Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czeka mnie kolonoskopia a..

Polecane posty

Gość gość

Witajcie kobietki . W tym tygodniu czeka mnie kolonoskopia a jestem 6 lat po cc. W internecie trafilam na opinie ze po cc moga byc zrosty i kolonoskopia moze byc bardzo bolesna. Czy ktoras z Was ma doswiadczenia w tym temacie? Jak bylo?

Gość gość
a czemu robisz, co sie dzieje?>

Gość gość
Badanie przesiewowe. Rodzice oboje zmarli na raka, tata mial nowotwor jelita grubego.

Gość gość
Tylko nie zgadzaj się na to badanie bez znieczulenia, bo się możesz zdziwić, jak to może boleć.

Gość gość
Cos dostane ale nie bedzie to zupelne znieczulenie.

Gość gość
To prawda coś dostaniesz,jak miałam robiona kolonoskopię to coś mi tam dali na rozluźnienie czułam się trochę pijana ale nie za bardzo mi to pomogło bo ból był taki ze już nie mogłam wytrzymać i prosiłam żeby skończyli bo miałam wrażenie ze mi brzuch wybuchnie

Gość gość
ile masz lat?

Gość gość
Ja mialam pod lekka i krotka narkoza, nie zgodz sie inaczej. Mozesz powiedziec co przeczytalas i ze mozesz panikowac. Wtedy na pewno dostaniesz dobre znieczulenie.

Gość gość
Staraj sie dobrze wyproznic, bo inaczej badanie nie ma sensu i lepiej je odwolac. Mnie sie tak zdarzylo, co juz przed badaniem przypuszczalam i nie powinnam byla zgodzic sie na to pierwsze badanie. Tylko stwierdzono a nie usunieto polipa. A ja goopia zgodzilam sie na ponowne wyproznianie i kolejna kolonoskopie po raz drugi w ciagu tygodnia. Dopiero w drugiej kolonoskopii polip usunieto. Myslalam, ze umre z wycienczenia.

Gość gość
18.24 to jest bardzo bolesne badanie bez wlasciwego znieczulenia i narkozy, absolutny hard core, jak tortura nabijania na pal.

Gość gość
Miałam robine 2x, w znieczuleniu, spałam, NIC nie bolało, za 1x był polip i usunięto go podczas badania. Po kilu latach kontrolna kolo i wszystko OK! Badaj się, nie słuchaj durnych.

Gość gość
Pewnie, ze ma sie badac, to czasem kwestia zycia ale pod wlasciwym znieczuleniem, bez odczuwania bolu! Spalam xxx oznacza NARKOZE. Tego sobie zazycz.

Gość gość
Bolało jak cholera, mimo zni9eczulenia, wrzeszczalam, ale chcialam dotrwac do konca, a sie okazalo nie trwa tak dlugo. Tez mialam zrosty,maz sobie robil ale ich nie mial i pzreszedl to obojetnie.Narkozy sie bałam. Wytrzymasz, bo to dosc krótki zabieg. Zawsze warto zrobic. Jak sa polipy to za jednym zamachem usuwaja, czego ponoc juz i tak sie nie czuje.

Gość gość
i nie martw sie, bo jak przestana, to nie bedzisz obolala i szybko zapomnisz.

Gość gość
to wyglada ytak ) włozysz takie majtki z dziurą, polozysz sie na boku wsadza ci rurke i beda pompowac powietrze, Bolec bedzie okropnie ( zreszta zalezy, jakie masz jelita, ja mam tzw jelito drazliwe i marzekali ze bardzo pokrecone), ale jakos wytrzymalam, trwa chyba z jakies 5 minut, choc oczywiscie wydaje sie dluzej.Ale jak to odwalisz, bedzisz z siebie dumna :)

Gość gość
Narkozy sie nie ma co bac, teraz jest krotka i dobra, tak jak u dentysty a nie odczuwa sie bolu.

