Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nasza córka zostanie bez imienia

Polecane posty

Gość gość
Na rejestrację dziecka w usc jest tydzień czasu a wy 2 tygodnie juz zwlekacie? :o mieliscie mega dużo czasu na wybór imion - całe 9 miesięcy...

Gość gość
Łucja Gaja Nadzieja Laura Klara Liwia

Gość gość
Lila Emma Juta Ella Mira Lola Roza Stefi to moje jrotkie i niebanalne propozycje :-)

Gość gość
Autorko jesteś niepoważna, mieliście tyle czasu na wybór imienia...Jeśli nie macie jakiegoś swojego ulubionego to wybierzcie po prostu neutralna np. Ewa, Monika.

Gość gość
Ewa, Iza,Ela,Emilia,Karolina...nie przesadzaj że nic wam się nie podoba bo nie wierzę w to. Zapytaj mamy albo teściowej niech za was zdecydują jak z was takie dupy! Żeby dziecko bez imienia było. Mów do niej po prostu dziecko i problem z głowy. Imię po ukochanej babci czy cioci jest też dobrym pomysłem.

Gość gość
Jak nie zdecydujesz to dadza jej na imie urzednicy i bedzie Maria lub po kierowniczce urzedu jak sie komus tak zwidzi (czytalam artykul na ten temat. Moje propzycje krotkich imion Nawojka Mila Milana Mira Sława Astrid Inga Luba Galina Bogna Jagna popularna ostatnio Jagoda Tola Sulika Leila Wanda Dagna lub Dagny Jadwiga (skroty to Jagoda, Jadzia, Iga) Tomira Tomiła (Tomisia) Damroka Róża Aniela Zlata Mirna Irma Moze cos sie spodoba. Jezeli nie to zawsze warto popatrzyc na pradziadkow i jezeli naprawde nic nie podchodzi to wziasc najkrotsze imie po przodkach. Moze napisz czy jest blondynka czy szatynka i spokojna czy bardziej marudzaca- moze po cechach fizycznych lub charakteru dac jej imie. Róża np pasuje dla mnie do ciemnej dziewczyny z bardzo jasna karnacja i czerwonymi ustami (jak dla mnie, dla Was moze byc na odwrot). Spokojne dziecko, ktore spi i zaden halas jej nie budzi to moze byc Aniela itd. Takze moze jakies szczegoly na temat dziecka podaj. Nie przejmuj sie co pisza. Nadajesz dziecku imie na cale zycie i czasami moze taka odpowiedzialnosc paralizowac szczegolnie, ze w Polsce ludzie tak imiona krytykuja. Takze podaj jakies szczegoly o dziecince i jakie imiona z rodziny odpadaja i moze jakie imiona Wam sie podobaja, a nie mozecie nazwac, bo dlugie czy tez w rodzinie- pomoze to zobaczyc jakie dzwieki lubicie

Gość gość
Jezeli bedzie dziewczynka bedzie Alicja, mam juz Natalie i corka bardzo lubi swoje imie, kolezanki wolaja ja Nati. Z synem tez mialam klopot, niby maz wybral imie juz lata temu, ale mi sie srednio podobalo. W koncu oswoilam sie, a ten łos przy zglaszaniu do przychodni podal jakiegos Tomka, normalnie myslalam ze sie rozwiode! Alicja wziela sie z kalendarza, w dniu w ktorym zrobilam test byly imieniny Alicji, dla chlopca oczywiscie nie mam imienia. Mije dzieci maja , moze nie najladniejsze imiona ale ogolnonarodowe. W dobie gdzie ludzie tak mocno migruja , nadanie dziecku imienia z polskimi znakami to sadyzm, albo na J. W angli zawsze bedzie Dzagoda:D, bo Dzoana juz przywyklismy :D chociaz Joanna bardzo ladne.

Gość gość
Czytajac o tym jak urzednicy nadaja dzieciom imiona bylo wspomniane wlasnie o nerwowych tatusiach, ktorzy nieraz przez pomylke podali imie urzadnika z plakietki na biurku haha. Wiem, ze jest tyle Polakow za granicami, ze powoli ucza sie obcokrajowcy wymawiac Jan jako Jan, a nawet w serialu brytyskim slyszalam Błazej wypowiedziane normalnie po polsku. Tylko Polacy tak strasznie przejmuja sie jak ich imiona beda brzmiec na obczyznie tzw na zachodzie poniewaz o wschodzie nikt nawet nie pomysli. Inne nacje nie przejmuja sie jak ich imiona w innych krajach brzmia. Jakkolwiek odradzam imiona takie jak Blanka (blanket-koc po angielsku) czy Kornelia (corn po angielsku to kukurzydza , a corny to oklepany, ckliwy). Takze o ile imie nie ma podobnego slowa w jezykach gdzie jest spora mozliwosc do emigracji to nie ma sie czym przejmowac. Na zachodzie sa dziesiatki tysiecy roznych imion z roznych jezykow i wszyscy sobie jakos do tej pory daja rade z nimi.

