Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gość

To co, kukły, zaraz klecha z kolędą zrobi wjazd na chatę?

Polecane posty

Gość Gość

Wyskakujcie z kasy, rozkładajcie najlepsze dywany i obrusy, wasz pan i władca się zbliża. Ubaw tylko z takiego ciemnogrodu😂

Gość Gość

Tak, dostanie nasze 500+ i zrabie pączki 😉 a przy okazji wyciagne z niego plotki 😛 widze, ty tez sie dobrze bawisz 😄

Gość Gość

Tak, dostanie nasze 500+ i zrabie pączki 😉 a przy okazji wyciagne z niego plotki 😛 widze, ty tez sie dobrze bawisz 😄

Gość Gość

Przyjmuje księdza co roku bo jestem wierzaca. Ale odkąd mieszkam u siebie to ksiądz nie dostał ani razu nawet złotówki. Przyjdzie, pomodli się i idzie.

Gość Rer
1 godzinę temu, Gość Gość napisał:

Przyjmuje księdza co roku bo jestem wierzaca. Ale odkąd mieszkam u siebie to ksiądz nie dostał ani razu nawet złotówki. Przyjdzie, pomodli się i idzie.

I co ci to daje?

Gość Gość
7 minut temu, Gość Rer napisał:

I co ci to daje?

Co mi to daje? Ciężko wyjaśnić osobie niewierzacej. Wspólna modlitwa daje wiele radości.

Gość Gość
1 minutę temu, Gość Gość napisał:

Co mi to daje? Ciężko wyjaśnić osobie niewierzacej. Wspólna modlitwa daje wiele radości.

O ja prdl, aleś ty nawiedzona. 

Gość Mea

Bycie wierzącym nie ma nic wspólnego z przyjmowaniem księdza po kolędzie. 

Sama swoją drogą nie pojmuję tego polskiego fenomenu. 

Gość Gość

Oj tak, ksiądz po kolędzie w domu rodzinnym to była żenada. Pokazywanie zeszytów do religii i jakieś głupie gadki... U siebie księdza nie przyjmuję. Dwa razy grzecznie podziękowałam za wizytę i teraz już nie przychodzi.

Gość Gosc

Ostatnio nie przyjelam teraz sie zastanawiam ale bedzie pierdolenie o szopenie. 3je dzieci bez slubu

Gość gosc

Odkąd wyprowadziłam się z domu rodzinnego, to nie przyjmuję kolędy, będzie już jakieś 12 lat. Nie czuję takiej potrzeby. Nawet przed wyprowadzką, już jako dorosła osoba, nie uczestniczyłam w tej szopce, po prostu wychodziłam. Gdy przychodził do domu rodzinnego, to jakoś nie czułam aby coś wynikało z tej wizyty. Była tylko żenada. Zresztą do kościoła nie chodzę, więc i ksiądz w domu mi niepotrzebny.

Gość Gość
28 minut temu, Gość Gosc napisał:

Ostatnio nie przyjelam teraz sie zastanawiam ale bedzie pierdolenie o szopenie. 3je dzieci bez slubu

A dlaczego teraz chcesz przyjąć? Coś się zmieniło od tamtego roku, czy dzieciak idzie do komunii i trzęsiesz gaciami, ze ksiądz go nie dopuści, bo go nie wpuściłaś?

Gość gość
14 godzin temu, Gość Gość napisał:

Wspólną modlitwę, to ty masz na mszy św, w domu z rodziną itd. Jeśli cieszysz się na wspólną modlitwę z księdzem we własny domu, to weź mu zwróć za paliwo 😛 Poza tym jest 5 przykazanie kościelne, a ty dychacza w kopercie nie dasz? Uuu nieładnie, taka wierząca, a taka niekonsekwentna.

Gość gość

W życiu bym takiego nieroba, pedofila i hipokryty do mieszkania nie wpuściła.

Gość Gość
5 minut temu, Gość gosc napisał:

Odkąd wyprowadziłam się z domu rodzinnego, to nie przyjmuję kolędy, będzie już jakieś 12 lat. Nie czuję takiej potrzeby. Nawet przed wyprowadzką, już jako dorosła osoba, nie uczestniczyłam w tej szopce, po prostu wychodziłam. Gdy przychodził do domu rodzinnego, to jakoś nie czułam aby coś wynikało z tej wizyty. Była tylko żenada. Zresztą do kościoła nie chodzę, więc i ksiądz w domu mi niepotrzebny.

Żenada to jest dobre słowo, na to co i ja czułam, gdy do domu rodzinnego przychodził ksiądz.

Gość gosc
1 minutę temu, Gość Gość napisał:

Żenada to jest dobre słowo, na to co i ja czułam, gdy do domu rodzinnego przychodził ksiądz.

U ciebie też się klękało przed tym baranem? W życiu nie pozwoliłabym dziecku na takie coś, a nasi rodzice to chyba mieli zaćmienie mózgu, ze dopuszczali do tego.

