Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zakup mieszkania na spółkę

Polecane posty

Gość gość

Czesc, mam takie pytanie: czy jesli maz kupi mieszkanie na spolke z innymi osobami w rodzinie ( powiedzmy udzialy 50/50 on i ciotka) to czy z automatu jestem właścicielka rowniez ja czyli zona jako 25%? Brak rozdzielnosci majatkowej. Zakup naszej czesci mieszkania ze wspolnych pieniedzy. Co jesli tylko on bedzie w akcie notarialnym i ciotka? Ps. Nie wnikajcie skad taka sytuacja :)

Gość gość
Mówiły jaskółki że nie dobre są spółki

Gość gość
Nie mając rozdzielności wszystko co kupi mąż w trakcie trwania małżeństwa JEST WASZA WSPÓLNĄ WŁASNOŚCIĄ!!!

Gość gość
tak mieszkanie bedzie równiez twoje, ale 50 % z ciotką??? współczuję takiego układu, nigdy bym na to nie poszła

Gość gość
Do aktu powinniście stanąć oboje

Gość gość
Z ciotką? Spółki to są dobre tylko w teorii

Gość gość
Tu autorka. Ciotka ma gotówkę do ulokowania i po jej smierci mieszkanie bedzie mojego meza. Zastanawiam sie tylko czy to ma znaczenie ze w akcie notarialnym bedzie tylko on.

Gość gość
13.46 tak ma znaczenie. W trakcie trwania małżeństwa mówimy nie tylko o majątku wspólnym ale rowniez osobnym kazdego z małżonków.Pytanie skad pieniądze na zakup.czy jesteś w stanie udowodnić, ze to ze wspolnych pieniedzy?czy może duza częśc pochodzi ze spadku/darowizny/oszczędności z czasów kawalerskich?

Gość gość
14:13- w 100% ze wspolnych środków, przelew pojdzie ze wspolnego konta. Obydwoje pracujemy wiec to nie sa jakies stare oszczednosci czy darowizna.

Gość gość
gość dziś Tu autorka. Ciotka ma gotówkę do ulokowania i po jej smierci mieszkanie bedzie mojego meza. Zastanawiam sie tylko czy to ma znaczenie ze w akcie notarialnym bedzie tylko on. xxx Tak. Mieszkanie będzie tylko jego. Swoją część kupi z pieniędzy ze swojego majątku odrębnego ciotki część odziedziczy. Nie będziesz miała żadnych praw do tego mieszkania.

Gość gość
Kobieto, porada wykwalifikowanego adwokata/radcy prawnego to 100-200 zl. Powaznie pytasz o sprawy prawne obcych ludzi na forum???? Idz bez wiedzy meza i dowiedz sie jakie sa twoje prawa i odpowiednio zabezpiecz sie w razie niekorzystnej opinii prawnej. Po co plakac po fakcie albo ciagac sie po sadach przy ewentualnym rozwodzie?

Gość ju_la_l
Najlepiej skonsultować to z kimś kto się na tym zna. U mnie była podobna sytuacja i zdecydowałam się załatwiać wszystkie formalności przez agencję Twój Pośrednik. Najlepiej w takich zawikłanych sytuacjach zlecić takie zadanie fachowcom.