gość gość
Ktoś napisał o oleju z wątroby rekina. Pod kątem właściwości (głównie kwasy omega) jest genialny, ale niestety rekin jest w czołówce ryb zatrutych rtęcią... niestety. Podobno powinno się pić tran z jak najmniejszych rybek (są na początku łańcucha pokarmowego i dlatego nie są tak zanieczyszczone metalami ciężkimi). Jednym z czystszych jest np olej z kryla arktycznego

Gość gość
Tran jest niezdrowy, to syf. Kupcie polski olej lniany

Gość gość
https://biotechnologia.pl/farmacja/co-w-tranie-piszczy,15872 "Badania laboratoryjne przeprowadzone przez nas pod kątem występowania ewentualnych zanieczyszczeń, wykazały, że przeanalizowane produkty spełniają rygorystyczne normy dopuszczalnych poziomów metali ciężkich (ołowiu, kadmu, miedzi, arsenu, rtęci). "

Gość gość
Proszę poszukać w sieci na temat syfu jakim jest tran: " nabici-w-butelke-smierdzace-fakty-i-klamstwa-o-norweskim-tranie " Na stornie niepoprawnipolitycznie. Nabici w butelkę – śmierdzące fakty i kłamstwa, tym razem o „naturalnym norweskim TRANIE” Ktoś dobrze napisał. Pijcie olek lniany a nie ten ściek bez wartosci

Gość gość
niestety ryby sa bardzo skazone to nie to samo co 100 lat temu teraz to trucizna

Gość gość
20:03 dostałaś lukolę, a nie tran.

Gość gość
Lukolę? Może rukolę ;) Płyn nazywa się lugola

Gość gość
Gościu z 21:37 - to ja pisałam o tranie z rekina. Jakoś tak sobie wymyśliłam, że rekin żyje w czystych wodach, więc pewnie nie jest skażony. Dzięki za wyprowadzenie z błędu. Poszukałam oleju z kryla, ale jest tylko w kapsułkach. Zawsze bardziej do mnie przemawiał zwykły tran niz ten w kapsułkach.

Gość gość
Olej lniany to tez syf bo się utlenia

Gość gość
Kupujemy tran Kirkmana co prawda drogi no butelka 140 zł ale przynajmniej wiem co pijemy. Nie kupiłabym drogeryjnego tranu typu Mueller czy inny. Ewentualnie jeszcze tran Gall bym rozwazyla

Gość gość
Ale gal to tani jest wiec pewnie szajs