Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy dziecko ktore skonczylo dwa lata duzo kosztuje miesiecznie rodzicow?

Polecane posty

Gość gość
Syn 2 lata i 3 miesiące. Dziennie ok. 5 pampersow więc na miesiąc wychodzi 150. W paczce jest chyba 50sztuk więc 3 paczki. Kapci nie używamy. Kurtki zimowej jeszcze nie kupiłam ani czapki dopiero w tym tyg zamierzam. Buty zimowe 129zl 2 pary butów jesiennych jedne 60zl drugie 80zl i kalosze za 50zl Kurtkę ma dobra jeszcze z wiosny tak samo czapkę. Ubrań kupuje 2-3 sztuki miesięcznie bo już wolno rośnie. Dużo kupowałam latem i teraz mam zapas do końca zimy. Jedynie muszę skarpetki kupić bo wszystkie już za małe i rajtuzy na zimę gdyby był mocny mróz. Zabawek nie kupuje wcale tylko jak jest okazja- urodziny? Święta itp. Książeczki jak mi jakąś wpadnie w oko w księgarni albo w sklepie ale to koszt maks 10zl za sztukę. Z jedzenia nic specjalnie dla niego nie kupuje. Może raz albo 2 w tyg zje jogurt bakoma bio i raz na miesiąc mus w tubce ż hippa.

Gość gość
Gość z 13.40 - świetnie podsumowanie beznadziejnych tatusiów, którzy uważają, że za 500 zl można utrzymać dziecko.

Gość gość
Corka ma 2,5 roku. Pieluche zakladamy czasem na noc. No wiec wychodzi niecala paczka na miesiac ale i to zaraz sie skonczy. Pije butle mleka Enfamil rano, puszka ok 50 zl, raz na miesiac. Je to samo co my. Buty mam od kolezanek, po bracie, czasem kupuje jej nowe. Sandalki ok 40 zl na lato, na zime teraz za 100 zl. Ciuchy ma po bracie, od znajomych, kupuje jej tez sliczne uzywane na olx lub allegro. Ostatnio kupilam mega pake za 90 zl, ubran bardzo duzo, zara, mango, next, h&m. Kupuje tez na wyprzedazach. Jak sie pokombinuje to sie niewiele wydaje. Tym bardziej, ze jesli chodzi o ubrania to mi zal wydawac duzo bo zaraz nich wyrasta.

Gość gość
I w sumie teraz przeczytalam, tyle pieluch jeszcze zuzywaja wasze dwulatki? Uczyc uczyc. Moja robi kupe i siku na nocnik i sama wylewa wszystko.do wc. Podciera sie papierem. Zmarnowalyscie gorace dni na nauke.

Gość gość
a jak któraś dostaje 500+ to żadnych alimentów nie powinna dostawać. Do tego opłaty na pół a jak mamusi uważa, że to niesprawiedliwe to niech odda dziecko ojcu

Gość gość
Do 16.42 Oddać dziecko ojcu. Ładnie i lekko powiedziane. Tak nowocześnie, na miarę XXI wieku. Nie znam żadnego samotnego ojca. Lub ojca, który wraz z nową partnerką wychowuje dziecko, a np. u mamy jest na 4godz w czwartek. Wkoło samotne mamy. Odpowiedzialność ojców zerowa.

Gość gość
I co można kupić za tę zawrotną sumę 500 zł, która jest solą w oku tak wielu ludzi? Licząc w miesiącu to jest aż 16,66 zł co dzień do wydania! Aż zakręciło mi się w głowie, toż to szaleństwo! 16,66zł dziennie. Wow!!! Dlatego musisz płacić alimenty. Bo 16,66 zł dziennie to za mało, żeby dziecko nakarmić, ubrać, wyposażyć do szkoły, na trening, wycieczkę i by kupić zabawkę.

Gość gość
13:40 mąż by awantury mi robił jakbym kupiła dziecku 5 par kapci.Moje chodzą w samych skarpetkach,mąż też bo w kapciach nogi im śmierdziały.Jak wracają ze szkoły to smród z nóg bo tam w kapciach chodzą.

