Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czemu polacy do wszystkiego muszą mieć ziemniaki i chleb?

Polecane posty

Gość gość

Rosół z ziemniakami, zupa ogórkowa czy grochowa z chlebem. Jak kotlet i surówka to koniecznie ziemniaki, jak mięso w sosie, to też ziemniaki. Na śniadanie i na kolację kanapki z czym popadnie. Ziemniaki w formie frytek smażonych na głębokim oleju, a chleb koniecznie biały, pszenny, bo ciemny blee. Potem te nieszczęsne dzieci są tego nauczone i nie zjedzą grochówki bez pajdy chleba, bo będą głodne.

Gość gość
Czemu Włosi wpierdalaja makaron na okrągło?

Gość gość
Też mnie to dziwi. Jestem ze Stanów I dla mojego męża jest to dziwne jeść z ryżem obiad czy po prostu ze Sałatka z pomidorów i z sałaty. Ostatnio nawet o tym mówiliśmy i wg niego jak jedzą chleb i ryż (jak w Indiach) czy ziemniaki i ryż (w arabskich krajach) to dla niego jest nie do pojęcia bo albo to albo to i najchętniej ziemniaki

Gość gość
Ja jestem z Polski i nie mam tak jak piszesz. Rosół z ziemniakami?? Pierwsze słyszę. Chleb do zupy? Nigdy. Ziemniaki jemy dwa razy w tygodniu. Dwa razy kasze. I dwa razy ryż. Raz makaron. Surówki z tego co akurat jest w domu więc często są to pomidory sałata cebula czosnek marchew... Kolacja i śniadanie: owsianka parówki czasem kanapki z pomidorem jajkiem sałata cebula i dobra wędlina. Chleb czasem biały czasem ciemny na jaki mamy ochotę akurat. Więc myślę że troszkę dramatyzujesz.

Gość gość
Może tak było 20 lat temu jak niczego w sklepach nie dało się kupić. Teraz nikt tak nie je

Gość marawstala
U mnie tak sie je i żyje zdrowo : )

Gość gość
Nie znam nikogo kto tak je. Może u biedaków tak jest, może młode chłopy co to konia z kopytami, może zarobiony rolnik na zadupiu. Normalnie nikt tak nie je, nie sądź po sobie.

Gość gość
"Polacy" małą literą? 😠 Wstyd!

Gość marawstala
To nie wiem co Wy tam jecie : )

Gość gość
Ja jem duzo kaszy jaglanej, gryczanej i innych. Nie chcialoby mi sie obierac kartofli codziennie. Chleba do zupy tez u mnie nikt nie je.

Gość gość
Chyba w Hiszpanii nie byłaś. Nawet ziemniaki potrafią zagryzać bułką.

Gość gość
17:18 A ja nie znam nikogo dla kogoś szokiem byłoby częste jedzenie ziemniaków albo chleba do zupy. Ludziom odpierdala dosłownie pod każdym względem. Kiedyś każdy zarl i było dobrze a teraz wyprane łby przez propagandę.

Gość marawstala
No dobra, ale większość zup jest z ziemniakami i nie każdy za nimi przepada wtedy zwykle podaje sie ziemniaki na sucho, ryż i kasza owszem ale ziemniaków najwięcej zjadamy, przynajmniej tak mi sie wydawało : ) poza tym ziemniaki sa ponoć zdrowe jak nie najzdrowsze... opinie sa podzielone, a jesli chodzi o pieczywo do zupy to nie ze wszystkim sie komponuje, ale akurat do grochowej pasuje : )

Gość gość
Autorce chyba chodzi o dodatki jako takie. Że np wędliny z pomidorem bez chleba się nie zje, kotleta tylko z surówką itd.

