Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mam błyskawiczne

Jak zrobić płatki owsiane dla niemowlaka

Polecane posty

Gość Mam błyskawiczne

Synek ma prawie 8 miesięcy chce mu podać na śniadanie jutro płatki owsiane ale nie wiem jak przygotować? 

Kupiłam błyskawiczne kupiec. 

Myśle ugotować na widzie zblederowac dodać mm lub kilka łyżeczek deserku. 

W taki sposób planuje ugotować tez kukurydziana i jaglana czy będzie ok?

Gość Gość

Ja dodawałam np. posiekany daktyl do wody, do tego płatki. Blendowałam, dodawałam banana, brzoskwinię (jak był sezon) i jogurt. Za jakiś czas zblendowałam suche płatki, a nie papkę gotową, a jeszcze później nic już nie blendowałam. 

Gość Mam błyskawiczne

I jeszcze zapytam czy taki maluch może jeść juz jajecznice na parze?

Gość Mam błyskawiczne

I nie gotowałas tych płatków? Daktyl to chyba w późniejszym etapie? 

Co wgl moga jesc takie maluchy?

Gość Gość
5 minut temu, Gość Mam błyskawiczne napisał:

I nie gotowałas tych płatków? Daktyl to chyba w późniejszym etapie? 

Co wgl moga jesc takie maluchy?

O matko, gotowałam. Opisywałam tylko jak rezygnowałam z miałkiej konsystencji stopniowo. Daktyl ugotowany jest ok. 

Gość Gosc

Ja sugeruje narazie podawac gotowe kaszki dla niemowlat. Od roczu podawac platki. Najpier zmielic w mlynku i ugotowac na wodzie i na koniec dodac mleko modyfikowane i jakis owoc typu malina, brzoskwinia, jagoda itp.

Gość Gość
6 minut temu, Gość Gosc napisał:

Ja sugeruje narazie podawac gotowe kaszki dla niemowlat. 

Pewnie. Instant na dzień dobry i potem dziecko nie tknie normalnego jedzenia.

Gość Gość

Ja gotowalam parę minut do miękkości. Robił się taki kleik trochę. Dodawałam posiekane rodzynki (sparzone wcześniej, ale dla siebie też zawsze zalewam wrzątkiem) i nie blendowalam, jak mała miała już 8 miesiecy. Kaszy jaglanej na pewno blendowac nie musisz, jest bardzo miękka po ugotowaniu i są to małe "ziarenka", nie udlawi się tym

Gość Gość matka matka

Na 100ml wody dodaje łyżkę płatków owsianych/jaglanych/ryżowych. Gotuje chwilę, aż zgęstnieje. Dodawałam musy z tubki przeważnie, latem świeże , sezonowe owoce z ogrodka. Nigdy tego nie blendowalam, bo to jest papka. Nie ma sensu tego blendowc. Teraz mój syn ma 1,5 roku i czasem gotuje mu te płatki na zwykłym mleku. Daktyle pierwszy raz dałam mu jak miał właśnie 8 miesięcy.  

Gość Gość matka matka

A co do jajecznicy na parze. Mój syn nigdy takiej nie jadł. Ja mu zrobiłam pierwszy raz jajecznicę jak miał 7,5 miesiąca. Na maśle delikatnie podsmazylam. Kiedyś mój syn bardzo lubił, teraz trochę mniej.

Gość Mam błyskawiczne

Super dziękuję. Te kasze które podałyscie to po dajecie na śniadanie? Czy raczej kolacje? Na początku oczywiście będę dawać rano po kilka łyżeczek. A ile ml powinno zjeść takie małe? 

Gość Gość matka matka

Ja mu te płatki robie zazwyczaj na drugie śniadanie. Rano jak wstaje około 7-8 dostaje 210ml mleka modyfikowanego i jak ja jem śniadanie to zawsze coś jeszcze ode mnie zje, np pół kanapki z jakąś wędlina, awokado, czy serem czy trochę płatków z mlekiem. Drugie śniadanie ma około godziny 11:00 i wtedy właśnie czasami robię mu takie płatki. Jak miał 7-8 miesięcy to zjadał połowę miski, a czasem prawie całą z tej proporcji co ci napisałam (100ml wody, łyżka niecałą płatków i tubka musu). Na początku dałam mu z tego co pamiętam kilka łyżek, a resztę sama zjadłam, ale widziałam, że bardzo mu smakuje więc z każdym dniem zjadał więcej. Po takim drugim śniadaniu  zazwyczaj  ma drzemkę  i obiad zjada ok 14-15:00. 

Gość Mam błyskawiczne
47 minut temu, Gość Gość matka matka napisał:

Ja mu te płatki robie zazwyczaj na drugie śniadanie. Rano jak wstaje około 7-8 dostaje 210ml mleka modyfikowanego i jak ja jem śniadanie to zawsze coś jeszcze ode mnie zje, np pół kanapki z jakąś wędlina, awokado, czy serem czy trochę płatków z mlekiem. Drugie śniadanie ma około godziny 11:00 i wtedy właśnie czasami robię mu takie płatki. Jak miał 7-8 miesięcy to zjadał połowę miski, a czasem prawie całą z tej proporcji co ci napisałam (100ml wody, łyżka niecałą płatków i tubka musu). Na początku dałam mu z tego co pamiętam kilka łyżek, a resztę sama zjadłam, ale widziałam, że bardzo mu smakuje więc z każdym dniem zjadał więcej. Po takim drugim śniadaniu  zazwyczaj  ma drzemkę  i obiad zjada ok 14-15:00. 

Dziękuję w najbliższym czasie mu tak ugotuje. 

A podawałas w wieku 7-8 miesięcy myszkę manna? Na zmianę? Jaka porcję? Mojemu bardzo smakuje ale nie wiem czy mogę mi dawać juz tak dużo ja chcę 

Gość Iubire

Moje dzieci jedzą owsianko-jaglankę w różnych kombinacjach. Do wrzątku daję kilka rodzynek, żurawinę suszoną, daktyla. Jak się podgotuje A owoce oddadzą słodycz daję płaską łyżkę płatków jaglanych plus tyle samo płatków owsianych górskich (są drobne). Potem ziarenko soli (dla zachowania obiegu 5 przemian). Potem ścieram jabłko. Szczypta kurkumy. 

Daję różne owoce w zależności od sezonu A jak dzieci miały ponad rok, zaczęłam dodawać pestki słonecznika, dyni, mielone siemię lniane czy sezam.