Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak przemycic miesko niemowlakowi?

Polecane posty

Gość gość

Witam! Czy moga mamy cos polecic? Moj 8-miesieczny synek ma niedokrwistosc.Bierze oczywiscie zelazo w plynie,ale za nic nie mozemy worowadzic stalych pokarmow. Na poczatku jadl praktycznie same sloiczki lub blendowane przeze mnie warzywa.Do momentu az spróbował owocow.Czekalam z ich wprowadzeniem chyba miesiac od momentu rozpoczecia rozszerzania diety.Na ta chwile nasze priby jedzenia koncza sie zacisnietymi ustami i za nic w swiecie nie mozna niczym przekonac malego do jedzenia.Probowalam zmienic konsystencje.Tez nie dziala.Nie ma jeszcze zabkow i kiedy pojawiaja sie grudki to niestety troche mu sie cofa...Synek jest na piersi.Nie chce rowniez smoczka,stad i picie z butelki odpada.Musi zaczac jesc miesko i nie wiem juz jak tu mu przemycic.Martwie sie,bo ma juz 8 mies.i nie wyglada na to,by nasze rozszerzanie diety postepowalo.

Gość gość
Urodzilas niedorozwoja.

Gość gość
Zmiksuj z warzywami. A jak nie chcesz, żeby dziecko miało po zębach, to odstaw to żelazo, a zastąp witaminą b12.

Gość gość
Miesko? Miesko? serio, co to jest/ bo wiem co to mieso...

Gość gość
Niech bedzie mieso.Wiadomo o co chodzi...Wlasnie nie chce warzyw od czasu gdy sprobowal owoce.To nie podawac zelaza?

Gość gość
23:02 jak nie wiesz, to po co piszesz?

Gość gość
Twoje dziecko może mieć niedokrwistość z braku witaminy B12. A witB12 jest tylko w mięsie. Może być tak, że twoje dziecko powinno dostać mięso w 6 miesiącu życia. Ja ci tylko piszę, że żelazo w płynie niszczy zęby. I to doszczętnie. Zrób badania na krew i spróbuj z witb12. Jest w kroplach. Nie wiem jak z tym żelazem, czy ci to pediatra zalecił, czy jak, bo jak lekarz i odstawisz, to cię opi/e/r/doli. Najlepiej zmniejszyć dawkę o połowę i dołożyć b12. I zrobić badania 2-3 później i zobaczysz, czy są efekty.

Gość gość
gość dziś Wit.b12 wystarczy? x WitB12 jest potrzebna do przyswajania żelaza. Jeśli jest niedobór tej witaminy, to nie przyswoi ci tego żelaza co podajesz. Dlatego napisałam, żebyś ją włączyła. Bo dziecka, żeby miało problem z zębami, to szkoda, a drugie zęby mogą być tak osłabione, że będzie potem plomba na plombie. Ja nie wiem w jakim stopniu przenika takie żelazo do zębów przez dziąsła, ale podejrzewam, że może potem być problem.

Gość gość
Tak.Pediatra ocenil sytuacje i polecil zelazo 3ml plus 2kropelki vit.b.Badanie krwi powtorzyc za 4 tygodnie.A jesli nie ma jeszcze zabkow? Czy ma to juz wplyw na ich kondycje na tym etapie?

Gość gość
Ponawiam temat.Moze ktoras z mam sprzeda jakis pomysl?Nie mam juz sposobu na mojego malucha.

Gość gość
a jak zmiksujesz blenderem to nie zje??? mozesz mu nawet z mlekiem wymieszac byleby zjadł

Gość gość
Z mlekiem nie probowalam.Jak zblenduje to i tak sa kawaleczki i zaciska usta.

Gość gość
a słoiczki?? tam nie czuc tego mieska

Gość gość
18:30 może zmień blender. Jak miksowałam swoim, to miałam gładką, puszystą papkę.

Gość gość
Za każdym razem czytałam przemyc mięsko aż weszłam z ciekawości co autor miał na myśli :D

Gość gość
Ale bzdury wmawiacie autorce! Witaminy b12 prawie w mięsie nie ma!!!!!!!!!!!!!! Najwięcej jest jej w jajach i rybach

Gość gość
19:47 bzdury wypisujesz z tym mięsem. W mięsie królika jest więcej niż w jajach.

Gość gość
Mój syn w wieku 8 miesięcy nie miał ani jednego zęba a warzywa i owoce dostawał do łapki-np gotowana marchew, brokuły itp. Obiady rozgniatalam mu widelcem. Dziaslami sobie doskonale radził. Odstaw swojemu owoce jak ich nie dostanie i będzie głodny to zje obiad. Po prostu zasmakowal w slodkim

Gość gość
Podawac z owocami. Np kurczaka z musem jablkowym i ziemniakami. Schab gotowany z morelami czy sliwkami, piers z kaczki w pomaranczach....

Gość gość
Podac miesko z owocami lub ze slodkimi warzywami typu batat, dynia, marchew no I nie wiem czemu Twoj blender nie mieli na papke, moze trzeba wymienic na nowy, powodzenia

Gość gość
Dzieki za odpowiedzi.Sprobuje z miesem na slodko.Dzis do papki ze sloiczka z cielecina wtarkowalam jablko i nawet kilka lyzeczek udalo sie zjesc.Podobnie zrobilam z buraczkiem.Tez podobno dobry na anemie.Widze,ze bede dodawac jablko do wszystkiego.Za jajkami tez nie przepada,ale znalazlam fajny przepis ba kisiel z zoltkiem.Jutro bedzie proba.A po rybach mu sie cofa.Wystarczy,ze poczuje zapach.

Gość gość
Jak blendujecie miesko dla malucha?Ugotowane i na sucho do blendera czy dolewacie czegos do srodka?

Gość gość
Bez paniki, to DOPIERO 8 miesiąc rozszerzania diety. Preferencje jeszcze mogą się wiele razy zmienić, tak samo jak niechęć do butelki. Wyniki miał bardzo kiepskie? Moja córka była kiedyś na granicy, mieliśmy zalecone żelazo, ale naczytalam się o zębach i zaparciach i nie dawałam, wyniki wyrównaly się same. Ale ona skoro jadła... Na Twoim miejscu bym spróbowała uciąć owoce i wziąć na przetrzymanie. Pamiętaj że nie tylko mięso ma żelazo, poczytaj o innych produktach, żółtko ma dużo, zielone warzywa. Zadbaj też o takie produkty w swojej diecie, bo karmisz piersią.