Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

W jakim wieku chrzciłyście dzieci? Teściowa już ma problem bo..

Polecane posty

Gość gość
7.5 miesiąca było ciężko bo dużo płakała , nudziła się , chciała uciekać, ubranko też jej przeszkadzało , lepiej chrzcić mniejsze łatwiej nad nim zapanować i może przespać cały chrzest

Gość gość
lepiej chrzcić mniejsze łatwiej nad nim zapanować i może przespać cały chrzest ///// kwintesencja katolickiej obludy !!

Gość gość
"gość dziś Nie mogą oglądać Boga - za kare, że rodzice go nie ochrzcili a ponoć to "Pan Bóg dał dziecko" smiech.gif Jeszcze lepiej smiech.gif" Wiesz co chyba nie powinnaś się wypowiadać w kwesti nie zananych ci tematów... Brak chrztu nie oznacza tego że za kare nie zobaczymy Boga. Oznacza to że nie dostaliśmy łask Bożych, nie mamy ochrony ani wśród Boga ani wśród Jego Aniołów.Demony więc mają do nas łatwy dostęp. Po śmierci nie stanie przy nas i nie zawoła nas. Mając chrzest jestemy Jego rodzina, Jego domownikami,kimś bardzo bliskim.Ukochanym. To znaczy, że w chwili, kiedy będziemy umierali, On przy nas stanie i zawoła nas do siebie, pochwyci nas w swoje kochające ramiona. On też obiecał nam zmartwychwstanie do szczęścia, a Jego obietnice są nieodwołalne.....

Gość gość
Najlepiej chrzcić dorosłego świadomego człowieka, Jezus tez był chrzczony jako dorosły człowiek

Gość gość
16:31 o rany, ale odlot, napisz co bierzesz i daj namiary na dealera :)

Gość gość
Przedawkowała dym z kadzidła

Gość gość
gość dziś żałosne ze ateiści najgłośniej drą mordę o tolerancji itp ale maja jej najmniej dla jednej grupy społecznej - katolików. Prostactwo wyłazi ci z butów wieśniaro

Gość gość
syn ur. w lutym chrzciny w kwietniu na wielkanoc, drugi ur. w kwietniu, chrzciny w lipcu i córka ur. w lipcu chrzciny w pażdzierniku. czyli mieli 2 lub 3 miesiące.

Gość gość
Jestem ateistką, moje dzieci nie są ochrzczone. Na szczęście mam normalna rodzinę. Natomiast ogromnie rozbawił mnie ten argument o nieogladaniu boga przez osoby nieochrzczone. Ciemnota koszmarna, ale to w zasadzie w każdej religii. W islamie każdy rodzi się muzulmaninem, tj za pozwoleniem boga i u nich nie ma chrztu. Za to chłop może mieć 4 żony, rewelka Kiedyś niesamowicie mnie dwnerwowaly te religijne kretynizmy, dziś głównie bawią, choć w tym wszystkim nie powinno być nic smiesznego. Każda religia jest niespójna, nielogiczna i oglupia ludzi od wieków.

Gość gość
dziś I zrobicie chrzescik?

Gość gość
dziś A możesz przytoczyć jakiś fragment Biblii, który nakazuje chcrzcić niemowlęta?

Gość gość
17:33 w poście osobu z 16:58 darcia mordy, prostactwa i wieśniactwa nie widze, za to ww twoim widzę i słownictwo godne prawdziwej katoliczki plus miłosc bliźniego swego aż sie wylewa i promienieje

Gość gość
dziś To musiała ostro się inhalować :-D

Gość gość
Wiecie co mnie jeszcze bawi i dziwi w sumie? Że mnóstwo ateistów zna tą waszą wiarę lepiej niż wy same. Z ręką na sercu,która z was przeczytała Biblię w całości i jest w stanie na temat jej treści w normalny sposób podyskutowac, bez egzaltacji i frazesow o nieskończonej miłości Boga do ludzi? Bo każdy normalny,racjonalnie myślący człowiek, zadaje sobie pewne pytania,szuka odpowiedzi, szuka siebie też tak naprawdę. I ja nie mam nic do ludzi wierzących, to ich prywatną sprawa,natomiast przeszkadza mi ,kiedy usiłują narzucić mi swój pogląd na życie, śmierć, na to co i jak powinnam robić. Bóg patrzy? Poważnie????? Zaraz ktoś napisze, że jestem ignorantka i nic nie rozumiem.

Gość gość
ale nikt ci nic tu nie narzuca, wlasnie to ty tu najglosniej drzesz gebe wysmiewajac kazdy post o tym czemu chrzcic dziecko. Katolicy mają głebowo w d***e twoje poglądy. przeczytalam biblie, 2 razy, jako dziecko i jako dorosla i dalej jestem katoliczka. Problem z takimi jak ty tkwi w tym ze jako osoba z ograniczonym rozumem zawsze zrozumiesz Biblie doslownie, zupełnie jak muzulmanie rozumieja swoj Koran. Normalny katolik potrafi prowiłowo odebrac przeslanie

Gość gość
Moje maja 3,5 i 2 i na wiosne bede chrzcila. Wczesniej nie bylo parcia i wolalam zajac sie remontem domu i innymi sprawami niz organizowac chrzest tym bardziej ze mieszkamy daleko od rodziny i potencjalni chrzestni mieli tez malutkie dzieci.

