Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ikea kasy z pierwszeństwem

Polecane posty

Gość gość

Kurcze dziewczyny miałam dzisiaj bardzo mieszane uczucia na zakupach. Praktycznie wszystkie kasy były z pierwszeństwem i było dużo kupujących, spore kolejki. Najpierw do kasy podjechała młoda kobieta trzymająca roczną córkę, babcia obok i PEŁEN kosz zakupów:). Nie minęło 5 minut podjechał facet z ciężarną żoną (ciąża już naprawdę spora). Jestem mamą dwulatka i pamiętam jak niedawno to było, ale... Ikei? Ta matka z pełnym koszem? To na pewno zajęło im sporo czasu z tym roczniakiem i wtedy nie było problemu, a przy kasie trzeba było już/zaraz płacić? A ciezarna z mężem? Może iść usiąść i poczekać na męża-facet przecież zupełnie zdrowy:)

Gość gość
Ale jaki jest twój problem? Wepchneli się przed Ciebie czy co? Poza tym kasa z pierwszeństwa to kasa z pierwszeństwa i w pierwszej kolejności korzystają z niej ci, którym jest dedykowana

Gość gość
Ale prawdą jest, że niektórzy wykorzystują pierwszeństwo przy kasach i w kolejkach do granic przyzwoitości. Owszem, co innego jak kobieta w ciąży czy ktoś starszy wyraźnie nie ma siły na stanie w długiej kolejce, ale nie zawsze tak jest.

Gość gość
W najbliższej mi ikei kasy z pierwszeństwem sa 2 na ponad 20. To chyba nie jest az tak wielki problem dla reszty

Gość gość
jestem sprzedawcą , przylazł kiedyś facet i krecił sie z pol godziny , w koncu zrobiła się kolejka i podbija mi pod kase i pyta czy kobieta w ciazy ma pierwszenstwo. No mówie ze chyba tak, no to on przytargał zone za rękę, z ogródka w którym siedziała , pokazał mi ją w drzwiach, po czym panna poszła i juz chce kupować. Ja mówie ze mam otwarty inny paragon i musi poczekać , dodałam "z reszta pan nie jest w ciazy, a zona poszla usiąść" I się zaczęło.. Facet omal wscieklizny nie dostał.. Oczywiście menager postawiony na nogi.. Jakaś tam oficialna skarga poszła, a dwóch kolesi którzy też stali w kolejce chcieli bić przyszłego tatusia. Od menagera usłyszałam tylko, ze w takiej sytuacji mam wołać na druga kase i się nie przejmować, a cała sprawa obeszła się bez echa.

Gość gość
Ja z kolei nie rozumiem ludzi, ktorzy nie majac pierszenstwa pchają sie do kas dla uprzywilejowanych,ktorych jest przecież mało. a potem sa wielce zdziwieni, że ktos uprzywilejowany chce skorzystac

Gość gość
Mieszkam w Poznaniu i wczoraj praktycznie każda otwarta kasa była z pierwszeństwem i te dwa opisane przeze mnie przypadku dotyczyły kasy, w której staliśmy:). Chodzi mi, że Ikea to sklep gdzie naprawdę rzadko ktoś wpada po jedną rzecz i wychodzi (na co praktycznie zawsze wskazują koszyki kupujących jak choćby mama tej rocznej dziewczynki), bo nawet jak się idzie skrótem to jest co chodzić i na to siły są, a przy kasie już szybciutko trzeba wyjść:)

Gość gość
Chodzić po sklepie żeby coś kupić czasem trzeba a do kasy bez kolejki to przywilej od sklepu więc nie bardzo rozumiem dlaczego się dziwisz, że ktoś korzysta.

Gość gość
Tu autorka. Wiecie co? Tak jeszcze myślę, że może gdyby u nas była taka kultura, że ten kto chce skorzystać z przywileju pierwszeństwa po prostu spyta/oznajmi grzecznie, że np."Proszę państwa jeśli nie macie nic przeciwko to skorzystam z pierwszeństwa, bo mam małe dziecko/jestem w ciąży itp." Przecież nikt nie odmówi, bo wyjdzie na chama:)

Gość gość
"Proszę państwa jeśli nie macie nic przeciwko to skorzystam z pierwszeństwa, x tylko, że w kasie z pierwszeństwem osoba uprzywilejowana może mieć w nosie sprzeciw pozostałych.