Gość Gość
2 minuty temu, Gość gosc napisał:

U ciebie też się klękało przed tym baranem? W życiu nie pozwoliłabym dziecku na takie coś, a nasi rodzice to chyba mieli zaćmienie mózgu, ze dopuszczali do tego.

Nie, nie klękało się na szczęście. Ale przygotowywało się coś jakby ołtarzyk ze świecami i wodą święconą, mówiliśmy pacierze a on potem nas kropił tą wodą. Potem była jakaś sztywna gadka, ksiądz prosił o zeszyty do religii i dawał nam "święte" obrazki. Brał kpertę i sobie szedł dalej.

Gość Gość

* kopertę z kasą

Gość dfd

Zawsze jak przychodził do domu rodzinnego, to wypytywał tylko kto gdzie pracuje, za ile i notował w notesie, sprawdzał też cep zeszyty. Taka to była jego wizyta duszpasterska - zwykłe wyciąganie informacji o parafianach, nic więcej. Tfu, nigdy we własnym domu nie przyjęłam ksiedza, i póki żyję tego nie zrobię.

Gość gosc
4 minuty temu, Gość Gość napisał:

Nie, nie klękało się na szczęście. Ale przygotowywało się coś jakby ołtarzyk ze świecami i wodą święconą, mówiliśmy pacierze a on potem nas kropił tą wodą. Potem była jakaś sztywna gadka, ksiądz prosił o zeszyty do religii i dawał nam "święte" obrazki. Brał kpertę i sobie szedł dalej.

Moja mama nigdy nie miała wody święconej i lała na talerzyk kranówkę, ach jacy byliśmy poświęceni buahahhaa

Gość gość
3 minuty temu, Gość gosc napisał:

Klękać przed księdzem? Z księdzem do modlitwy tak, ale nie przed księdzem! Albo miałaś nieźle zrytych rodziców, albo miałaś bardzo aroganckiego księdza w parafii.

2 minuty temu, Gość Gość napisał:

Ten ołtarzyk musi być, bo ksiądz musi czymś chatę poświęcić, a święci się wodą, która stoi w asyście krzyża i świecy, a którą ksiądz błogosławi, żeby była choćby symbolika wody święconej. W kościele jak święci się wodę, to za pomocą takiej dupnej świecy-paschału. Więc tu jest taka namiastka.

Gość Gosc

No troche trzese taki kraj co zrobie

Gość Teppic  No1

A to oni teraz chodzą a nie przez świętami? Nawet nie wiem, mój dom omijają jakoś tak od 8 lat. 🙂

Gość Gość
2 minuty temu, Gość Teppic No1 napisał:

A to oni teraz chodzą a nie przez świętami? Nawet nie wiem, mój dom omijają jakoś tak od 8 lat. 🙂

Pewnie zależy od parafii.

Tu gdzie mieszkam chodza przed swietami a u moich rodzicow po swietach.

Gość gość
3 minuty temu, Gość Teppic No1 napisał:

Zależy jak duża parafia. Im większa tym okres kolędowy jest dłuższy. Może trwać od początku listopada, do końca stycznia. Ja mam różnie.

Gość Gość

U mnie też ksiądz wypytywał kto gdzie pracuje i zapisywał to w notatniku :classic_blink:

A raz zaczął gadać o sąsiadach, że jak tak można, sąsiad z sąsiadką bez ślubu żyją i mówią, że chcą sprawdzić czy do siebie pasują, kwitując z głupim uśmieszkiem, że "przecież tam wszystko do wszystkiego pasuje".  Na co mój tata nieśmiało powiedzał, że może im chodzi o charakter... 😂

Ja u siebie księdza nie przyjmuje, do kościoła nie chodzę, trzymam siebie i swoją rodzinę od tego z daleka. Dzieci nie ochrzczone i nie zamierzam fundować im żadnego prania mózgu.

Gość Gość

Dobra, ile dajecie w kopercie?

Gość Gość
39 minut temu, Gość Gość napisał:

Dobra, ile dajecie w kopercie?

Ja mówię "Bóg zapłać".

Gość Gość

I płaci?

Gość Gość

Rozmieniam stówe i wkladam 10zl. Jestem niewierzaca. Przyjmuje kolęde bo moje dziecko kiedys mi powiedzialo ze do dzieci w jego klasie ksiadz przychodzi do domu, dostaja obrazek i ksiadz oglada zeszyt itd i pytali sie go czy u niego tez byl 😕 i dlatego od tamtego momentu wpuszczam ksiedza. Nie chodze do kosciola ale staram sie wychowywac dziecko w wierze katolickiej. Jak sie jest dzieckiem to latwiej sie zyje wiedzac ze bliscy umierajac odchodza do nieba i tam sie spotykaja ( zle mi z tym ze je oklamuje, ale totalnie by sie zalamalo gdyby wiedzialo ze po smierci nie ma nic). To tyle.