Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Orfeo

Który kierunek studiów jest ciekawszy: kulturoznawstwo czy historia sztuki?

Polecane posty

Nie pytam się który jest bardziej o p ł a c a l n y, po którym znajdę 'pracę' tylko pytam się który jest c i e k a w s z y, więc odpowiedzi typu "Żaden z tych, wybierz inny, bo nie będziesz mieć pracy" nie będą brane pod uwagę. I po co marnować sobie i mi czas? 

W kulturoznawstwie zapewne jest historia sztuki ale nie tak bardziej rozszerzona? Kulturoznawstwo to jest ogół? W historii sztuki też jest kulturoznawstwo czy jak? xd

Gość gość

Historia sztuki

Gość gość

jest kulturoznawstwo matołku, ale zrób maturę najpierw

Moim zdaniem - kulturoznawstwo. Będziesz mieć zajęcia zarówno z historii sztuki, jak i z teatru, filmu, filozofii, antropologii, socjologii itd. Wszystkiego poznasz po trochu (tak żeby zorientować się w temacie) ale nie będziesz maglowała ciągle tego samego.

Ale na początek radziłabym Ci się zapoznać czym właściwie jest kulturoznawstwo, poczytać plany zajęć oraz opisy kierunku na różnych uczelniach.

Gość gostka

A co Cię interesuje? Czym się pasjonujesz? Jakie masz hobby? W czym jesteś dobra? Jakie książki Cię interesują?

Imo studiuje się albo z pasji - ale jestes wyjątkowa i najlepsza w tym co zamierzasz studiowac. Choćby to miało być garncarstwo, czy zielarstwo. Ludzie z pasją, którzy sa wyjątkowi mogą być ekspertem w swojej dziedzinie, a pracowac w wolnym zawodzie.

Albo wybierasz studia dla kasy, są zawody, które zawsze będą dobrze płatne - IT, automatyka, lekarz, weterynarz. Ale tez musisz byc wyjątkowa.

Na dzień dzisiejszy po maturze (a swoją pisałam naście lat temu ;) ) wyjechałabym do pracy jako au paire i zobaczyła co mnie interesuje, podszlifowała język, poznała troszkę świata etc i zobaczyła co chcę robić, albo przynajmnoiej dowiedziałą się czego absolutnie nie chce :)

Dobrych wyborów i szczęścia :)

Gość Turkuć
2 godziny temu, Orfeo napisał:

W kulturoznawstwie zapewne jest historia sztuki ale nie tak bardziej rozszerzona? Kulturoznawstwo to jest ogół? W historii sztuki też jest kulturoznawstwo czy jak? xd

Uczelnie mają opisany na swoich stronach program nauczania wraz z przedmiotami. 

Gość gość
1 godzinę temu, Jestem robotę napisał:

Kulturoznawstwo mnie nie interesuje szczególnie jeżeli po skończeniu takiego kierunku mam zwracać się do innych osób per "matołku"

a kto powiedział ,że skończyłam? Nadpisujesz sobie matołku.

Gość Gość
5 minut temu, Jestem robotę napisał:

Zdenerwowanie na użytkownika forum

😏✋

Gość Gość

Znam dwie osoby po kulturoznawstwie z Uniwersytetu Wrocławskiego. Jedna pracuje w markecie, a druga zaczęła drugie studia, bo po pierwszych sensownej pracy nie mogła znaleźć. Powodzenia. 

w życiu należy mieć pomysł oraz wiedzę i nabywanie praktyki ,

posiadam zainteresowanie + zdobytą wiedzę + chcę zdobyć praktykę !

do kompletu jest potrzebna tylko kamera aby zdobytą praktykę na obrazie zapisać ,

więc 

na starych mapach Polski wyszukuję stare wsie, gdzie jeszcze cywilizacja nie dotarła i krowy pasą na łąkach a dojenie krów wieczorem jest przy lampach naftowych 

i z kamerą w ręku robię reportaż o polskiej zacofanej wsi, gdzie jest składowisko obornika przy oborze ,

w czasie dojenia krów kobiety śpiewają sprośne pieśni - typu: co zrobi z kindybałem Jaśka po wydojeniu krowy Mućki !

zatem,

pomysł już masz i teraz do realizacji marsz !