Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Brak zawiązków zębów stałych

Polecane posty

Gość gość

Witam. Moja córka 10 letnia nie ma zawiązków zębów stałych. Byliśmy u dentysty, ten powiedział że to dziwne że nie ma jeszcze stałych jedynek na dole bo one wychodzą jako jedne z pierwszych. Zabrałam za jego namową córkę na prześwietlenie, i okazało się że nie ma zawiązków pod zębami mlecznymi na stałe, czyli nie wypadną jej mleczaki jedynki bo nie ma ich co wypchnąć. Pojechałyśmy do ortodonty a ta powiedziała że operacyjnie wszczepiane implanty to dopiero po 16 roku życia jak szczeka się rozwinie. Mówiła też że trzeba będzie rozsunąć trochę zęby aby zwykle duże jedynki się zmieściły. Nie zdążyłam zapytać jak i czy to przy operacji czy nie. Bo zaczęła o tym że nie może gryźć twardych rzeczy itp żeby dbać o to by nie wypadły zbyt szybko. Podobno takich przypadków jest nie wiele, dentysta mówił że pierwszy w jego karierze ale dość młody był. Ma to ktoś ? Wie jak się to leczy i jak to wgl wygląda?

Gość gość
jak wypadną to most adhezyjny albo proteza, a implanty raczej w wieku 18 lat, a nawet później zależy od tego jaką mamy grupe szkieletową i jak długo nasze kości będą sie rozwijać. Najlepiej udać sie do dobrej przychodni gdzie jest ortodonta i implantolog i oni rozpisza plan leczenia. Dobrze też ząbki zalakierować żeby kamień i próchnica się nie rozwineła. Nie jest to taki rzadki przypadek bo ja znam wiel osób z taką przypadłością. No trezba dbać zeby jak najdłużej służyły i juz odkłądać na implanty.