Gość gość
Dokladnie- 2 kasie z pierwszenstwem nikt uprzywilejowany nie musi pytać, czy może skorzystać pierwszy. Chyba nie rozumiesz idei tych kas

Gość gość
Autorko masz racje Ja 3 lata pracowałam w markecie i nie raz widziałam takie akcje . babki w ciąży 2-3 godziny chodzą po sklepie a jak przychodzą do kasy to nagle żadna nie może poczekać 5 minut . Jesli ktoś ma sile z brzuchem biegać po Ikei to tym bardziej nic mu sie nie sanie jak postoi kilka minut przy kasie . No i te sytuacje gdzie babka z brzuchem jest z mężem ale oczywiście maz jakiś niedorajda co nie potrafi sam spakować zakupów . Jak dla mnie te wszystkie kasy z przywilejem powinny być zlikwidowane.

Gość gość
Tu autorka Doskonale rozumiem ideę kas z pierwszeństwem. Byłam w ciąży i wiem jak różnie bywa. W Ikei w ciąży byliśmy raz, byłam w 7 miesiącu i czułam się dobrze, czekaliśmy jak wszyscy w kolejce. Po prostu może by nie było tylu nieprzyjemnych sytuacji gdyby po ludzku właśnie pytać/oznajmiać, a nie wciskać się bez słowa:). Naprawdę mało kto jest odważny żeby sprzeciwić się ciężarnej lub kobiece z małym dzieckiem:). Oczywiście, że ktoś by mógł zaprotestować, że on już tyle czasu stoi w kasie, a tu wciska się ktoś, ale to by był już szczyt chamstwa i na pewno by większość stanęła w obronie osoby uprzywilejowanej:)

Gość gość
A jeszcze dodam, że jak słyszę, bo mi się należy i wielu niestety tak myśli. A wystarczy trochę uprzejmości z KAŻDEJ strony. Tu się właśnie kłania sytuacja jak ktoś opisał faceta co wolał specjalnie swoją kobietę w ciąży, bo MU się należy, a nie mógł grzeczniej? Np.powiedzieć żona w ciąży za mną czeka i sie trochę nam spieszy

Gość gość
No niestety wiele rodzin nadużywa tych przywilejów.

Gość gość
Jestem w 8 miesiącu i nadal człapie się po markecie żeby zrobić zakupy. Męża samego nie puszcze bo nie raz było, że napisałam kartkę z zakupami to połowy nie kupił a wydał tyle co ja robiąc je w całości. Z przywileju korzystam tylko, jeśli ktoś zaproponuje lub pytam jak się źle czuję. W innym przypadku stoję jak reszta. Męża zaczęłam zabierać ze sobą bo wtedy on więcej chodzi po sklepie między regałami a ja mówię co ma przynieść i wtedy mam pewność, że wszystko kupione. I przynajmniej już nie muszę prosić obcych facetów o przerzucenie wielkiej torby do bagażnika.

Gość gość
Sorki ale twój maz to debil . Ja rozumiem jak babka z brzuchem idzie sama ale jak jest z mężem ? To po co korzystać z takiej kasy ? Maz sierota sam nie potrafi spakować zakupów do torby ?

Gość gość
Bylam ostatnio tez w ikei z niemowlakiem i skorzystalam z tej kasy. Zreszta sama kasjerka mnie zawołala jak zobaczyla wozek. Po to jest ta kasa zeby korzystać. Z kolei w lidlu kasjerki nigdy nie wołaja ciezarnych przy kasie pierwszenstwa. Ikea pod tym względem działa wzorowo. W biedronce kasjerki mnie tez czesto wołały jak juz mialam widoczny brzuch z tym,że tylko te mlode pracownice bo baby po 50tce nigdy.