Gość Mama 2 plus 2
Ja bym dała Ada :)

Gość gość
7:42 a tyznasz mentalnosc wszystkich narodow i wiesz ze w innych krajach sie nie przejmuja imieniem, jak bedzie brzmialo wypowiedziane przez obcokrajowca?! Poplynelas lala na maksa :D wez tez pod uwage ze to wlasnie j.polski jest na tyle skomplikowany ze ma Sz Cz Ż Rz Ó i inne " hierogrify" ktorych np anglik nie wie jak odczytac! Znajdz sobie byle jaka strone niemiecka i sproboj odczytac wyraz z podwojnie kreskowanym o , albo ch a potem wlacz tlumacza i posluchaj jak wyraz brzmi!

Gość gość
7:51 Tak spedzilam wiele lat za granicami i wiem, ze nikt sie nie wysmiewa. Mialam kolezanki, ktore byly z roznych czesci swiata i zakochaly sie w polskich imionach takich jak Agnieszka po ich uslyszenia i potrafily normalnie te imiona wymowic. Znalam goscia, ktorego siostra dala dziecku na imie Anja poniewaz tak jej sie podobala polska Ania. Takze ta obsesja Polakow co na zachodzie pomysla to jest paranoja ludzi z niskim poczuciem samo wartosci. Zwykle jak nie wiedza jak przecyztac to ty tam stoisz i im mozesz pomoc. Jak z kims pracujesz to chyba nie uwazasz, ze sa to takie debile, ze nie potrafia sie nauczyc wymawiac imienia, ktore na co dzien uzywaja? Zdecydujcie sie, albo zachod jest cudowny i inteligentny, albo durny i nie daje sobie rady z niczym. Polacy nie sa jedynymi nacjami z ciezkimi imionami- widzieliscie kiedys nazwiska hinduskie lub greckie? Polskie bledna przy nich. Wiele z nich ma po kilkanascie liter i jakos Ci ludzie zyja i ci biedni sredniowieczni nic nie znajacy zachodnioeurpejczycy daja sobie z tym rade. Bzdura kompletna z tym biedni na zachodzie jak spotkaja Polaka, jak oni sobie do tej pory dawali rade.

Gość gość
Tak polski ma sz cz itd, ale na zachodzie maja takie same dzwieki tylko inaczej pisane. O ile nie jest to kompletny nawal spółgłosek to niech twoja biedna glowa sie nie martwi jak ci biedacy dadza sobie rade. Zawsze sobie rade dawali tak jak my z ich i nic sie nie zmienilo.

Gość gość
ale to jest oczywiste ze po którymś razie kazdy nawet mało inteligetny czlowiek zapamieta, ale np idziesz do urzedu jakiegokolwiek z imieniem Wojciech ( to imie ma tylko odpowiednik tylko na słowacji) i za kazdym razem musisz tłumaczyć jak napisać. Po X latach gdzies tam zakladasz firme i swoim nazwiskiem i imieniem szyldujesz ja, nie dosc ze na nazwisku czesto polamia jezyk to , jeszcze na imieniu. Skoro byłaś tyle lat za granica to doskonale wiesz ze tylko polacy z bardzo prostym, albo podobnie brzmiacym imieniem, przedstawiaja się swoim , a reszta uzywa albo odpowiednika, albo jakiegos uproszczenia! Obcokrajowcy tez, uplynniaja swoje imie tak by bylo latwe do wymowienia i zapamietania.

Gość gość
8:33 Polacy kombinuja jak uproscic najprostrze z naszych imion traktujac innych ludzi jak analfabetow. Jest tylu Polakow za granicami, ze jak naucza sie Wojciech i spotkaja Waldka to tez beda wymiawiac W, a nie ł. Tak jak napisalam jest kilka imion naprawde ciezkich, ale wiekszosc nie sprawia zadnych problemow. Wyobraz sobie, ze wiele z naszych imion podoba sie na zachodzie jak ludzie traktuja obcokrajowcow jak normalnych, intelignetnych ludzi i podaja swoje pelne imie. Oczywiscie sa wyjatki w kazdym jezyku i wtedy sie spraszcza, ale nie przesadzajmy, ze wiekszosc polskich imion to jakies lamacze jezykow. Dlugie imiona tak jak w polskim sie skraca i my rowniez mozemy uzywac skrotow swoich imion jezeli mamy dlugie i naszpikowane spolgloskami. Fakt, ze niektore imiona inne nacje upraszczaja nie zmienia faktu, ze nadaja dzieciom trdycyjne imiona ze swoich krajow.

Gość gość
Felicja, Monika, Natalia

Gość gość
Pośpieszcie się, bo urzędnik nada imię -tak to działa, jeśli rodizce nie zgłoszą :) J

Gość gość
Ja tez czekam, az uslyszmy od rodzicow czy ktores z propozycji spodobaly sie im czy nie. Walczymy z czasem hehe

Gość gość
Tego nie da sie ogarnac skoro wiekszosc imion jest bardzo stara....

Gość gość
Rena Erna Albina Edna Eda Gracja Jowita Julia Sonia

Gość gość
gość dziś Pośpieszcie się, bo urzędnik nada imię -tak to działa, jeśli rodizce nie zgłoszą x A niech sobie urzędnik nadaje. Jest pół roku na zmianę imienia.