Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy wasze dzieci obchodzą Halloween? I czy widzicie zagrożenie tym świętem?

Polecane posty

Gość gość
Ale ona pisze prawdę

Gość gość
I co? żeby móc rozkminiać takie rzeczy to trzeba się ochcić, dawać co niedziela na tacę i nie jeść mięsa w piątek? Nie rozumiem, co to ma do tematu, o którym dyskutujemy?

Gość gość
Jezus Chrystus nie jest zydem!!!

Gość gość
przeciez zydzi ukrzyzowali Chrystusa i nawet w niego nie wierza

Gość gość
11:34 I znowu to rozpatrywanie wiary w kategorii "trzeba dac na mszę, nie wolno jesc miesa w piatek". Nic z tych rzeczy nie musisz. Jestes wolną osobą. Czy ktos stoi nad Toba i nakazuje dac Ci na mszę? Czy ktos w piatek zabiera Ci mięso z lodowki? Wszysyko to rozpatrujesz w swoim sumieniu i tyle.

Gość gość
dziś Ja piszę o katolicyzmie, a nie o wierze. Jak jesteś katolikiem to tak, możesz rozważyć w swoim sumieniu to, czy np. papież jest nieomylny. Jak wyjdzie ci, że nie to przestajesz być katolikiem. Tylko tyle.

Gość gość
dziś To raczej Rzymianie a nie Żydzi ukrzyżowali Chrystusa. Jednak ktokolwiek go ukrzyżował wypełnił jedynie wolę Boga. Przecież Chrystus miał przyjść na świat i umrzeć za ludzkie grzechy, po to aby odkupić ludzkość.

Gość gość
10 Rzekł więc Piłat do Niego: «Nie chcesz mówić ze mną? Czy nie wiesz, że mam władzę uwolnić Ciebie i mam władzą Ciebie ukrzyżować?» 11 Jezus odpowiedział: «Nie miałbyś żadnej władzy nade Mną, gdyby ci jej nie dano z góry. Dlatego większy grzech ma ten, który Mnie wydał tobie». 12 Odtąd Piłat usiłował Go uwolnić. Żydzi jednak zawołali: «Jeżeli Go uwolnisz, nie jesteś przyjacielem Cezara. Każdy, kto się czyni królem, sprzeciwia się Cezarowi».

Gość gość
Przecież on miał zostać zabity a potem zmartwychwstać - przynajmniej według tego w co wierzą Chrześcijanie. Zabił go nikt inny jak Bóg, rękami rzymian do spółki z żydowskimi kapłanami.

Gość gość
13 Gdy więc Piłat usłyszał te słowa, wyprowadził Jezusa na zewnątrz i zasiadł na trybunale, na miejscu zwanym Lithostrotos2, po hebrajsku Gabbata. 14 Był to dzień Przygotowania Paschy, około godziny szóstej3. I rzekł do Żydów: «Oto król wasz!» 15 4 A oni krzyczeli: «Precz! Precz! Ukrzyżuj Go!» Piłat rzekł do nich: «Czyż króla waszego mam ukrzyżować?» Odpowiedzieli arcykapłani: «Poza Cezarem nie mamy króla». 16 Wtedy więc wydał Go im, aby Go ukrzyżowano.

Gość gość
7 Odpowiedzieli mu Żydzi: «My mamy Prawo, a według Prawa powinien On umrzeć, bo sam siebie uczynił Synem Bożym».

Gość gość
„Biada wam uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy, węże, pokolenie żmij.” Ojcem waszym jest diabeł i chcecie postępować według pożądliwości ojca waszego. On był mężobójcą od początku i w prawdzie nie wytrwał, bo w nim nie ma prawdy. Gdy mówi kłamstwo, mówi od siebie, bo jest kłamcą i ojcem kłamstwa.

Gość gość
12:51 i Ty to wiesz, tak? Czyli też jesteś nieomylna? A ktokolwiek z ludzi może być? Czy to wtedy trąci pychą jednak?

Gość gość
12:18 urodził się Żydem. Jeszcze do tego pewnie był obrzezany

Gość gość
9 Oto Ja ci daję z synagogi szatana8, spośród tych, którzy mówią o sobie, że są Żydami - a nie są nimi, lecz kłamią. Oto sprawię, iż przyjdą i padną na twarz przed twymi stopami, a poznają, że Ja cię umiłowałem9. Znam twój ucisk i ubóstwo - ale ty jesteś bogaty - i obelgę przez tych, co samych siebie zowią Żydami, a nie są nimi, lecz synagogą szatana.

Gość gość
gość dziś 12:51 i Ty to wiesz, tak? Czyli też jesteś nieomylna? A ktokolwiek z ludzi może być? Czy to wtedy trąci pychą jednak? xxx Co wiem? W nieomylność papieża musi wierzyć każdy katolik. To jest dogmat.

Gość gość
gość dziś 12:18 urodził się Żydem. Jeszcze do tego pewnie był obrzezany xxx Nie pewnie, tylko na 100% był obrzezany. Zdaje się, ze do lat 30-tych XX w w kk 1 stycznia obchodziło się święto Obrzezania Pańskiego. Potem przerobiono to święto na Uroczystość Świętej Bożej Rodzicielki Maryi. Z resztą w części kościołów chrześcijańskich nadal obchodzi się święto obrzezania.

