Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

echoserca1

Pomocy! 28 lat na karku i duże rozterki w związku z 8 letnim stażem

Polecane posty

Witam wszystkich 🙂 szczerze mówiąc nie mam już osoby, która mogłaby mi pomóc (wolałbym nie mieszać rodziny i przyjaciół w moje problemy) i dlatego postanowiłem tutaj opisać swoje rozterki. Mam 28 lat, jestem w związku z kobietą (równolatką) od 8 lat. Od roku mieszkamy razem (oboje studiowaliśmy i nie zdecydowaliśmy się zamieszkać razem wcześniej - sytuacja materialna też nie była zbyt kolorowa, więc postanowiliśmy poczekać tym bardziej, że widywaliśmy się niemal codziennie). Jesteśmy zaręczeni od pół roku - zaręczyny mogły być wcześniej ale przeszliśmy poważny kryzys, który prawie spowodował nasze rozstanie (w tym czasie usłyszałem od mojej narzeczonej wiele nieprzyjemnych epitetów - niekoniecznie pochlebnych). Do rzeczy. Po roku mieszkania razem naszło mnie duże zwątpienie w sens naszego związku. Chciałem zaznaczyć, że nie będę niczego wyolbrzymiał i opiszę uczciwie i szczerze sytuację. Co mnie boli? Moja narzeczona rzadko kiedy robi zakupy. Dba o czystość i porządek w naszym mieszkaniu (de facto mieszkanie jest jej - spadek, ale generalny remont pokryłem więcej niż w połowie) w małym stopniu. Głównie to ja odkurzam i myję podłogę. Łazienkę, kabinę i "kibel" to ja myję. Jak ona umyje (zrobiła to może 3 razy przez rok) to słyszę, że ciągle to robi. Zakupy codzienne (pieczywo, wędlina itp) robię ja w 3/4 przypadków. Większe zakupy również robię ja. Nie chodzi mi o pieniądze - mogę je finansować, chodzi o inicjatywę, a raczej jej brak ze strony narzeczonej. Okna w naszym mieszkaniu były myte 2 razy przez ten rok. Sam sobie prasuję, wstawiam zmywarkę, wypakowuję zmywarkę, rozwieszam pranie (ona też) i chowam je do szafy (ja swoje rzeczy, ona swoje). Jedynie pranie wstawiała narzeczona ale od niedawna już nauczyłem się obsługi pralki i nie stanowi to dla mnie problemu ;). Jeśli chodzi o sex - o oralnym mogę zapomnieć. O sexi ciuszkach również. Na walentynki kupiłem jej seksowną bieliznę i o to była kłótnia. Nie spodobał się prezent ale to co usłyszałem na ten temat przeszło moje oczekiwania. Więc na chwilę obecną zadowala mnie "waniliowy sex" o częstotliwości 2-3 razy w miesiącu. Dodam tylko, że jestem przystojny (to nie moja opinia), dbam o siebie - o to też była kłótnia odkąd zamieniłem fryzjera na fryzjerkę i chodzę do niej raz na 3 tygodnie (wg narzeczonej co tydzień). Wykonuję wolny zawód, więc sam sobie organizuje czas, narzeczona pracuje na zmiany od poniedziałku do piątku ale tak naprawdę ma w 3/4 przypadków tylko 1-sze zmiany 6-14. Ona jest zmęczona, chora, głowa ją boli itd. Mam problem z zapraszaniem moich przyjaciół i znajomych do "naszego" mieszkania. Czuję się jakbym miał się o to prosić. Nie ćpamy, pijemy alkohol ale kulturalnie (nie do porzygu). Ogólnie nastawienie narzeczonej do ludzi jest takie, że w zasadzie to mogłaby się chyba z nikim nie spotykać. Sama nie ma praktycznie koleżanek, przyjaciółek, a nawet jej rodzina jest bardzo malutka i podzielona. Ja natomiast jestem bardzo towarzyski i to mi przeszkadza, że ciągle czuję w sobie wyrzuty sumienia jak idę "na piwko" z przyjacielem, którego znam dłużej niż narzeczoną. Dodam, że te wyjścia to może raz w miesiącu mają miejsce. Po wyjściu do znajomych często muszę wysłuchać jakichś wyrzutów na swój temat, np. "że to ja zawsze muszę być w centrum zainteresowania i pier.... jakieś głupoty". To oczywiście opinia narzeczonej, natomiast znajomi się zazwyczaj śmieją z moich "głupot". Obiady mamy gotować na zmianę - jeden tydzień ona, jeden tydzień ja. Czuję się jak w więzieniu. Ustalenia i tak biorą w łeb, bo nagle narzeczona zapomniała, że to mój tydzień i to ja robię obiady. I w sumie tak to wygląda. Napiszcie co uważacie - powinienem poszukać kogoś innego? Dodam, że to moja pierwsza dziewczyna.  

