Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy wasze dzieci obchodzą Halloween? I czy widzicie zagrożenie tym świętem?

Polecane posty

Gość gość
Jak śmiecie pisać że Jezus był Żydem??? Jezus był Polakiem urodzonym w Świebodzinie!!!

Gość gość
A nie w Częstochowie jak Jego matka?

Gość gość
17:00 Kluczowe jest w Twojej wypowiedzi slowo "samodzielny", gdyż papież ma światło Ducha Świętego podobnie jak pierwsza głowa kościoła św. Piotr. Decyzje papieza, ktory jest nieomylny traktujemy zatem jako wolę Ducha Świętego.

Gość gość
17:04 Do czego takiego powiedzial papież kontrowersyjnego ze teraz MUSIMY siedziec i sie z tym zgadzac wbrew logice? Jakis przyklad? Na przyklad czy powiedzial ostatnio ze ziemia jest płaska???

Gość gość
Jezus nie był Żydem tylko Galilejczykiem

Gość gość
Galilea - to kraina- za Chrystusa była czescia państwa zydowskiego. To tak, jakby powiedzic o kims z Poznania : on jest Wielkopolaninem a nie Polakiem.

Gość gość
19:32 a może bardziej: to tak jakby powiedzieć o Ślązaku, że jest typowym Polakiem? albo o Kaszubie? Chyba jednak nie jest to to samo

Gość gość
Nie obchodzimy.

Gość gość
36 Odpowiedział Jezus: «Królestwo moje nie jest z tego świata. Gdyby królestwo moje było z tego świata, słudzy moi biliby się, abym nie został wydany Żydom. Teraz zaś królestwo moje nie jest stąd». 37 Piłat zatem powiedział do Niego: «A więc jesteś królem?» Odpowiedział Jezus: «Tak, jestem królem. Ja się na to narodziłem i na to przyszedłem na świat, aby dać świadectwo prawdzie14. Każdy, kto jest z prawdy, słucha mojego głosu».

Gość gość
Wole przebrac sie za dynie niz byc takim opetanym katolikiem Przeciez Biblia to moze byc fikcja literacka

Gość gość
Ta która cytuje ma już jedną dynie. Tam gdzie głowa powinna.

Gość gość
No wlasie nie wiem kto tak cytuje i cytuje.

Gość gość
Biblia jest fikcja po czesci. Sa to mity izrealskie spisane, zzeby cos wytlumaczyc lub przykazac ludziom prostym. Nowy Testement został formułowany wiele dekad po omawianych wydarzeniach, nie ma w nim nic co pochodzi z czasow opisywanych w nim. Sa opisywane wydarzenia historyczne pod katem jakiejs religi wiec nie sa obiektywnymi sprawozdaniami, ale wiele z miast z Bibli zostało znalezionych wiec jakies ziarno prawdy historycznej w niej jest tylko poprzekrecane, zeby kontrolowac narod "wybrany", ktory zostawiony sam sobie nawet na chwile od razu zaczynał kłaniac sie cielakom (gdy Mojzesz poszedł po 10 przykazan to od razu wytopili złotego cielca)

Gość gość
dziś wstydz sie zeby takie bzdury pisac

Gość gość
Ja nie wierzę w żadne dogmaty. Wypowiedziałam się tylko co myślę o samodzielnym myśleniu i wolności katolików. Co do nieomylności. Czy ja gdzieś napisałam, że ja jestem nieomylna? Nie. Nie uważam się za nieomylną. Nie uważam też, że istnieje na tej ziemi jakikolwiek nieomylny człowiek X NO I PRAWDA. Ja studiowałam historię, i nieraz zdarzało sie ze było 3 papiezy na raz. Kazdy uwazał co innego. a te dogmaty w które teraz mamy swięcie wierzyc, to one były przedmiotem sporów, np. nie wiedziano czy jest hierarchia w obrębie Trójcy Sw. i wiele innych rzeczy. Jedno stronnictwo uwazało ze tak, inne ze nie, i zwycięzało to, które było politycznie silniejsze. A juz prawie norma był wybór papieza, i tzw antypapieza, przez drugie stronnictwo. Wiele rzeczy wynika z polityki, np. celibat, został stworzony głównie po to, zeby majątki kleru wracały po smierci do koscioła, a nie były dziedziczone przez dzieci. Historycy dowiedli, ze niektórych swiętych nie było w ogóle, a mimo to zostali kanonizowani w 'nieomylnych" procesach kanonizacyjnych. Mozna pisac godzinami, ale najlepiej to samemu wszystko poczytac. Ludzie masowo na moim kierunku przechodzili na ateizm. Jako ciekawostke moge dodac, ze w dawnych czasach moralnosc kleru była chyba jeszcze gorsza. niektórzy polscy biskupi byli znani np. z gwałcenia dziewic z okolicznych wsi, o czym wspomina kronikarz królweski Janko z Czarnkowa.

