Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy wasze dzieci obchodzą Halloween? I czy widzicie zagrożenie tym świętem?

Polecane posty

Gość gość
14:22 Ktore ze slow papieza są takie ze czlowiek moze miec inne zdanie albo sadzic ze papiez sie myli?

Gość gość
12:27 Grzech pierwszych ludzi jest grzechem calej ludzkosci po iewaz to tam czlowiek postanowił oddzielic sie od Boga. Podjal decyzje o odejsciu z raju i zyciu niejako "na wlasny rachunek". Wszyscy jestesmy nim obarczeni. Bog sam mowi w Ksiedze Rodzaju i o Ewie i jej potomstwu.

Gość gość
Nie wiem co takiego mowi papież ze mozna sie z nim nie zgodzic? W jakiej kwestii?

Gość gość
Taem Franciszek przecież zupełnie inaczej na wszystko patrzy, chyba dopuścił rozwody, jest znacznie b liberalny i normalny, i dlatego dla wielu się wydaje antychrystem

Gość gość
Papież Franciszek stara sie postepowac z duchem Ewangelii. Nie wykracza jednak ponad dogmaty kosciola. Sadze ze chcialby aby kosciol byl zblizony do tego bardziej ubogiego, apostolskiego kosciola. Czy sie uda? Czas pokaze. Opor materii w tym wzgledzie jest duzy.

Gość gość
18:11 no zwłaszcza w Polsce jest opór materii...Franciszek wypowiadał się bardzo krytycznie o pobieraniu opłat za udzielanie sakramentów, a u nas sprzeciw.

Gość gość
Teotetycznie wprowadzenie podatku ktory placili wierzący byloby dobrym pomyslem ale i w urzedach jest tak ze mimo ze płacimy z podatkow na to ,to za wydanie niektórych decyzji i tak trzeba placic dodatkowo.

Gość gość
dziś to nie są decyzje. To są sakramenty. Chrzest odbywa się - przynajmniej u mnie - podczas normalnej niedzielnej mszy św.

Gość gość
Jesli Franciszek postanowi to wtedy wszyscy nawet w PL beda musiec sie dostosowac. No chyba ze dojdzie schizmy i powstanie kosciol polski :)

Gość gość
Wracajac jeszcze do tematu dobrobytu finansowego i wywu na wiare to jak ktos zauwazyl w innym temacie (tym o negatywnej motywacji Polakow), przyszla do nas moda na keytykowabie wygladu/ubioru /wagi. Ta moda przyszla z Zachodu. Oni tam juz nie maja kompletnie co robic i wymyslac bo pozbyli sie Boga ze swojego zycia a jednoczesnie zyje im sie nienajgorzej i doszli do ściany. Juz nic nowego nie wymysla i osuwaja sie w takie bagno moralne - takie mam wrazenie. Spojrzcie moze na celebrytow naszych czasow -Kim Kardszian czy osoby jej podobne. Swiat sledzi jej poczynania, niekotrzy je nasladuja. Czy to idzie w dobrym kierunku? Nie sadze. To już lepiej poczytac sobie o zyciu niektorych świętych i zastanowic sie co z tego moge wziąć dla siebie.

Gość gość
dziś ale skad masz takie wrazenie, ze krytykowanie wyglądu czy ubioru jest z Zachodu? Bo masa ludzi co teraz wyemigrowała zwłaszcza do tego UK, mówi, ze to w polsce jest powszechne krytykanstwo, zawisc, i taka złosliwosc. Tam ludzie nie przywiazuja takiej wagi do wyglądu, chodza w trampkach, dresach, na zakupy to juz w ogołe luzny ubiór, a u nas sie chodzi na zakupy czasem jak na bal, rewia mody. Ludzi emaja kompleksy i takie parcie, zeby pokazywac ze są kims, bo sa dobrze ubrani. a w Kalifornii to sa ludzie co potrafia wyjsc do sklepu w szlafroku. Spróbuj tego u nasm jeszcze ktos wezwie pogotowie psychiatryczne, albo bedzie gadało o tobie całe osiedle.

Gość gość
No tak Ale wiesz..zdake mi sie ze u nas to bazuje wlasnie na wzorcach zachodnich ze trzeba sie wystroic itp. Ameryka, UK tez pewnie mieli taką fazę jak odgrzebywali sie z kryzysu np. po 2 wojie światowej a teraz to wlasnie.juz nie wiedza co wymyslac to cjodza w szlafrokach. U nas jest to wszystko opoznione ale tez jakby zmierza w takim kierunku. Jak u nas byli biednie -pamietam lata 80te- to sie tez nie obgadywali czykegos wyglądu bo.kazdy był.zajety tym gdzie wegiel kupic czy buty na zime rzucili do sklepu,itd. Nie mowie ze teraz sie trzeba wszystkiego wyzbyc ale ze taki brak umiaru i bezustanne polepszanie sie stopy zyciowej prwadza zazwyczaj gdzie na manowce.Czlowiek np. zastanawia sie co ktos powie o jego nowej sukience albo ze chodzi w starych dzonsach - a to pewnie przepija kase -albo cos gorszego. Chodzi mi tez o to ze Zachod moim zdaniem nie.ma przyszlosci. Nie moga nam wskazac kierunku ktory zaprowadzi nas do szczęścia.