Gość marawstala
A to nie wiem bo takich rzeczy nie jadam ale kotlety ziemniaczane bardzo lubię : )

Gość gość
Sorry ale jakbym miała karmić mojego 15 latka bez chleba i ziemniaków to na śniadanie musiałabym dać pół kilo wędliny, na obiad pół kg schabu a na kolację pół kilo kiełbasy ;-) pieczywo ryż kasza ziemniaki i makaron to zapychacze i to tanie. Tyle samo dać mężowi. Sorry ale nie stać mnie na to żeby ich karmić mięsem i pomidorkami. A ja mimo że w barszczu mam ziemniaki to lubię czasem wziąć do tego bułkę z serem żółtym bo mi smakuje :-) i w dupie mam co o tym myślisz :-)

Gość gość
gość dziś Chyba w Hiszpanii nie byłaś. Nawet ziemniaki potrafią zagryzać bułką. x Ha ha, dokładnie, a Włosi zagryzają makaron chlebem.

Gość gość
W poprzednim życiu musiałam żyć we Włoszech bo ja też tak robię.

Gość gość
gość dziś No wow Stany! Ciekawe co piszesz, bo frytki w Stanach są chyba na 5tym miejscu na liście najczęściej jedzonych produktów. Co do chleba... W Stanach się jada mało chleba, ale w uj białego słodkiego pieczywa.

Gość gość
Może po prostu taki nawyk wyniesiony z domu, z dzieciństwa i tyle. Ja ostatnio byłam na 18nastce siostrzenicy męża i impreza zaczęła się na wynajętej sali o 19. Podano różne rodzaje mięsa i dużo różnych surówek. Ludzie jedli ze smakiem, ale słyszałam jak sporo osób kręciło nosem, że nie ma ziemniaków, nie ma frytek, że to nie smakuje. Ludzie widocznie lubią te ziemniaki i co zrobisz

Gość gość
W kazdej kulturze jest chleb! Moze cie zaskocze ale pita to tez chleb, jak i podplomyki. W starozytnym egipcje, grecji czy rzymie tez byl chleb, czasem rozni sie wygladem, czasem smakiem i nie zawsze jest z maki zbozowej, ale chleb towarzyszy ludziom od zaraniow , w kazdej kulturze. Trzeba byc ignorantem by uwazac ze to polska domena. Ziemniaki? No sory taki mamy klimat, gdybysmy byli polozeni w azji, to narzekalabys ze ciagle ryz?

Gość gość
A co wam te ziemniaki szkodzą? Nadal wierzycie w mit że tucza?

Gość gość
Stanach się jada mało chleba x Większość tego pieczywa trudno nazwać chlebem w naszym rozumieniu tego słowa.

Gość gość
Każdemu smakuje polski chleb. Tam zra tostowy chemiczny.

Gość gość
Rosół z ziemniakami, zupa ogórkowa czy grochowa z chlebem. Jak kotlet i surówka to koniecznie ziemniaki, jak mięso w sosie, to też ziemniaki. Na śniadanie i na kolację kanapki z czym popadnie. Ziemniaki w formie frytek smażonych na głębokim oleju, a chleb koniecznie biały, pszenny, bo ciemny blee. Potem te nieszczęsne dzieci są tego nauczone i nie zjedzą grochówki bez pajdy chleba, bo będą głodne. x chyba w twojej rodzinie, autorko

Gość gość
W Stanach jedzą duzo frytek i tam z urzędu ziemniaki są traktowane jako warzywo, obok marchewki czy szpinaku. Wiec nie mów, że to tylko u nas ziemniaki jedzą.

Gość gość
Rosół z ziemniakami? Co to za dziwactwo?

Gość gość
Kazdy region ma swoje smaki. Wy w ogóle wysciubiacie nosy ze swoich piwnic że tak was wszystko dziwuje jakbyście się wczoraj urodzili

Gość gość
U nas je się rosół z ziemniakami. Rosół wołowy. I tak. Je się taki rosół z ziemniakami. Różne rejony Polski maja różne smaki.

Gość gość
To chyba jakaś mała wioska i babcia, która gotuje tak, jak to drzewiej bywało. Aleś autorko pojechała z tymi wymysłami. Na marginesie : wszyscy południowcy jedzą np.makaron i bułką, która 'wygarniają' sosy. Albo Rosjanie, którzy zawsze i do wszystkiego jedzą też chleb. Co kraj, to obyczaj, ale z Polską to akurat wymyślasz, bo chyba same grubasy wsuwają tak jak piszesz, bo im mało zawsze. Ale to żadna tradycja czy zwyczaj !!!!!