Gość gość
Przeciez to juz bylo napisane wczesniej ze historia kosciola jest pelna bledow i wypaczen. Zreszta wszystko co napisalas wyzej bylo omawiane w podstawowce i w liceum na historii wiec do tego nie trzeba studiow. Kwestia jest taka ze sie upada ale i potem sie podnosi. Taki jest los czlowieka i taki jest los kosciola.

Gość gość
W tym wszystkim chodzi tez o miłosierdzie i wybaczanie.

Gość gość
dziś x Autorka wpisu chciała chyba odnieść się do tego dogmatu nieomylności człowieka, choćby i papieżem był. Nie wiem gdzie Ty chodziłaś na religię, ale nie znam jakiejkolwiek osoby, która uczyłaby się na lekcjach religii o błędach popełnionych przez kk na przestrzeni wieków. Ledwo o inkwizycji było wspomnienie, ale blade i wywołane pytaniem ucznia.

Gość gość
W tym wszystkim chodzi tez o miłosierdzie i wybaczanie.

Gość gość
12:30 Na lekcjach religii bylo troche ale glownie to bylo omawiane w szkole na historii. Szalejaca inkwizycja czy schizmy a takze budowanie państwowości na bazie wladzy kosciola jest przeciez w szkolnym programie historii :)

Gość gość
Papiez jest Wikariuszem Jezusa na ziemi i jest natchniony Duchem Świętym, wiec jego nieomylność w kwestiach teologicznych musi byc. To jak z prezesem w spolce. Musi byc ktos kto ostatecznie sygnuje wszystkie decyzje i musi byc do tego uprawniony.

Gość gość
TO prezesi w spolkacj tez sa nieomylni, niezle.

Gość gość
Ciekawe czy na lekcji histori omawiano powstanie najpierw czeskie, a potem polskie przeciwko opresyjnemu kk w czasach Mieszka !! mniej wiecej, bo tego napewno u mnie w szkole nie uczono.

Gość gość
Przepraszam proba zrzucenia jarzma katolickiego nastapiła za czasow Mieszka II

Gość gość
to co studiowałam, definitywnie nie było w programie historii, szczególnie w podstawówce. :) Akurat miałam taki plan, ze wałkowalismy sredniweicze cały rok, a to przeciez tylko ogromne streszczenie, i diabeł tkwi w szczegółach, jak mówia. Na religii był zawsze propaganda, pamietam jak ktos spytał, skąd wiadomo czy ktos byl swięty, to siostra powiedziała, ze koscioł ma b dokładne procesy kanonizacyjne, i nie moze byc mowy absolutnie o zadnej pomyłce. To co serwuje koscioł to jest propaganda, podobna jak była w komunie albo teraz w TVPIS.

Gość gość
gość wczoraj 17:04 Do czego takiego powiedzial papież kontrowersyjnego ze teraz MUSIMY siedziec i sie z tym zgadzac wbrew logice? Jakis przyklad? Na przyklad czy powiedzial ostatnio ze ziemia jest płaska??? xxx Choćby dogmat o niepokalanym poczęciu Maryi. Niepokalane poczęcie jest wbrew logice, bo człowiek jest ssakiem i żeby doszło do zapłodnienia komórka żeńska MUSI się polączyć z męską. Nie może dojśc do zapłodnienia bez seksu :) to niemożliwe fizycznie i biologicznie.

Gość gość
13:23 Ja rowniez dopiero to wyczytałam całkiem niedawno, oficjalna wersja brzmi inaczej oczywiscie. Zamieszki religijne trwały, az do momentu wejscia Kazimierza Wielkiego. Jedna z waznych figur w tym powstaniu był Masław, ktory był wierny Mieszko II. Własnie w tym czasie Czesi, ktorzy przyszli "na pomoc" (ich powsanie jest za czasow babki Dobrawy, Drogomiry, ktora była jedna z przywodcow) zrabowali skarby nagromadzone przez kk przy wycofaniu do ktorych dolaczyli polski katolicy.

Gość gość
papiez franciszek czy benedykt czy zmarly jan pawel posiadaja ducha antychrysta a nie ducha swietego

Gość gość
I nic dziwnego; wszak i szatan przybiera postać anioła światłości.