Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość miśka

dziecko 18 miesiecy zachowuje sie jak uposledzone umysłowo

Polecane posty

Gość ...

Ale moje dziecko było identyczne, gdy wchodziliśmy do domu-wycie, w sklepie-wycie, czegoś nie dostał wycie z lezeniem na ziemi itp. Małymi krokami i dziecko się uspokoiło,  w sklepie gdy zaczyna wyć mówisz, że jeżeli się nie uspokoi wychodzicie, co też czynisz do skutku, to się nazywa wychowanie.

Gość Gość
5 minut temu, Gość Głupoty gadacie napisał:

w tym wieku powinno inaczej się zachowywać

W wieku 18 miesięcy? Nie żartuj.

A udać to się można do neurologa dziecięcego. Lekarz, to lekarz, a nie jakiś psycholog. Takich na pęczki po byle szkółkach wyższych.

Gość Autorka

Oj nie moja córka wcale nie była grzecznym dzieckiem, nie raz włosy sobie z głowy wyrywalam. Też psocila rozrywala papier toaletowy na strzępy, wchodziła do szuflad, wyjmowala Gary, przyprawy i też robiła bałagan. I też ryczala w samochodzie, na zakupach. Ale była do przetłumaczenia albo poprostu ktoś mnie przepuścil w kolejce jak mała płakała. Ale tutaj w jej zachowaniu nie widziałam nic niepokojacego. A mój synek rozrabia w podobny sposób tylko on nie wyjmuje tylko wyrzuca z szafek nie myśląc o tym że może sam w siebie nawet tym rzucić. Zwalil sobie garnek na nogę, a za sekundę robi to samo. Moja córka też jadła sama, też miałam brudno na podłodze, ubranka i wszystko wokół, ale ona robiła to przez swoją nieporadnosc toż to normalne że dziecko musi się nauczyć samo jeść, a mój synek brudzi wszystko nie dlatego że coś mu przypadkiem upadnie tylko wsadza ręce do serka i maluję slaczki na desce od krzesełka. Bierze na widelec kotleta i rzuca razem z widelcem a przecież jest głodny i płacze am am to po holere rozrzuca z podłogi zjeść nie chce już. Albo bierze cały talerz że spaghetti i jak ją się odwróce już wszystko leży na podłodze. On to wywala specjalnie. I płacze ze nie ma co jeść. Ja przy każdym posiłku siedzę obok niego żeby znowu nie wywalił a żeby włożył do buzi. A jak odejdę to zbieram z podłogi a co zostanie na stoliku to bierze łapkę i rozciera. Jak jedzą lody to łyżeczka wali o nie, córka płaczę ze ja pochlapal obydwoje do przebrania. Staram się usiąść tylko z nim i tłumaczyć, pokazywać obrazki ale jego interesuje tylko jeden obrazek w całej książce zawierającej 1000obrazkiw parasolka albo balonik albo pająk. I wali palcem w tą parasole i krzyczy tolka tolka. Ale dzisiaj bawił się i domkiem córki i układał klocki wieże, na dworze jak wychodziła na plac zabaw to biega jak szalony, 30sekund na bujawce i szybko krzyczy że już na trampolina, minuta na trampolibie i on chce do piaskownicy. Po godzinie ocieralam pot z czoła. Teraz siedzimy w domu bo zimno i nie chce mi się troszke😀

Gość Autorka

Jakby ktoś patrzył na mnie z boku to by pomyślał wariatka lata za tym dzieciakiem. Ale ja wiem do czego on jest zdolny 

Gość Emi 30

To idz z tym do lekarza a nie zalisz sie na forum. No przepraszam, skoro sama rozumiesz ze to nie jest zwykle psocenie to co masz zamiar z tym zrobic? Isd do lekarza jal bedzie mial 20 lat? Kobieto ogarnij sie i nie mowie tego ze zlosliwosci. Moze faktycznie synek ma zaburzenia rozwoju to bedziesz sobie flaki wypruwac i co to da? Specjalista pomoze dotrzec do synka jesli jest to potrzebne, za kilka lat moze byc za pozno. Dziecko tez moze sie z tym zle czuc a swoim zachowaniem tylko pogarszasz sytuacje. Sama jestes jak takie uparte dziecko- nie, on nie jest niegrzeczny tylko upsledzony, nie, nie pojde do lekarza bo jeszcze znajdzie mu zaburzenie

Gość ...

