Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy sad lub wierzyciel moga zmusic do przyjecia spadku

Polecane posty

Gość gość

Jesli spadek zostal odrzucony i jest akt notarialny. Wiem ze nie na temat sorki , ale to spedza mi sen z powiek

Gość gość
jak spadek odrzucony to juz nic nikt nie moze ciebie do niczego zmusic. Po to masz przepisy zeby sie do nich stosowac. Ja rowniez mam notarialnie odrzucony spadek,a dziecko sadownie i nikt nie ma prawa nigdy sie upomniec o jakis zwrot. To wbrew prawu,a jesli taka sytuacja ma miejsce - robia to "nielegalnie".

Gość gość
Nie.Nie ma takiej opcji.Wierzyciel może się upomnienieć ale nic nie musisz mu płacić.

Gość gość
Jesli odrzucilas to jest ostateczna decyzja, nikt nie może Ci kazać spłacać długów. Tylko pamiętaj że twoje dziecko też musi odrzucic

Gość gość
Chodzi o moja corke pelnoletnia , odrzucila spadek w terminie , ja odrzucalam 9 listopada ona przyjechala do polski 19 kwietnia , czyli przed uplywem 6 mies i normalnie odrzucila spadek, natomiast spadku nie odrzucil moj brat i teraz dzwoni ciocia moja ze przyszlo pismo , ze bedzie sprawa w sadie o ten spadek ( dlugi ) i jest wymieniony moj brat i moja corka . Corka nie ma mozliwosci teraz sie zerwac do polski , sprawa za kilka dni ( cioci sie zapomnialo o tym liscie troszeczke ) ja tez mieszkam za granica , nie mam dostepu do polskiego adwokata , czuje sie bezradna , corka spanikowana Nie bedzie na rozprawie i sad moze sobie zarzadzic co chce :o Nie mamy czasu aby kogos adwokata z polski wynajac

Gość gość
Kiedy zmarła osoba do której należy spadek? Jeśli nie upłynął termin 6 msc sąd nic nie może zrobić, ale może wypytywac skąd zmarły miał długi, kiedy odrzuciła spadek. Zadzwońcie do sądu i zapytajcie o co dokładnie chodzi i ze wstawiennictwo jest niemożliwe ze względu przebywania poza granicami kraju. Zapytaj też czy macie przesłać córki akt odrzucenia spadku, bo może sąd nie ma tego uwzglednionego nigdzie. A co do brata, to wierzyciel będzie starał się dług przepisać na niego.

Gość gość
Jeszcze dopisze, że w sekretariacie można zostawić wiadomość właśnie dla sędziego (sama tak robiłam) i podać właśnie ten akt faksem czy zgłosić niestawiennictwo. Niech się córka nie martwi.

Gość gość
Mama zmarla 25 maja , ja odrzucilam spadek 9 lisropada a corka po mnie 19 kwietnia

Gość gość
Czyli nie upłynął termin żadnej z Was. W takim razie nie musicie się niczego obawiać. Zadzwoń jutro do sądu, a najlepiej niech córka to zrobi i przedstawi sytuację w jakiej jest ( ze rozprawa, jest wezwana w charakterze świadka???)że jej nie będzie i tu dlaczego i prosi o przekazanie sędziemu jeśli jest taka możliwość i ze wszelkie dokumenty odnośnie odrzucenia spadku w terminie, wyjaśnienia może wysłać faksem,skanem, pocztą.

Gość gość
Piszesz o ciotce, że się wtrąca, to mam takie pytanie. To twój rodzony brat, czy kuzyn?

Gość gość
Nic jej nie zrobią a na sprawy spadkowe nie musi się stawiać. Niech prześle akt notarialny żeby dołączyli do sprawy i tyle. Nie ma się czego obawiać, macie odrzucone spadki w terminie nikt nic wam nie może zrobić.

Gość gość
Nie nie :) ciocia sie nie wtraca , adres cioci byl podany w aktach notarialnych jako do korespondencji z racji tego ze my nie mieszkamy w Polsce .Pismo pewnie przyszlo miesiac temu , ale ciocia zabiegana , zarobiona i troszke jej sie zapomnialo nas poinformowac wczesniej

Gość gość
Aha. Czyli to twój rodzony brat. Jeśli on nie odrzucił spadku w terminie, to on będzie spłacał długi. Mial na to pół roku po śmierci matki i dziwnym by było, gdybyscie o tym nie rozmawiali i on o tym nie wiedział. Jest tylko jeden przypadek, kiedy sąd może zmusić do przyjęcia spadku, który chce się odrzucić. Wtedy, kiedy wartość spadku jest wyższa niż długi i chcemy go odrzucić w imieniu dziecka. Wtedy sąd jest zdania, że jest to wbrew interesom małoletniego, bo dziecko wtedy traci i odmawia prawa do odrzucenia spadku przez opiekunów prawnych dziecka.

Gość gość
A tak odnośnie spadku, którego nie odrzucił ten brat- czy teraz nie jest tak, że jak długów jest więcej niż wartość spadku to spadkobierca nie dziedziczy spłaty długu? A wierzyciele przejmują co mogą na poczet swoich zobowiązań?

Gość gość
Moj brat jest narkomanem, ciezko sie z nim rozmawia, zreszta on kiedys w przeblysku swiadomosci smialysmy sie ze jem nikt nic nie zrobi , bo on nic nie ma . Dzieki za odpowiedzi