Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy lapisowanie jest bezpieczne?

Polecane posty

Gość gość

Witam.Chcialabym się dowiedzieć, czy lapisowanie jest bezpieczne?czy mogą wystąpić jakieś niepożądane reakcje organizmu, gdy lapis dotknie wargi lub dziecko połknie to ze śliną?

Gość gość
Jest bezpieczne, nic się nie stanie. Zęby będą brzydkie (czarne), ale nie będą się psuły głębiej. Gdyby nie było 100% bezpieczeństwa, to lek nie zostałby dopuszczony (a właściwie, to dwa leki: Argentum Nitricum i płyn Lugola)

Gość gość
Dziękuję za odpowiedź. Zmiany na zębach zauważyliśmy na początku października, dentysta powiedziała, że jak przestanę karmić piersią w nocy zęby nie będą się psuły bardziej.Niestety poprawy nie ma, jest tylko gorzej.jadę do innego dentysty, który na pewno coś z tym zrobić, ale że że mnie straszna panikarą to wolę się upewnić.

Gość gość
Hej . Mały ma dwa lata zaczęło się od dziurek i stchorzylam nie poszłam mimo że byłam u dwóch różnych dentystów. Nagle wykruszylo mu się pol jedynki (ma słabe szkliwo po nas ) poszłam na wizytę adaptacyjna i koszmar. Stomatolog (dzieciecy)nie mógł sobie z nim poradzić . Odpuściłam. Serio czytałam różne podzielone zdania . Ale nie wiem czemu te dwie nieszczęsne jedynki są takie brzydkie. Moja koleżanka wydała kupę forsy a zalapisowane ząbki odpadły po miesiącu .

Gość gość
no na pewno Twoja kolezanka nie wydała kupy kasy na lapis bo to bynajmniej nie jest drogie a na nfz darmowy. Lapis jest bezpieczny, bardzo dobry na zatrzymanie próchnicy ale trzeba go powtarzac, jest swietnym rozwiazaniem dopóki dziecko nie współpracuje i nie da sobie leczyc zabków.

Gość gość
mleczaki maja słabsze szkliwo niz zęby stałe, a te 1 sie połamały i sa ciemne bo są juz pewnie martwe. Jak mozna stchorzyć i olac dziecko??? Pracuje w gabinecie stomatologicznym i az mnie nosi czasem jak rodzice zaniedbuja zabki dzieci. Żenujące myslenie ze mleczak wypadnie to nie trzeba leczyć, tylko ta próchnica z mleczaka przenosi sie juz a zab stały. Mleczaki trzeba leczyc !!!! Poza tym masa rodziców nie wie ze 6 rosna tylko raz w zyciu!! i czesto sie zdarza ze 8-10 latki maja 6 do leczenia kanałowego bo rodzice mysleli ze to mleczak i nie leczyli zeba :/

Gość gość
Ja ide na lapis prywatnie i to nie jest drogie...

Gość gość
Do 17:40. Moje dziecko ma początkowa próchnicę na przednich górnych 4. Lapis będzie najlepszym rozwiązaniem?ciężko zrobić to dla małego dziecko?jest ryzyko, że połknie to lub dotknie to wargi czy czegoś innego?

Gość gość
jesli próchnica jest juz brazowego koloru to tak, zabezpieczcie maluchowi lapisem a jak podrosnie bedzie mozna zrobic ładne wypełnienia :) wazne zeby zatrzymac próchnicę, jesli plama jest biała jest cos takiego jak ICON infiltrant próchnicy, jesli dziecko gdzies sie ubrudzi to plamka zejdzie po kilku dniach. Lapis jest nieszkodliwy ale bardzo niesmaczny, my dajemy zaraz po lapisie lizaki oczywiscie takie bez cukru :)

Gość gość
A ja mam takie problem ze syn 3letni ma dziure w 4 i dentystka mowi zeby to lapisowac. Nie powinno sie leczyc ?

Gość gość
Jeśli dziecko pozwala to powinno się leczyć. Lapis robi się tylko dzieciom niewspolpracujacym i wszystkim na zębach przednich z racji tego że plomby nie trzymają się w zębach przednich.

Gość gość
Tak stchorzylam pierwszego razu i wyszliśmy. Teraz jak byłam mały tak wył tak płakał ze dentystka nie mogła sobie poradzić. I powiedziała ze mam przyjść za tydzień oczywiście 80zl ZA NIC ALE NIBY WIZYTĘ ADAPTACYJNA (2)WZIĘŁA . Swoją drogą niech Cię nosi mamy XXI wiek a stomatologia nie może ruszyć do przodu ?Tylko smarować dzieciom zęby srebrem ? SAMA SOBIE POSMARUJ JEDNA Z DRUGĄ i chodźcie . I nie zaniedbuje zębów mojego dziecka, myje dwa razy dziennie, przestrzegam higieny.

Gość gość
23:05 czyli co w przypadku swego syna planujesz zrobić z jego zębami?dla mnie też nie uśmiecha się te lapisowanie, ale co zrobić, czekać aż wszystko się wykruszy albo przejdzie na inne zęby?na początku października plamki były białe, teraz natomiast są brązowe. Myślę, że gdyby może dentysta przeprowadziła fluoryzacje to nie postępowało by to tak szybko.

Gość gość
Co myślicie na temat fluoryzacji i lakierowania zębów małym dzieciom?co lepsze, skuteczniejsze?

Gość gość
Po co to robicie prywatnie? Przecież spokojnie można na NFZ a dentystki zwykle te same co w prywatnych gabinetach. Pracuje z nimi jako asysta i wiem że oni nigdy w jednym miejscu nie pracują tylko w dwóch lub nawet więcej. Zwykle na NFZ i w prywatnych gabinetach. Mogę zrozumieć dorosłego bo i tak mu się niewiele należy z NFZ ale dzieci w mleczakach wszystko mają darmowe.

Gość gość
Lakierowanie i fluoryzacja to to samo.

Gość gość
Ok, ale jest tu na kafeterii temat: czy podajecie dziecku fluor? I z wypowiedzi matek wynika, że fluor jest szkodliwy. Właśnie zamówiłam dziecku pasty do zębów bez fluoru. Ale co w takim razie z fluoryzacją (lakierowaniem zębów) ? Robić? Poczytałam na temat badań na ten temat ( fluor i jego szkodliwość).

Gość gość
Fluor jest szkodliwy w nadmiarze. Nie wskazane jest łykanie tabletek. Natomiast pasty z flourem i od czasu do czasu fluoryzacja jest ok. U nas w gabinecie dentystka zawsze pyta rodzica czy jest fluoryzacja w szkole jeśli jest to lakierowania już nie robi żeby nie było za dużo. Ale nie można też wykluczać fluoru całkowicie bo o zęby też należy dbać. Nie można popadać że skrajności w skrajność.

Gość gość
A skąd u was dzieci mają tę próchnicę? naturalnie dziecko nie ma takich bakterii, one nie są "wrodzone! to ktoś dorosły i mający problemy z zębami musi je przekazać, przez pocałunek, smoczek, łyżeczkę...

Gość gość
Moja nie ma próchnicy. Ale staram się być krok do przodu powiedzmy. Bo lepiej zapobiegać niż leczyć. Zęby i ich stan, to też geny. Ja mam fatalne geny w tym wypadku. Nie miała smoczka od 3 miesiąca, nigdy nie całowałam w usta i nie oblizywałam łyżeczki czy smoczka. Ale to nie znaczy, że moje dziecko nie ma w buzi bakterii.