Najwidoczniej jest za maly aby jeść samodzielnie, on ma dopiero 18 miesięcy. A to że robi specjalnie to jakiś absurd. Będziesz miała made pracy z nim i tyle pogodz się z tym i na dwór nie ma że się nie chce.

Gość Emi 30

A poza tym moje dzieci tez nie usiedza na chwile, starszy tak samo mial mnie gdzies jak byl bobasem, tate kochal, mnie wcale, gdy maz wracal z pracy ja nawet nie moglam mu przebrac pieluchy. Nie lubil sie przytulac, glaskanie calkowicie odpadalo. Przeszlo troche jak poszedl do przedszkola i sie za mna stesknil, zauwazyl tez ze ja jestem mieksza niz ojciec i bardziej sie nad nim rozczulam co wykorzystuje. Dopiero jak mial 3 latka potrafil sie bawic czyms dluzej i usiasc chociaz na 20 min. Teraz potrafi siedziec do gpdziny i ukladac ulubione puzle

Gość Aut

Czasem staje obok niego i poprostu patrzę co robi jak spuscilam go z oka i widzę jak wylewa mus na schody i klapie łapka w to rozlane. Patrzy na swoje ręce i płacze, wyciera o bluzkę i znów płaczę, biegnie do mnie pokazuje łapki ubranie, że brudne. Nawet już czasem nie tłumacze tylko idę po szmate wycieram jego przebieram. A musy chowam wysoko by sam sobie nie wyjął.  Dokładnie to dziś ma 19miesiecy. A pisze na forum może inne mamy też mialy takie dzieci i może to normalne, moja cora w życiu by tak nie zrobiła, prędzej by wzięła szmate i sama wytarla a w życiu nie wylalaby nic świadomie. Kiedyś zezloscila się i rzuciła miseczka rosołu na szafki kuchenne ale zrobiła tak tylko raz a ten mały lobuz robi tak kilka razy dziennie z uśmiechem na twarzy. No cóż poświęce mu jeszcze więcej uwagi, jak się nic nie zmieni to pomyślę o konsultacji. W lutym mamy szczepienie więc jak tak dalej będzie wspomne 

Gość Running

To NIE JEST NORMALNE 

Gość Djsjsjsj

Bedziesz czekac do lutego, potem do wrzesnia, potem rok, dwa i zanim sie obejrzysz bedzie najgorszym dzieckiem w klasie. A ty bedziesz sobie plula w brode.

Gość Gbngf

Zacznij go wychowywac. Pewnie czuje Twa niechec czy zlosc. Zajmij go czyms innym gdy broi.

Moj syn tez mial etap grzebania w klozecie, wylewac nadal lubi bo sobie wtedy idzie po mopa i wyciera. Chimery na dworze? Z miejsca na rece czy do wozka i koniec wyjscia i tlumaczysz.

Moj syn ma w kuchni 2 szuflady z ktorych moze wyciagac. Szklanki i przyprawy mam powyzej jego dostepu. Zreszta ja zaczelam go amgazowac w " pomoc" w gotowaniu, np moze wsypac makaron do garnka. I jest zadowolony.

W sklepie siedzi w wozku zakupowym, czasem pizwalam mu chodzic chwile w dziale gdzie biore produkty i sobie wklada do kosza. Przy kasie pomaga wyciagac i podaje pieniadze. Czuje sie taki wazny. Syn ma 21 mcy.

A i tez mam corke, ktora byla bardzo grzeczna. Sluchala, bawila sie sama.