Gość gość
dziś - a ja myśle, ze ty nie masz pojęcia w ogóle o bozym swiecie, sory, ale nie wymyslaj teorii z d... wyjętych. Moze ktos tak mysli, ze jak sie wystroi to bedzie miał ameryke w domu, ale to... zle mysli. Oni nie mieli akurat komuny, i nie podupadli az tak gospodarczo jak my, co było kiedys jesli chodzi o mentalnosc to nie wiem. Ale nie bede dorabiac teorii jak nie mam pojęcia. Obecnie tam ludzie zyja na luzie, i nie obrabiaja sobie tylko na kazdym kroku jak my. Ja tez pamietam lata 80, i ludzie wtedy jak najbardziej obgadywali wyglad, raz jak miałam dzinsy od rodziców to usłyszałam , ze jestem lepsza. LOL Moze stąd sie wzieło ze ludzie sie tak stroja. u nas bylo po prostu b duzo biedy, i wiel osób sie tego wstydzi, albo sie boi, ze moze zostac uznanym za biede. A na zachodzie jest znacznie wiekszy socjal i wiekszy poziom zycia. Jak zobacza babke w dresie to pomysla, ze tak lubi chodzic, a nie ze ma mega biede ze na nic jej nie stac

Gość gość
Amerykanie akurat bardzo podupadli gospodarczo w latach 30.

Gość gość
Ja bym sie tak nie zachlysytywala Kalifornia bo to nie jest jedyna twarz Stanow. Kalifornia to jest odpowiednik polskiej Warszawy gdzie zjezdzaja sie ludzie zewsząd i jest mix kultur i narodowosci. Proponuje w tym szlafroku wychodzic gdzies w malym miasteczku w Wirginii albo w którejś z Karolin :)

Gość gość
Wlasbie dlatego ze ludzie wciąż maja pronlemy z takimi pojęciami jak niepokalane poczecie czy grzech pierworodny to powinny byc jakies lekcje religii (niekoniecznie w szkole), ktore pomagalyby przyswajac sobie te pojecia, bo wykuwanie tyh pojec np. Na bierzmowanie widac niewiele daje. Niestety chyba katecheci sie do tego nie przykladaja-moze nie znaja sie na teologii.

Gość gość
A ja proponuje lekcje w religi rodzimowierczej, zeby poszezyc horyzonty.

Gość gość
falszywy papiez franciszek czci szatana i nie jest chrzescijaninem, jest falszywym prorokiem

Gość gość
„Ja jestem drogą i prawdą, i życiem. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie. '' Masz sie modlic TYLKO DO BOGA!!! W DUCHU I PRAWDZIE, NIE INACZEJ!!! Pozatym: ''Ty zaś, gdy chcesz się modlić, wejdź do swej izdebki, zamknij drzwi i módl się do Ojca twego, który jest w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie.'' zalamka, polacy wogole nie czytaja Bibli i Slowa Bozego, nic nie rozumieja

Gość gość
Halloween - święto zmarłych w celtyckiej Irlandii. W VI wieku n.e. papież zapożyczył ten "pogański kult" i ustanowił jako katolickie. Skomercjalizowane przez Amerykanów w XX w.

Gość gość
To jest norma katolicka od samego poczatku. KK uzurpowal sobie swieta poganskie. Tak samo zreszta jak swiete miejsca pogan. Koscioly byly od zawsze budowane na miejscach czczi poprzedniej religi.

Gość gość
No kakos te wiare trzeba bylo zaprowadzac na samym poczatku. Burzono wiec swiatynie jakichs bozkow i budowano tam swiatynie Boga.

Gość gość
W naszym przedszkolu jakieś tam obchody były, ale my akurat chorowaliśmy. Generalnie przywoływanie duchów, czary, straszenie itd - nie przemawia to do mnie i na to się nie godzę. Ale jeśli dzieciaczki mają się tylko przebrać i potem w tych przebraniach tańczyć - nie widzę w tym nic złego. Taki bal przebierańców po prostu.

Gość gość
Niestety ale odstapienie od religii spowoduje rozklad wartosci kulturowyh na podstawie ktorych zbudowana jest cywilizacja lacinska i doprowadzi do degeneracji i upadku cywilizacji.

Gość gość
My nie obchodzilismy.

Gość gość
Polecam obejrzeć każdemu z rodziców dwuczęściowy filmik ks .Sławomira Kostrzewy o zagrożeniach duchowych względem dzieci!Ja z mężem nie pozwalamy naszym dzieciom na obchodzenie tego święta,wpajamy im naszą polską kulturę czyli Wszystkich Świętych i pamięć o naszych bliskich.

Gość gość
A później się katolstwo dziwi, czemu cały świat patrzy się na nich jak na debili i profilaktycznie traktuje jak zwierzęta xD

Gość gość
Caly swiat? To znaczy kto dokladnie sie smieje?