Gość gościnnie

Jesteś młody facet. Po co się męczysz?

Gość JohnDoe

Nic z tego nie będzie, będziecie się tylko męczyć oboje, do tego niedopasowanie seksualne... Wieszczę związek pełen wzajemnych pretensji, awantur i "skoków w bok"... Zakończcie to zanim na dobre zaczniecie.

Gość Wacław43

Skróć do dwóch zdań albo wypierrdalay

Gość fix

przez kogo byly myte te okna dwa razy? uwazasz, ze to za malo?

a tak w ogole to jestescie mega niedopasowani charakterami, byc moze rowniez swiatopogladem. nie macie wspolnej, harmonijnej wizji zwiazku i zwiazek nie wydaje sie byc ugruntowany w przyjazni, tylko czepialstwie.

radze sie rozstac, poki jestescie mlodzi.

Gość toro

jakbyś opisał moją, też ma 28

Gość Gość Aga

Może najpierw z nią porozmawiaj jeśli Ci na niej zależy  i powiedz jej to co tu zanim odejdziesz. Może ona nie wie jakie masz rozterki ale faktycznie z tego co piszesz to trzyma kontrolę nad tobą i niewiele daje. Jeszcze rozumiem te obiady ok czy mycie okien 2 razy w roku bo sama tak myję okna 🙂 ale sex i to że miałeś haje o sexowna bieliznę?  Ja bym sie mega ucieszyła z takiego prezentu. Oral to tez dziwne u was bo ja lubię piescic swojego mężczyznę. Ale może ona myśli ze tak jest ok skoro nic wcześniej jej nie mówiłeś. Jeśli rozmowa nic nie zmieni i wiesz ze się z tym źle czujesz to odejdź bo i tak ją zdradzisz prędzej czy później 

11 minut temu, Gość fix napisał:

a tak w ogole to jestescie mega niedopasowani charakterami, byc moze rowniez swiatopogladem. nie macie wspolnej, harmonijnej wizji zwiazku i zwiazek nie wydaje sie byc ugruntowany w przyjazni, tylko czepialstwie.

Dwa razy myła narzeczona. Uważam, że mało. Ja myłem raz po remoncie, gdzie były mocno brudne i musiała mi pomóc, bo nie dałem rady.

15 minut temu, Gość Wacław43 napisał:

Skróć do dwóch zdań albo wypierrdalay

Dzięki za radę. Niestety nie jestem w stanie skrócić mojego "wewnętrznego problemu" do dwóch zdań, więc sam ....

Gość jnm

Zmarnowałeś już 8 lat.Chcesz całe życie sobie schrzanić?

Gość fix

jak uwazasz, ze to za malo, to umyj trzeci raz. boszsz, co ludzie maja za problemy 😴

Gość Ewa
10 minut temu, Gość fix napisał:

Tak za mało!! Okna mają być czyste by było przez nie widać, jak trzeba to i 5 razy powinno się je myć... tylko dwoma lewymi rękoma niestety się nie da. Amen.

Gość Hmm.

Bylam w podobnym zwiazku. 7lat. Odeszlam, gdy mialam 28,  sadzilam, ze mamy sie wspierac i pomagac sobie. Na koncu wszystko robilam ja jakby to byly tylko moje obowiazki. Czylam sie jak matka ktora prosi malego syna o cos, potem klotnie. Zawsze marzylam by odstac bielizne w zwiazku, wiec w tym wypadku nie rozumiem Twojej kobiety,  coz.Odejscie bylo ciezka, ale najlepsza decyzja. 