Mi sie wydaje ze dziecko wyczuwa Twoja niechec, do tego pewnie zaraz ton podnosisz " nie rob" " zostaw". I nerwowka jest. Do tego prwnie juz masz dosc i nie masz cierpliwosci a dziecko wyczuwa i robi na zlosc.

Gość kkk2k

Widzisz, że co chwile przystawia krzesełko to nie odstawiasz je na miejsce tylko stawiasz w miejscu niedostępnym dla niego. Jeśli wygłupia się przy jedzeniu to zabierasz łychę i sama go karmisz, a jak nie chce tak jeść to nie je w ogóle. Jak płacze i histeryzuje to wysyłasz do jego pokoju, z którego wyjdzie jak się uspokoi i jak już się uspokoi wtedy przytulasz i rozmawiasz z nim. Wszelkie urządzenia połóż poza jego zasięgiem. Psuje i rzuca zabawką to zabierasz tłumacząc, że musi szanować bo jak nie to nie ma zabawki. Jak nabroi czy porozrzuca zabawki to stoisz nad nim aż nie sprzątnie i niech wyje ile chce. Musisz być konsekwentna bo dziecko Cie testuje na ile może sobie pozwolić. Upominasz raz, drugi a za trzecim zabierasz lub wysyłasz go do pokoju za karę. Mój teraz prawie 4 latek tez potrafił i potrafi dać w kość. Nie raz i nie dwa utopił w sedesie autka czy piloty. Raz podjechał swoja koparka i wykopał cała ziemie z największego kwiata w pokoju dziennym na cały parkiet. A później skakał po tym.Porysowane meble i podłoga pisakami - norma. Lubił tez czasami  namiętnie wturlać banana w kanapę.Zdarzyła mu się degustacja suchej karmy psa z miski. Dokumenty z portfela wyrzucić przez uchylone okno (a mieszkamy na 2 piętrze). Masa tego by była. I też na niego "nie" nie działa, może za którymś razem jak widzi, że nie odpuszczam. Najgorsza kara dla niego?? - nie klaps a pójście do pokoju żeby się uspokoić lub pierw reprymenda a później pokój lub zabranie zabawki, która rzucał na wszystkie strony. KONSEKWENCJA.

Gość Iubire

A jaką miałaś ciążę z synem Autorko? 

Może martwilaś się bardzo, że za mało się rusza lub czy z synkiem wszystko w porządku,  czy jest zdrowy? Teraz może Ci pokazywać "mamo, ja żyję!".

A może sama będąc w ciąży rzucałaś przedmiotami?

Gość Fredfy

Nie chce mi sie szukac swej nazwy.Ja pisalam o synu 21mcy. Gosc wyzej dobrze pusze. Plus trzeva bylo zaczynac wyznaczanie granic i zasad juz kolo roczku bo juz roczniak duzo rozumie. Moj syn rysuje tylko na kartce, bo to bylo wpajane od poczatku. Na ulicy oglada sie na lewo i prawo i czeka ale to.robil juz majac 18mcy wystarczylo do usranej smierci powtarzac, hehe. Bo moje drogie zauwazylam ze bardzoduzo mam tlumaczy ze dziecko male i nie rozumie i troche za pozno sie budza, bo poltoraroczne i starsze dziecko juz rozumie duzooo a jest w fazie buntu. Uwazamtez ze nie nalezy zupelnie wszystkiego dziecku zabraniac, na zasadzie nic nie wolno, to zostaw, tam nie wchodz. Ja jestem wiekszosc dnia z dzieckiem sama, wiec go angazuje w proste zajecia, on sie cieszy ze jest potrzebny i nie broi bo.ma zajecie. To ze ma swoje dwie szuflady w kuchni, tez zostal nauczony i tam moze zagladac i wyjmowac. 

Przy jedzeniu tez czasem mam wrzask bo chce sama rozlewa, ale daje na wstrzymanie i sam lyzke odda gdy mu nie wychodzi a jest glodny.

Gość Eve

Mój syn zachowywał się podobnie i niestety nie wyrósł z tego i ma autyzm.