Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak prowadzić firmę?

Polecane posty

Gość gość

Szyję ubrania od jakiegoś czasu i razem z siostrą chcemy je sprzedawać, do tej pory robiłyśmy to przez facebooka, ale chciałybyśmy z tego zrobić biznes całkiem na poważnie. Nie mam nikogo w swoim otoczeniu kogo mogłabym zapytać o to jak wygląda prowadzenie firmy od podszewki, może są tu jakieś przedsiębiorcze kobiety, które odpowiedziałyby z czym to się je :) Będę bardzo wdzięczna!

Gość gość
Proponuję znaleźć dobrą księgową, to podstawa w prowadzeniu działalności gospodarczej - no i jednoosobowa firma wydaje się w Waszym przypadku najrozsądniejszym rozwiązaniem, na początek możesz też skorzystać z ulgi na ZUS, to w sumie dwa lata niewielkich kosztów. Firmę zakłada się w zasadzie online, rejestracja do VATu chyba nadal przez wysłanie dokumentu do US, ale nie jestem pewna. Sama mam firmę już 8 lat więc mogło się odrobinę pozmieniać. Aczkolwiek co do ZUS to jestem pewna :-) Kontynuując - to najprostsza forma prowadzenia biznesu.

Gość gość
15:23 czy księgowość malej jednoosobowej firmy jest tak skomplikowana, że trzeba korzystać z księgowej? Nie da rady nauczyć się samemu co i jak? Chodzi mi o taką jednoosobową firmę, usługi edukacyjne przez internet, pisanie prac, rozwiązywanie zadań, czy da rade samemu ogarnąć księgowość??? Bo jak jakas wielka firma co zatrudnia pracowników to co innego.

Gość gość
Według mnie księgowa jest niezbędna, podstawowa księgowość polecająca na rozliczaniu się co miesiąc (wg mnie najlepiej) z Urzędem Skarbowym to koszt na poziomie 200 zł , poza tym każda księgowa jest ubezpieczona i to ona odpowiada za prawidłowość dokumentacji podatkowej, więc zdejmujesz z siebie baaardzo duży ciężar dając jej upoważnienie do działania w ZUS i US. Faktury możesz sobie wystawiać sam/sama ale ktoś kto się na tym zna, posiada fachową wiedzę i doświadczenie powinien to sprawdxić, żebyś nie nieumyślnie nie wprowadził/ła na minę.

Gość gość
Księgowa bardzo fajna sprawa. Ja korzystam z biura rachunkowego, masz do wyboru kilka parkietów - cena zależy od ilości dokumentów i czy zatrudniasz pracowników, ja płacę różnie, raz 140, raz 1000zl ale ja zatrudniam ludzi i czasem sporo jest do rozliczenia. Przepisy się często zmieniają, a księgowa jest na bieżąco, jeśli masz jakieś wątpliwości czy potrzebujesz pilnie coś zgłosić do urzędu, ona zrobi to przez internet w 5 minut - dla Ciebie to mnóstwo zaoszczedzonego czasu i stresu. W razie kontroli, księgowa wie z czym to się je, a Ty popelnisz błąd i będziesz się tylko denerwować i możesz mieć kłopoty. Pomoże Ci nawet założyć firmę, dobierze odpowiednie opodatkowanie, dowiesz się czy VAT na początek jest Ci potrzebny czy nie. O wszystkich sprawach Ci przypomni, także dla mnie to duży plus. Dalej, przez pierwsze 2 lata masz ulgę na ubezpieczenie, teraz chyba składka jest ok 530 zł ale bez chorobowego - jest dobrowolne.

Gość gość
Chyba, że równocześnie pracujesz na umowę, wtedy składek firmowych nie płacisz, robi to za Ciebie twój pracodawca.

Gość gość
Nie spodziewałam się takiego odzewu! Okej, więc rozumiem, że księgowa to podstawa, i właściwie u niej jestem w stanie założyć firmę, i przestać się martwić w zasadzie o wszelkie sprawy podatkowe, poza tym z czego zapłacić ewntualne podatki. A co dalej? Np sprzedaż towaru na kasę? Jak to wygląda w sprzedaży tylko internetowej (bo na chwile obecna bedziemy szyły w domu); z zakupem jakichś dodatkowych pomocy, no więc kasa fiskalna? Kasa do faktur? Jak wygląda przepływ środków?

Gość gość
tak, zgadzam się, że księgowa w życiu biznesmena/nki to ważniejsza osoba niż terminowo płacący kontrahent :D Kasa fiskalna byłaby Ci potrzebna gdybyś prowadziła sklep stacjonarny lub sprzedaż mieszaną, tak przy wysyłkowej wydaje mi się, że lepiej i taniej Ci będzie jak będziesz wystawiać faktury - i dla firm i dla osób prywatnych możesz wystawić taki dokument sprzedaży, oznaczyć tylko sposób płatności na przelew i już - załatwiona sprawa, a przede wszystkim bardzo ekologicznie, bo nie drukujesz papieru niepotrzebnego. Ja sama korzystam z programu https://www.bizin.pl/ poczytaj sobie o nim, i na pewno się skusisz. W 100% bezpieczny i bardzo intuicyjny, no i w podstawowej wersji bezpłatny.

Gość gość

Warto postarać się by nasza firma była stabilna i dobrze zarządzana. Jeżeli sądzicie że wasza firma taka jest to zgłoście się do https://www.solidnafirma.pl/ Oni zajmują się wystawianiem certyfikatów to potwierdzających.