Gość gość
My meblujemy pokoje dla 2 letnich bliźniaków.Koszt 20 tys.

Gość gość
Śmieszny jesteś z tym plutonem wojska. Dziecko też jest człowiekiem. Na dziecko wydaje 340 zł miesięcznie, w tym nie ma ciuchów, butów, ekstra wydatków, tak naprawdę jedzenia, rachunków. Wynajmuje mieszkanie! Małe, pokoje przejściowe. Ale wynosi mnie to 1500 zł. I chciałbyś ile mi płacić? Pomimo tych 340 wyliczonych na sto procent dopłacam pewnie jeszcze drugie tyle. Ale dziecko jest małe. Poza tym jakbym miała się utrzymać z dzieckiem za 400 zł wychowawczego? Za miesiąc dochodzi niania, a ja idę na pół etatu do pracy. Niani będę płacić 900 zł, bo pomoże mi moja mama. W żłobkach miejsc nie ma, od września przedszkole. Prywatne, czesne 600 i wyżywienie około 200. I ty ile chciałbyś mi płacić? 500 zł?

Gość gość
gość wczoraj a jak któraś dostaje 500+ to żadnych alimentów nie powinna dostawać. Do tego opłaty na pół a jak mamusi uważa, że to niesprawiedliwe to niech odda dziecko ojcu x Ooo, to może tam gdzie tatuś tworzy normalną rodzinę i mieszka z dziećmi i matką dzieci, to może jednego 500zł na utrzymanie dziecka nie dawać, bo przecież na jedno na pewno 500+ jest. I mamunia wsadzi do puchy domowej 2000, a tatuś 1500. O to ci ciulu chodzi?

Gość gość
gość dziś Do 16.42 Oddać dziecko ojcu. Ładnie i lekko powiedziane. Tak nowocześnie, na miarę XXI wieku. Nie znam żadnego samotnego ojca. Lub ojca, który wraz z nową partnerką wychowuje dziecko, a np. u mamy jest na 4godz w czwartek. Wkoło samotne mamy. Odpowiedzialność ojców zerowa. x Dokładnie. Ja znam tylko jednego. Ciekawe dlaczego tak mało ojców walczy o widzenia w sądzie ze swoimi dziećmi.

Gość gość
gość dziś On ci zaraz odpisze, że drugie 16 zł powinnaś ty dopłacić. Tylko dlaczego jak dziecko jest chore, to tatusia przy nim nie ma. Dlaczego nie chodzi na wywiadówki? Dlaczego opieka nad dzieckiem nie ma wartośc****eniężnej, a opiekunka musi mieć te minimum 10 zł na godzinę? Idąc tym tropem i niech będzie 5 zł za godzinę, bo to jednak własne dziecko i licząc z 10 godzin, bo dziecko w szkole, dziecko śpi, to ty wkładasz 50 zł dziennie. Ale tego już te debile nie widzą.

Gość gość
Oddaj dziecko ojcu - ooo już widzę jak tatusiowie garną się żeby wziąć dziecko! Ciekawe kiedy mieliby czas na tv, chlanie i panienki? I jeszcze trzeba dziecku gotować, w lekcjach pomagać, na zajęcia wozić - toż to sa sprawy tak trudne, że nie do ogarnięcia! (Nie piszę tu o normalnych, wartościowych ojcach, którzy wspólnie z matkami wychowują dzieci, a o tych śmieciach co zostawiają dziewczynę w ciąży albo z malutkim dzieckiem, no bo przecież ON potrzebuje wolności i oddechu! (A matka niczego k***a nie potrzebuje).

