Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nasza córka zostanie bez imienia

Polecane posty

Gość gość
Te które mowia ze nalezy wybrac imie miedzynarodowe zeby za granicą mieli prosto z wymowa, tak naprawdę sa zwyczajnie zakompleksieni. W takiej Anglii jest tylu przyjezdznych i taki przemial ze taki Wojtek czy Arkadiusz nie zrobi na nich żadnego wrazenia, to tylko wy tak myslicie. Po drugie, jesli bedzie mial byc kims to z takim czy innym imieniem, i tak bedzie. Znam goscia na naprawdę wysokim stanowisku w londyńskiej dzielnicy City, kto sie orientuje, ten wie, ze to siedziba btytysjkiej finansjery i on ma na imie Przemysław i ma tysiace Angoli za pracownikow pod soba i jakos dał radę zrobic kariere, imie mu w tym nie przeszkodzilo. A wy dajecie Adam, Alicja albo Liliana, żeby koniec koncow wasze dziecko skonczylo jako sprzedawca albo fryzjer. To tyle co chcialam napisac. Pozdrawiam kumatych.

Gość gość
09:43 Tylko trzeba mieć do tego podstawy. A autorka pójdzie i powie, że chce zmienić, bo nie mogła się przez 2 tygodnie zdecydować? Każdy urzędnik ją wyśmieje.

Gość gość
Ama Ariadna Aneta Beata Edyta Ewa Eliza Gaja Gaia Inga Ineza Jagoda Kalina Laura Lena Lilia, Liliana Liwia Maja Malina Malwina Kaja Klaudia Nina Pola Róża

Gość gość
Emma, Emilia, Ewa, Julita.

Gość gość
10:42 Dzieki kobieto poniewaz czasami mam wrazenie jakbym byla jedyna, ktora rozumie, ze nikt sie imionami na zachodzie nie przejmuje i od wiekow wszyscy sobie tam radza z najrozniejszymi. Mam wrazenie, ze to jakas Polska paranoja i wlasnie brak samodowartosciowania. Caly czas czytam o tych miedzynarodowych imionach i w tym momencie mdli mnie jak po raz kolejny taki banal spotykam. Mam kolege Przemka w Angli rowniez i nigdy nie slyszalam, zeby mu to przeszkadzalo (accountant). Nie skad to sie wzielo.

Gość gość
Czy mi sie zdaje czy ta kobietka, ktora nas o te imiona pytala, nie odzywa sie wogole?

Gość gość
10:42 I znowu na forum Imie dla dziecka 2018 jakas orginalna ten sam banał napisała. Nie mozna sie od tego opedzic.

Gość gość
gość dziś Mieszkam za granicą i naprawdę mam dosyć tego, że albo muszę to imię non stop literować, albo w pełnej wersji jest przekręcane i wypowiadane na 100 różnych sposobów, albo - jeśli chcę tego uniknąć, to muszę go używać w wersji skróconej, której nie cierpię. Ewentualnie w tutejszym "tłumaczeniu". Nie wmówisz mi więc, że takie imię nie sprawia problemów czy nie że nie może noszącej go osoby denerwować. I skoro mogę dziecku w tak banalny sposób ewentualne plany życiowe uprościć, to to zrobię (a mogłabym być "wredna" i dać mu tutejsze imię kompletnie niefunkcjonalne w Polsce np.).

Gość gość
gość dziś cześć chomiczku! :)

Gość gość
U mnie będzie Klara :) proste, nieoklepane, tradycyjne

Gość gość
Mnie to nie denerwuje. Ja swoje imie spokojnie przeliteruje. Mi sie moje imie podoba i koniec. Podoba mi sie, ze jest inne i odzwierciedla moje pochodzenie. Podoba mi sie, ze mam akcent. Oczywiscie nie chce byc wyjatkowo tylko dzieki mojemu imieniu, ani akcentowi. Lubie sie rowniez ubierac jak ja chce, a nie to co jest w tym sezonie akurat modne. Ja jestem soba i moje imie i moj akcent sa czescia mojego indiwidualnego "ja". Moja corka ma imie z literami K, a nie c poniewaz c czytaja jak K . Jak kazdy inny cudzoziemiec chcesz czy nie chcesz jestes ambasadorem swojego narodu i nie ma co sie wsciekac jezeli musisz literowac imie. W ten sposob uczysz inne narody czegos o nas. Nie ma roznicy czy nadasz imie obce czy obce spolszczone- to jedno i to samo dla mnie (podejrzewam, ze nie mialas na mysli Mira lub Luba tylko jakies obce imie, ktore jest spolszczone i utrwalone w polskiej tradycji)

Gość gość
Kazde imie podane jest fajne oprocz Wiktori, Wicia wogole mi nie podchodzi.

Gość gość
gość dziś Ale mnie się nie musi podobać. I znam wiele osób, które też na to narzekają. A jak jeszcze do tego dojdzie nazwisko typu Brzęczyszczykiewicz to to naprawdę komplikuje życie, w tym zawodowe. Poważnie zastanawiam się nad złożeniem wniosku o obywatelstwo ze zmianą imienia (a co najmniej dodaniem tutejszego).

Gość gość
12:38 A ja znam wiele osob, ktorym ich wlasne imiona sie pododaja i wielu obcokrajowcow, ktorym nasze imiona sie podobaja. Jezeli nie podoba Ci sie Twoje imie to oczywiscie zmien sobie.

Gość gość
Angelika jak na mala zdzire przystalo. W przyszlosci uwiedzie ci meza, nieudacznico.

Gość gość
Kaja, Maja, Olga może coś z tego? Nadia

Gość gość
13. 33 współczuję przykrych doświadczeń życiowych :D

Gość gość
Gdzie sa rodzice tego dziecka? Interesuja sie naszymi propozycjami czy piszemy to wszystko dla samych siebie?

Gość gość
A co to za problem przeliterowac Przeciez nie umiemozliwia to funkcjonowania ogolnie. Sama mieszkalam w Anglii 3 lata i mialam stycznosc z taka iloscia ludzi wielu narodowosci i mieli przerozne imiona, i co z tego? Dla mnie to mozecie sobie nawet nazwska pozmieniac na Davis czy inny Smith. Tyle tylko, ze to strasznie slabe.

Gość gość
Jak jest w domu dziecko to do matki sie nie mowi po imieniu, a tym bardziej po zdrobnieniu tylko mamo/mamo+imie dziecka (czyja), ale ja bym i tak Igi nie wybrala, nie rozumiem popularnosci tego imienia, chodzi o to ze niekwiatowe i niecukierkowe-takie "intelektualne"?

Gość gość
gość dziś Fajnie, jak dla ciebie to nie problem. Dla kogoś może być problemem. Może popatrz trochę poza czubek własnego nosa?

Gość gość
Kumaci nie maja bachorow tepaku :D

Gość gość
Jestem jestem, przepraszam że zaglądam rzadko...no cóż...mam małe dziecko;) Chyba będzie jednak Ania...chociaż ja nie jestem przekonana, ale po prostu mam nadal pustkę w głowie i nie możemy dość do żadnego kompromisu. Jeszcze ewentualnie nad Klaudią się zastanawiamy. Już trzeba jak najszybciej podjąć decyzję.

Gość gość
Natalia, Alicja, Łucja

Gość gość
A u mnie w styczniu będzie Emilia. Mam starszą sąsiadkę i podoba mi się jak do niej mówią pani Milu.