Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wisiaaaaaa

absorbujący pięciolatek

Polecane posty

Gość Wisiaaaaaa

Mam trójkę dzieci: syn 5 lat i dwie córki: 3,5 i 1,5 roku. Lubię z nimi spędzać czas, bawić się, czytać, robić prace plastyczne. Ale muszę też czasem posprzątać, zrobić pranie, przygotować posiłki. I tu zaczynają się schody. O ile dziewczynki przez ten czas potrafią zająć się sobą, wymyślić sobie jakieś zabawy, o tyle syn chodzi za mną krok w krok, ciągle czegoś chce, marudzi, jęczy, potrafi być też arogancki i bezczelny (na przykład mówi mi: "bla bla bla!", gdy o coś poproszę, albo "wolę ciocię od ciebie" etc.). Staram się znaleźć sposób na nudę, na przykład angażuję ich w domowe obowiązki i razem coś sprzątamy czy gotujemy, włączę bajkę na DVD, podpowiem, w co mogą się pobawić. Ale nie bardzo pomaga. W ogóle z samodzielną zabawą ma problem. Na palcach jednej ręki mogę policzyć, ile razy widziałam go, gdy bawił się samodzielnie. A zabawek nam nie brakuje. Czasem bawi się z środkową siostrą, ale zazwyczaj są to takie zabawy, które kończą się jej płaczem, na przykład popycha ją lub wyzłośliwia się. Często zresztą jest złośliwy dla wszystkich, mówi na przykład: "i to bardzo dobrze, że się uderzyłaś", "ale brzydko w tym wyglądasz, hahaha" i takie różne. Jeśli przyjadą ciocie, moje siostry, które chcą się z nimi pobawić, potrafi kompletnie się nie słuchać, niszczyć ich rzeczy osobiste, nowy telefon rzuci w krzaki, bo one mu na to pozwalają, śmieją się z tego, bronią go, gdy próbuję interweniować. Nie wiem, jak mam sobie z nim poradzić, dlaczego on jest taki absorbujący, energiczny, dlaczego musi cały czas mieć czyjąś uwagę, inaczej zaczyna być nieprzyjemny? Czy to normalne u chłopców w jego wieku?

Gość gość
Bezstresowe wychowanie

Gość gość
Moj brat mial tak samo w tym wieku. Jeszcze do obcych ludzi na ulicy mówił : Ty dupku. Do każdego. Przeszło jak był starszy :)

Gość gość
Zapisz go do przedszkola

Gość gość
Czy syn chodzi do przedszkola? I tu masz odp. Na glowe mu juz wali z nudów i zazdrosci o swoje młodsze siostry.