Gość gość
W Piśmie Świętym nie ma przykładu ani nakazu, czy choćby wzmianki, chrztu niemowląt czy dzieci. Teologia chrztu bierze pod uwagę wyłącznie ludzi dojrzałych, będących w stanie podejmować odpowiedzialne decyzje. Pierwsi chrześcijanie chrzcili tylko dorosłych. Pewnie się nie znali na chrzescijaństwie.

Gość gość
To nie ja pisałam poprzednie posty,ale ok. Czyli biblię należy traktować jako przenosnie? Rozumiem ,że w całości, bo jeśli tylko wybrane fragmenty, to każdy może to interpretowac jak chce? Dokładnie tak samo robią muzulmanie. Wybierają sobie pasujące fragmenty i postępują według nich. Właśnie pokazałaś swoją hipokryzję. Czyli to,że w Starym Testamencie Bóg był okrutnym i msciwym tworem zadajacym posłuszeństwa i ślepej wiary należy traktować jako przenosnie, ale że Jezus umarł za wszystkich ludzi na krzyżu, bo tak ich kochał, a potem,czyli po 3 dniach ozyl i odleciał sobie w bliżej nieokreślone miejsce już powinno się uznać za prawdę absolutna i niezaprzeczalny fakt istnienia boga? Przecież nawet w kk czyta się wybrane fragmenty. . Daj spokój. Nie ośmiesza się.

Gość gość
ale jest o chrzcie i krolestwie Bozym. poza tym katolicyzm to nie tylko Biblia ale tez intepretacje kk, w tym przypadku zalecenie chrzczenia ludzi w wieku dziecięcym. widze ze ateisci maja najwieksza potrzebe wypowiadania sie w temacie który was nie dotyczy. Nie rozumiem po co włazicie na temat o chrzcie skoro jesteście mu przeciwne. Hipokryzja pełną gębą

Gość gość
gość dziś no tos sie teraz popisała znajomoscia i logiką własnej wypowiedzi.

Gość gość
A ja w ogóle nie chrzcze i mam w d***e wasze zdanie i teściowej i teścia , żyjemy jak chcemy nie zależni od nikogo

Gość gość
A jak drogie katoliczki wytłumaczycie dalego idące rozbieżności pomiedzy 10 przykazaniami - biblijnymi i tymi z katechizmu?

Gość gość
Jesteści tak ślepo posłuszne i zapatrzone w kościoł, że jakby katechuzm nakazał wam zabijać pierworodne dzieci to byście to robiły. Zero krytycznego myslenia, zero refleksji jedyie ślepe posłuszeńswto. Ciemnogród...

Gość gość
W każdym temacie o chrzcie dzieci ktoś podaje argument, że Pan Jezus przyjął chrzest jako dorosły. Niesety podawanie tego faktu, jako argumentu za tym, żeby nie chrzcic dzieci, wynika z niezrozumienia. Chrzest Janowy, czyli chrzest, którego udzielał Jan Chrzciciel, nie był sakramentem. Sakramenty (w tym obecny chrzest) są dopiero od założenia Kościoła przez Jezusa. Ponadto Jezus nie miał grzechu pierworodnego.

Gość gość
Jezus nie założył żadnego kościoła!!!

Gość gość
Do 7 roku życia, nie trzeba nawet podawać powodu dlaczego dziecko jeszcze nie jest ochrzczone, potem trzeb się coś tam do kurii tłumaczyć z powodów. Ja chrzciłam dokładnie w 1sze urodziny, przynajmniej frajdę z całego wydarzenia dziecko miało (i nie tylko ono). Ale teściowie też się burzyli.

Gość gość
Brak chrztu nie oznacza tego że za kare nie zobaczymy Boga. Oznacza to że nie dostaliśmy łask Bożych, nie mamy ochrony ani wśród Boga ani wśród Jego Aniołów.Demony więc mają do nas łatwy dostęp. xxx No jak? Jedna nawiedzona napisała,że brak chrztu oznacza, że malutkie, niewinne dziecko zostanie ukarane tym, że nie zobaczy Boga. Musicie jeszcze raz się skonsultować, 2000 lat trwania rzekomo jednolitej idei a co wyznawca to inna wersja :) I powiadasz, że rzekomo demony mają łatwiejszy dostęp? Czyli wierzysz w opętania? To jakim sposobem większość dotyczy już osób ochrzczonych, hmmm?

Gość gość
gość dziś ale nikt ci nic tu nie narzuca, wlasnie to ty tu najglosniej drzesz gebe wysmiewajac kazdy post o tym czemu chrzcic dziecko. Katolicy mają głebowo w d***e twoje poglądy. przeczytalam biblie, 2 razy, jako dziecko i jako dorosla i dalej jestem katoliczka. Problem z takimi jak ty tkwi w tym ze jako osoba z ograniczonym rozumem zawsze zrozumiesz Biblie doslownie, zupełnie jak muzulmanie rozumieja swoj Koran. Normalny katolik potrafi prowiłowo odebrac przeslanie xxx Czyli stałaś się protestantką? Tylko oni mają pozwolenie na interpretacje Biblii w mocno zindywidualizowany sposób.

Gość gość
2 miesiące i 4 miesiące. Córki przespały całą mszę. Chrzty były po mszy. Już patrzyły co się dzieje, ale grzeczne były. Razem z moimi dziećmi chrzczone były starsze i rodzice mieli z nimi problem, bo bały się obcego faceta czyli księdza albo nie chciały być na rękach.

Gość gość
Jeśli jest się dalekim od kwestii wiary to się nie chrzci wcale lub tylko dla zasady chrzci się nawet i stojące dzieci na własnych nogach. Poczytaj czym jest sakrament chrztu, jeśli jesteś wierząca i nadal tego nie wiesz.