Gość gość
Ktos kto tu wczesniej pisal o dogmacie zwiazym z niepokolanym poczęciem Maryi to trochę popłynął. W tym dogmacie przecież chodzi to ze Maria urodziła sie bez grzechu pierworodnego. Nie wiem za bardzo co - czy komus to przeszkadza w wierze taki dogmat?

Gość gość
do dziś Ja pisałam o tym dogmacie. I w jaki sposób Twoim zdaniem "popłynęłam"? Napisałam coś nieprawdziwego? Zdaje się, że napisałam tylko, iż kościół katolicki niedawno "podał" taki dogmat wiernym do wierzenia i ci wierni MUSZĄ w niego wierzyć jeśli chcą być katolikami. Tylko tyle. Nie wiem o co Ci chodzi?

Gość gość
A co w tym dogmacie przeszkadza Ci w Twojej wierze? Czy czujesz się bardziej nieomylna od papieża? Czy może uważasz, że mówi coś złego ? Bo nie wiem?

Gość gość
dziś Ja nie wierzę w żadne dogmaty. Wypowiedziałam się tylko co myślę o samodzielnym myśleniu i wolności katolików. Co do nieomylności. Czy ja gdzieś napisałam, że ja jestem nieomylna? Nie. Nie uważam się za nieomylną. Nie uważam też, że istnieje na tej ziemi jakikolwiek nieomylny człowiek. A katolicy MUSZĄ wierzyć w dogmaty. Między innymi właśnie w nieomylność biskupa Rzymu. Pytam ponownie. W którym miejscu "popłynęłam".

Gość gość
16:43 Nie. To chyba nie Ty pisałaś, tylko ktoś wcześniej - już nie chce mi się szukać. Ktoś tam pisał zdaje się w złym znaczeniu o tym niepokalaniu. Co do dogmatu o nieomylności, on wynika z tego,że kościół uznaje, że papież jest natchniony Duchem Św., stąd ta nieomylność. Zgaduje też, że to wynika z tego, co Jezus tchnąl na uczniów Ducha Swiętego. Papież jako następca św. Piotra również dostaje ten dar.

Gość gość
Z tą nieomylnością papieża to jest o tyle ciekawe, że rzeczy które głosi papież a są zgodne z ewangelią, spotykają się z oporem ze strony polskich władz kościelnych. Nie mówie tutaj o wszystkich księżach albo o wszystkich biskupach, ale tacy są. I tutaj jest przykład tego, że katolik musi być myślący i sam ocenić, które z tych rzeczy są zgodne z Ewangelią.

Gość gość
dziś Tylko to trochę trudne do obronienia w świetle historii kościoła...

Gość gość
Odnosnie straszenia wyrzuceniem z koscioła, czy ekskomuniką, czy ktoś może podać przykład zwykłego wiernego, który nie zgodził się z jakims dogmatem i został wykluczony?

Gość gość
Historia kościoła jest taka jak historia ludzkości. Pełna błędów i wypaczeń :) Tak samo jak życie człowieka, bo kosciol tworzą ludzie. Ksiądz, który przeszzedl seminarium i studia nie stał się nagle jakims nadczlowiekiem jak niektorzy chcieliby go postrzegac ( a potem doznają zawodu, gdy widzą, że jakis ksiadz upada moralnie). Trzeba brnąc do przodu. Kosciol tez sie stara uczyc - powoli bo powoli ale jednak.

Gość gość
dziś Mylisz się. Katolik może sobie rozstrzygać co jest zgodne czy niezgodne z ewangelią, ale i tak ma stosować się do tego co jest w katechizmie i do tego co mówi papież (niezależnie od tego do jakich wniosków dojdzie samodzielnie). To jest nadrzędne w stosunku do Ewangelii czy Biblii jako takiej. Sztandarowym przykładem jest 10 przykazań. Jest istotna różnica pomiędzy przykazaniami biblijnymi a tymi z katechizmu. Katolik jednak, musi stosować się do tych z katechizmu i w zasadzie musi się przeciwstawiać jednemu z przykazań biblijnych.

Gość gość
Nie obchodzą bo to brzydkie i niepotrzebne. Poza tym nie musimy naśladować innych, mamy swoje piękne tradycje.

Gość gość
dziś Nie podam ci przykładu. Jednak nie zgadzając się z nauką kościoła wierny wyklucza się sam. Bo chyba nie może nazwać się katolikiem skoro nie zgadza się z tą wiarą?

Gość gość
dziś No właśnie. Dokładnie tak jest. Skoro papież się myli, historia kościoła jest pełna pomyłek to znaczy tylko tyle, że dogmat o nieomylności jest błędny. Papież nie jest nieomylny. I własnie z takim dogmatem cześć ludzi nie mogła się zgodzić, więc powstał kościół starokatolicki. A ci co pozostali, wbrew wszelkiej logice MUSZĄ wierzyć, że Papież jest nieomylny. "Jeśli zaś ktoś, co nie daj Boże, odważy się tej naszej definicji przeciwstawić, niech będzie wyłączony ze społeczności wiernych"