8 minut temu, Gość Gość Aga napisał:

Może najpierw z nią porozmawiaj jeśli Ci na niej zależy  i powiedz jej to co tu zanim odejdziesz. Może ona nie wie jakie masz rozterki ale faktycznie z tego co piszesz to trzyma kontrolę nad tobą i niewiele daje. Jeszcze rozumiem te obiady ok czy mycie okien 2 razy w roku bo sama tak myję okna 🙂 ale sex i to że miałeś haje o sexowna bieliznę?  Ja bym sie mega ucieszyła z takiego prezentu. Oral to tez dziwne u was bo ja lubię piescic swojego mężczyznę. Ale może ona myśli ze tak jest ok skoro nic wcześniej jej nie mówiłeś. Jeśli rozmowa nic nie zmieni i wiesz ze się z tym źle czujesz to odejdź bo i tak ją zdradzisz prędzej czy później 

Obiady na zmianę to dla mnie jest ok. Ja lubię w miarę gotować. Tylko, że ja się staram robić obiad tak, że jak ona wraca o 14.30 to ma ciepły obiad na talerzu i nic nie mówię i dopiero jadę na swoją "drugą zmianę". Wczoraj była kłótnia o obiad. No bo jest niby mój tydzień, który trwa od soboty (po świętach nie chciało jej się gotować) więc miałem coś zrobić no ale ona zrobiła placki i stwierdziła w czwartek, że to jej tydzień. Więc od poniedziałku znowu ja mam robić obiady. Bielizna była w jej opinii tandetna. U nas oral aktualnie tylko w jedną stronę, bo mam zły smak. Wyobraź sobie, że ja mówię o co mi chodzi i ona wszystko wie co tu napisałem. 

Gość Gość Aga

Jeśli autor ma taki problem z oknami czy myciem prysznica albo kibla to sam ma problem ze sobą. Autorze przeczytałam jeszcze raz i uważam że ogromnie dużo rzeczy ci w swojej dziewczynie przeszkadza już. Bez szczerej rozmowy nic nie będzie tylko nie wygarniaj jej wszystkiego na raz bo ja po wysłuchaniu tego wszystkiego bym się spakowala i odeszła bez słowa 

Gość Hania

Powiedz jej to samo, co napisałeś tutaj. Pewnie ona nie zdaje sobie sprawy z Twoich rozterek, czas ją uświadomić. Inaczej złość w Tobie będzie narastać i i tak w końcu się rozstaniecie.

Gość Gość Aga

To jeśli Ci powiedziała ze bielizna jest tandetna a ty masz zły smak zamiast cokolwiek poprawić sama od siebie to zakończ to. Jesteś zbyt młody żeby się męczyć 

2 minuty temu, Gość Hmm. napisał:

Bylam w podobnym zwiazku. 7lat. Odeszlam, gdy mialam 28,  sadzilam, ze mamy sie wspierac i pomagac sobie. Na koncu wszystko robilam ja jakby to byly tylko moje obowiazki. Czylam sie jak matka ktora prosi malego syna o cos, potem klotnie. Zawsze marzylam by odstac bielizne w zwiazku, wiec w tym wypadku nie rozumiem Twojej kobiety,  coz.Odejscie bylo ciezka, ale najlepsza decyzja. 

A ja się czuję jak z małym dzieckiem, którego nie mam a pomału chciałbym mieć. Wczoraj jeździłem w korkach i ze wszystkiego musiałem się wracać do księgowej, a w międzyczasie dostałem sms od narzeczonej żebym kupił warzywa do obiadu. Dodam tylko, że mamy markety dosłownie 2-3 minuty piechotką. Mieszkamy w centrum miasta.

Gość Hania

Aha. Czyli ona o tym wszystkim wie. W takim razie uciekaj z tego toksycznego związku póki jesteś młody.