Gość gość
Bzdury gadacie, jak poprosicie o znieczulenie bo boli to je dostaniecie, działa max. po kilkudziesieciu sekundach. Nie daj się zastraszyć głupim babom. Super, że dbasz o siebie.

Gość gość
Dziękuję za odpowiedzi. W styczniu skoncze 38 lat. Moja siostra miala robiona kolonoskopie niedawno tam gdzie ja sie umowilam. Ona zniosla dosc dobrze ale nigdy nie miala zadnej operacji. Wycieli jej trzy polipy. Druga siostra musi miec pod narkoza bo drugie podejcie i nie dali rady obejrzec calego jelita.

Gość gość
ile rodzice mieli lat,masz jakies objawy?

Gość gość
No to wiesz juz wszystko, zrob dobre wyproznianie ale czasem winne sa srodki wyprozniajace, ja najpierw dostalam te slabsze i bylo jak u Twojej siostry.Dopiero za drugim podejsciem i innymi srodkami przeczyszczajacymi udalo sie oczyscic jelita.

Gość gość
Tata zmarl majac 59, mama 50. Objawow nowotworu raczej nie mam ale zmienil mi sie rytm wypróżnień .

Gość gość
Dzien przed badaniem zjem tylko lekkie sniadanie a potem juz tylko plyny. W dzien badania od 5 rano zaczne pisc srodek przeczyszczajacy , badanie mam popoludniu.

Gość gość
Ja miałam 38 lat czyli 3 lata temu,w takiej płytkiej narkozie nie pamiętam ceny ale coś około 600 zł,jak będę robić kontrolną kolanoskopie też tak, stres miałam do momentu podania narkozy,potem sekunda i nic ,po padaniu na salę i do domu.

Gość gość
Moja mama miała kolonoskopię bez żadnego znieczulenia i mówiła, że to w ogóle nie boli. Może boli jak ktoś ma jakieś zrosty czy ktoś to źle robi... Badanie bez znieczulenia pozwala na interwencję kiedy to boli i lekarz ma sygnał, że coś robi nie tak. Zdarzają się perforacje jelita przez lekarza bo pacjent znieczulony to nie czuł, że mu badanie schrzanił! A poza tym na zdrowy rozum - jak to może niby tak strasznie boleć, jeżeli ktoś delikatnie wsuwa mały przyrząd i niczego nim nie przebija tylko delikatnie przesuwa do przodu w jelicie. Wypisują tu takie rzeczy żeby Cię nastraszyć. Pozdrawiam

Gość gość
Najlepsze jest to że dzieci mi się śniły jak stoją koło mnie,a jak się wybudzilam to pierwsze pytanie to czy nie mam raka

Gość gość
Ja mialam 3 kolonoskopie w Niemczech, jestem prywatnie ubezpieczona i badanie zawsze bylo pod lekka narkoza.

Gość gość
Podobno boli bardzo jak jelita sa poskrecane no i samo wdmuchiwane powietrze rozpiera bolesnie. Autorka

Gość gość
Nie chodzi o straszenie, bo ludzie maja w roznym stanie jelita. Kazdy inaczej to czuje. Mnie strasznie bolało, ale przeciez od tego sie nie umiera, lepiej powiedziec ,ze bedzie bolec niz byc tym zaskoczonym, tak jak ja. Moze autorke wcale bolec nie będzie.

Gość gość
Wole sie nastawic na bol , oby tylko byl do zniesienia.

Gość gość
Autorko miałam kolonoskopię w wieku 24 lat, ale w znieczuleniu ogólnym, także o bólu nie powiem nic. Dla mnie gorsze było picie tego świństwa przed, wtedy to był fortrans o ile dobrze pamiętam. 4 litry tego trzeba było wypić:/. A u mnie robiono to badanie, bo pojawia się krew, a wszystko inne wykluczono i wyszły przewlekle zmiany zapalne jelit. Teraz mam 30 lat i chyba będę musiała skontrolować czy wszystko gra. Trzymam za Ciebie kciuki