Gość gość
500 zł alimentów to kpina z własnego dziecka. Toż to jest na samo przedszkole. My mamy dofinansowanie od miasta 70% wiec czesne wynosi 300 zł plus 200 wyżywienie. W państwowym przedszkolu jeśli matka pracuje płaci dodatkowo za opiekę powyżej 5 godzin więc załóżmy, że to 3 zł dziennie co daje Plus minus 60 zł plus wyżywienie po kosztach 150zł. Do tego składki, wycieczki niech będzie kolejne 30 zł. To jest 240 zł /miesiąc. Licząc oczywiście, że przedszkole jest czynne od 6 do 15:30 żeby matka mogła z pracy wrócić i nie korzystać z pomocy niani. Wyzywisz dziecko za 260zł na miesiąc? Żeby jadło jak człowiek, a nie jak dziad? Do tego jakieś leki, soki, chemia, ciuch, buty, książka. Ja wczoraj byłam na zakupach, kupiłam młodej truskawki, banany, mandarynki, jabłka i wyszło 20 zł. Do tego kawałek dobrej szynki, dobry żółty ser (ja nie jem wędlin ani sera), kilka soków, wodę, 3 jogurty i zapłaciłam razem z owocami 50 zł a to jedzenia raptem na 3-4 dni. Warzyw już nie liczę, bo też jem więc niech będzie, że to.moje utrzymanie. Ja za samo przedszkole i córki wyżywienie płace 1000 zl. A Jakieś wyjście z dzieckiem na basen, kino, sale zabaw, wspomniany wyżej ubiór ? Chcesz żyć jak dziad, to żyj ale dziecka i byłej do tego nie zmuszaj. Serio te wasze marne alimenty nie wystarczają na podstawowe potrzeby dziecka, a wy się plujecie Tak jakby wasze ex za to jeszcze siebie i kochanka utrzymywały. Żałosne

Gość gość
Zaraz nam wypomnă i pięćset plus, eh..

Gość gość
Niestety w drugą stronę to nie to samo, moja była żona płaci alimenty na 13 letniego syna, całe 400zl, więcej się nie da uzyskać bo ona tylko 2000 zarabia

Gość gość
Ja postraszyłam byłego, że pójdę do sądu. Obydwoje mieszkamy w Niemczech. Osobno. Umówiłam się z nim na 500zł (125e)mies. Mam do tego Kindergeld 189e/mies). I teraz do sedna. On zarabia 1650-1800/mies (więcej gdy jest premia). W Niemczech sąd przyznaje alimenty ok 350-480 /mies. Jak nie masz z czego płacić, to sąd daje ci dobrą radę : znajdź lepszą pracę lub weź znajdź dodatkową, BO NAJWAŻNIEJSZE SĄ POTRZEBY DZIECKA I MAJĄ BYĆ ZASPOKOJONE W PIERWSZEJ KOLEJNOŚCI, BY NICZEGO MU NIE BRAKOWAŁO. Dał mi 250e bez gadania.

Gość gość
I tak też powinno być w Polsce. I 500+ powinno być na każde, każde, nawet pierwsze dziecko. Sądy powinny patrzeć na dobro małoletniego, a nie ojca, dorosłego, który może dorobić, bo dziecko samo raczej na siebie nie zarobi. I całym sercem jestem za matkami i wcale mi nie żal tych "biednych tatusiów" oczekujących pochwał, bo płacą 500 alimentów i pewnie była wydaje na wakacje (jak ktoś tu wcześniej pisał).

Gość gość
gość 2018.11.19 Powinno być dużo więcej państwowych, dofinansowanych żłobków i przedszkoli, plus normalne umowy o pracę i ogólnie wspieranie pracujących. Żadnych 500 plusów dla nierobów tylko pomoc w pogodzeniu życia rodzinnego z pracą!!!

Gość gość
Moja córka ma 1.5 roku i nie kupuje tyle pampersow. 4-5 paczek wystarcza. Na mleko mi sporo idzie bo 10 puszek na miesiąc. Jedna to koszt 20 zł bo pije takie na receptę. Chusteczki nawilżane, też musy kupuje. No i do żłobka chodzi to generalnie z wyżywieniem 330 zł ale z reguły i tak jest przez pół miesiąca bo ciągle przeziębiona