4 minuty temu, Gość Gość Aga napisał:

Jeśli autor ma taki problem z oknami czy myciem prysznica albo kibla to sam ma problem ze sobą. Autorze przeczytałam jeszcze raz i uważam że ogromnie dużo rzeczy ci w swojej dziewczynie przeszkadza już. Bez szczerej rozmowy nic nie będzie tylko nie wygarniaj jej wszystkiego na raz bo ja po wysłuchaniu tego wszystkiego bym się spakowala i odeszła bez słowa 

Rozumiem, że u Ciebie w związku tylko Ty myjesz łazienkę, kabinę, kibel i lustro i jesteś zadowolona i mąż tylko wymaga i wszystko u Was ok? Dla mnie nie jest problemem, że ja to myję. Chodzi o całokształt. Powiedzmy, że na 12 miesięcy ja myję 8, ona 4.

Kolejny przykład, który chyba nie jest normalny. Robię na obiad kotlety schabowe. Bułka tarta się kończy ale wystarcza. Następnego dnia kupuję bułkę i przesypuję do pojemniczka wyznaczonego na bułkę tartą. Niestety nie mieści się cała zawartość, więc zostawiam opakowanie z resztą bułki na wierzchu - na blacie. Narzeczona przez kilka dni nie może schować "od siebie" tej bułki. No bo ja robię, kupuję to i sprzątam i chowam itd. Fajny podział obowiązków?

Gość ciocia

Skoro się tu rozpisujesz o  symbolicznym myciu kibla to znaczy że sprawy doszły na tyle daleko, ze czas pomysleć o nowym rozdziale w życiu. Weź ją do knajpy na fajną kolacje przy świecach i  rozmowę. Jeden raz powiedz to wszystko co tutaj i poproś żebyście się solidarnie wzięli do dbania o chatę, gotowanie i inne rzeczy. Powiedz, że doszedłeś do momentu w którym brak zmiany poskutkuje odejściem. Wyznacz sobie jakiś termin na weryfikację i sprawdż, co się po nim wydarzy Jeśli się dziewczyna przejmie - super, jeśli nie, wynajmij mieszkanie i się pożegnajcie.

Co do seksu - moim zdaniem wiązanie sie na stałe z pierwszym i jedynym partnerem to błąd - no ale jak mówię, to moja opinia.

Co do ładowania w remont- nie robi się w nie swoim. A jeśli się chciało i  zrobiło - trudno, kasa w błoto i nauczka.

Tak jak piszą poprzednicy, jesteś  w najlepszym momencie na zmiany, akurat czystych, gotujących  dziewczyn jest na pęczki, a Ty się nie migasz od roboty więc będzie dobrze 

Gość gość
9 minut temu, Gość Gość Aga napisał:

Czytam i ... doszedłem do wniosku że jesteś taką samą królewną jak kobieta autora. Widocznie za mało razy przeczytałaś co on pisze, albo masz problem czytania ze zrozumieniem.P.s. Uważasz że autor ma problem z prysznicem czy kiblem? Tak ma, szkoda że jego baba nierób takiego problemu nie ma i nie sprząta. Weź człowieku kopsnij to w  4 litery i szukaj NORMALNEJ kobiety, nie królewny - gwiazdy.

Gość fix

🤣 problem z bulka tarta przerosl mnie w udzilaniu kolejnych rad 👩‍🔧

2 minuty temu, Gość fix napisał:

🤣 problem z bulka tarta przerosl mnie w udzilaniu kolejnych rad 👩‍🔧

Tu nie chodzi o bułkę tylko o to, że jedna strona robi, a druga nie. Dziękuję za rady. Jest jeszcze parę innych problemów "życiowych" ale wszystko ciężko tu opisywać. Kobieta nie wie co ma w lodówce. Tylko ja sprawdzam daty mięsa, czy jeszcze je można zjeść czy nie. No ale "gość fix" nie rozumie to i nie zrozumie dalej, bo wszystko "śmieszne". 

Gość ciocia

a co by było gdybyś przestał robić cokolwiek tylko po pracy leżał na kanapie w koszulce typu żonobijka ;) :D i drapał się bezmyślnie po obnażonym brzuchu przed tv zamiast gotowac i sprzatać? Tak, wiem, tobie by przeszkadzał brud i brak obiadu, a królewnie?

