Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy są tutaj rodziny ,osoby,któe nie obchodzą świąt?

Polecane posty

Gość gość

Jak sobie radzicie z komentarzami znajomych,rodziny? Czy fakt posiadania dzieci sprawił,że zaczęliście dla nich 'robić święta'?

Gość gość
Nie chodze do kosciola, nie chrzcze dzieci, nie bede robic szopki , bo cala polska robi! Prezenty dzieciaki dostaja wieksze na mikolaja, zeby nie czuly sie gorsze od rowiesnikow w szkole, przedszkolu.

Gość gość
A Wigilia/Wielkanoc jak spędzacie? Rodzina nie komentuje?

Gość gość
Ale co maja komentowac , kazda jakas proba konczy sie takim zdaniem." Nie chodze do kosciola, nie wierze w katolickiego boga, czy wobec tego nieuwazasz, ze wyprawianie wigilii przeze mnie byloby kpina z Twojej wiary i Twojego boga?" Nikt jeszcze nigdy nie skomentowal.

Gość gość
Ja często słyszę"ale człowiek/dziecko musi w coś wierzyć"

Gość gość
Nie obchodzę świąt. Moja rodzina to szanuje, z rodziną męża gorzej, ale nikomu się nie tłumaczę.

Gość gość
07:52 to wierze, w to ze jezeli nie zarobie to nikt mi nie da.. chociaz... w dzisiejszej polsce :D

Gość gość
A co ma ubranie choinki czy zjedzenie karpia 24 grudnia do wiary w katolickiego Boga??? Mieszkam w UK -tutaj choinkę ubierają również Arabowie, Chińczycy i ludzie z Afryki. Uważasz że "prawdziwi polscy katolicy" powinni im tego zabronić, bo tylko katolik ma prawo ubrać choinkę? A wiecie, że angielscy katolicy nie obchodzą wigilii? I co teraz? To znaczy że nie są prawdziwymi katolikami? Choinka i kolacja wigilijna to tradycja A nie religia!!!

Gość gość
dziś Zgadzam się w całej rozciągłości.

Gość gość
Parę lat temu przyszła do mnie przed świętami kuzynka i robiła mi uwagi ze jakim prawem ubrałam choinkę skoro nie ochrzciłam syna!

Gość gość
9:43 ale choinka nie jest katolickim obrzadkiem i nie o choinke bylo pytanie a o swieta. Podobnie mikolaj nie jest katolikow, dokleili to pod wiare, a pytanie bylo o swieta! Wigilia, oplatek, najazdy rodziny i spiewanie koled przy flaszce wodki po barszczu i karpiu :D Jak dla mnie to wlasnie wigilie wyprawia sie ku chwale katolickiego boga, a ta cala otoczka to nic innego jak komerciaizacja i proba zarobienia na- u nas w polsce - by sie rodzinie pochwalic. .

Gość gość
Praktycznie tylko w Polcse obchodzi się wigilię. Tak samo jak tylko w Polsce święci się jajka. Czy to znaczy że tylko Polacy w jedyny słuszny sposób obchodzą święta i sa jedynymi prawdziwymi katolikami?

Gość gość
udaję, że obchodzę a tak naprawdę nienawidzę świąt, co za przygłup je wymyślił

Gość gość
W szwecji tez obchodzi sie wigilie , rodzina meza to ateiscia , ja agnostyczka , dzieci nie chrzczone , ale jednak na julafton sie spotykamy , ubieramy choinke , dajemy sobie prezenty i jemy wspolnie kolacje ( niestety moi rodzice juz nie zyja , wiec jezdzimy do tesciow) Traktujemy to jak tradycje i okazje do milego spedzenia czasu , pojemy sledzika , szafranowa babke , popijemy glöggiem i jest fajnie

Gość gość
dziś Parę lat temu przyszła do mnie przed świętami kuzynka i robiła mi uwagi ze jakim prawem ubrałam choinkę skoro nie ochrzciłam syna! ---- dobre, dobre !!! co za baba ! Przecież zdecydowana większosć ludzi wychowanej w kulturze chrześcijańskiej obchodzi święta z innych powodów, niż nibu narodzenie Jezusa który i tak dokładnie wtedy się nie urodził, lecz tą datę wciśnięto w miejsce dawnych świąt, by ludzie łatwiej i chętniej przyjęli nową religię! choinka, pierogi, ryba i barszcz z Jezusem nie mają nic wspólnego. Ja do swiąt nic nie mam, ale jakoś mnie nie krecą specjalnie. Pamiętam tą gorączkę przedświąteczną z dzieciństwa, już też jako nastolatka, potem studentka... trzeba było sprzątać na błysk, gotować piec, mama zmęczona nerwowa, a potem jadło się te góry jedzenia kilka dni... i po co to. Mam męża, syna. syn lubi swięta, mąż też trochą bardziej niż ja. Dopoki dziecko dość małe to chętnei ze mną ubiera choinkę - ubierzemy tydzien przed swiętami. zrobimy domowe łańcuchy a papieru. zrobimy domowe pierniczki - syn najabrdziej lubi wykrawać foremką gwiazki i choinki, ja lubię kształt "katarzynki" i potem polewać czekoladą. Wigilię spędzamy w trojkę zawsze, nie latamy do Polski na święta. ale w wigilię wieczorem zwykle dzownimy na skype do jednych i drugich rodzicow, z każdym rozmawiamy zwykle ok. godzinę wtedy. albo z moimi na chwilę tylko i potem długo w święta, a z teściami w wigilię 2-3 godziny. na Wigilię przygotowujemy do jedzenia 3 potrawy tradycyjne a tak to jeszcze ze 2-3 takei inne, co lubimy nieświateczne. mięsa nie jemy jestesmy wege/ta/rianami (dziecko je mięso).

Gość gość
ciąg dalszy tu bo uznało za spam... (wpis z 11:45) Lubimy iść na market swiąteczny zwykle w drugi dzień świąt, co roku na 2-3 atrakcje ale zwykle na inne. w tym roku syn chce iść do labiryntu z choinek oraz albo na wielką karuzelę taka jakiej ja sie boję więc pojdzie z tatą ;) albo na wysoką zjeżdzalnię w workach. w święta tzn albo na wigilię albo 26 grudnia mamy czasem gości, przyjaciol tu meiszkających. w tym roku będziemy kolega z narzeczoną, Słowacy. ślub mamy cywilny, dziecko nie ma chrztu. mam nadzieję, że będzie śnieg - w górach już jest ale góry to mamy ponad 3 godziny jazdy od nas ;)

Gość gość
U mnie na wigilii odkad pamiecia siegam , nigdy nie pilo sie alkoholu , po wigilii byla herbata i ciasto