Gość fix

jak chcesz, zeby robila, to powiedz jej, zeby zrobila, a nie czepiasz sie (albo oboje sie siebie wzajemnie czepiacie) jak male dzieci, ktore chca drugiemu zrobic wspak.

a najlepiej sie rozstancie, bo chyba widzisz, ze tak sie zyc nie da, w takim nieporozumieniu i niedopasowaniu.

sytuacje masz na tyle latwa, ze mozesz sie spakowac i wyniesc, jako ze to jej mieszkanie. gorzej jakbys ja musial wyganiac, a ona nie ma gdzie isc. 

1 minutę temu, Gość ciocia napisał:

a co by było gdybyś przestał robić cokolwiek tylko po pracy leżał na kanapie w koszulce typu żonobijka 😉😄 i drapał się bezmyślnie po obnażonym brzuchu przed tv zamiast gotowac i sprzatać? Tak, wiem, tobie by przeszkadzał brud i brak obiadu, a królewnie?

Byłbym wyzywany od "nieroba" zapewne. Akurat u mnie praca jest na tyle ciekawa i nieprzewidywalna, że mogę być zarówno cały dzień jak i pół dnia poza domem. W każdym razie odkąd razem mieszkamy to nie poświęcam się w 100% pracy i dzielę czas na pracę i dom. 

1. jeśli mieliście wcześniej poważny kryzys i było źle, to po ... się zaręczałeś?

2. co do tego, że sam sobie prasujesz koszule - dorośli ludzi sami prasują swoje rzeczy. już nie będzie robić tego mamusia, a narzeczona nie jest mamusią.

3. jeśli ona pracuje 6-14 to wstaje pewnie o 5 albo i wcześniej. dziwisz się, że nie ma siły na gości wieczorem? spotykaj się z ludźmi na mieście, zamiast ich spraszać na chatę.

4. normalni ludzie myją oka 2 razy w roku, albo 3. 

5. po cholerę remontowałeś mieszkanie, do którego nie masz żadnych praw? kasy nikt ci teraz nie odda.

a może twoja narzeczona naprawdę jest przemęczona i chora? może za krótki śpi, ma braki składników odżywczych?
gdybyś się choć trochę troszczył, zabrałbyś ją na jakieś badania

może i ona jest marudą, a może ty jesteś skończonym egoistą. przedstawiasz sprawę jednostronnie i trudno wyrokować po opowieści jednej strony.

2 minuty temu, frog_in_the_fog napisał:

1. jeśli mieliście wcześniej poważny kryzys i było źle, to po ... się zaręczałeś?

2. co do tego, że sam sobie prasujesz koszule - dorośli ludzi sami prasują swoje rzeczy. już nie będzie robić tego mamusia, a narzeczona nie jest mamusią.

3. jeśli ona pracuje 6-14 to wstaje pewnie o 5 albo i wcześniej. dziwisz się, że nie ma siły na gości wieczorem? spotykaj się z ludźmi na mieście, zamiast ich spraszać na chatę.

4. normalni ludzie myją oka 2 razy w roku, albo 3. 

5. po ... remontowałeś mieszkanie, do którego nie masz żadnych praw? kasy nikt ci teraz nie odda.

a może twoja narzeczona naprawdę jest przemęczona i chora? może za krótki śpi, ma braki składników odżywczych?
gdybyś się choć trochę troszczył, zabrałbyś ją na jakieś badania

może i ona jest marudą, a może ty jesteś skończonym egoistą. przedstawiasz sprawę jednostronnie i trudno wyrokować po opowieści jednej strony.

5. Człowieku, ja nie chcę żadnych pieniędzy za remont. Decyzja była wspólna i nie mam z tym problemu.

A co do lekarzy i badań to nie będę się już rozpisywał, bo tego jest zbyt dużo co robiliśmy i gdzie byliśmy.

Uważam temat za zamknięty. Dziękuję wszystkim za przeczytanie moich wypocin i rady.

Pozdrawiam