Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Albina

Badania w ciąży na NFZ płatne? Od kiedy?

Polecane posty

Gość Albina

Witajcie.

Jestem w 8 tygodniu CIĄŻY. Byłam u ginekologa w ramach NFZ i dostałam od niego skierowanie na badania. Jedyne co dostałam  refundowane to badanie moczu oraz krwi, glukoza.

Za reszte muszę zapłacić.

Przy pierwszej ciąży wszystkie badania były refundowane czy coś w tej kwestii się zmieniło proszę o informację. 

Gość Qwa

A jakie badania miałaś wcześniej i ile kiedy to było.

Za co musisz zaplacić?

Gość Albina

Pierwsza ciąża 2 lata temu. Lekarz nawet nie pytał co i kiedy miałam robione. To nie ten sam lekarz do którego chodziłam w 1 ciazy. 

Platne badania zlecone to:

Toxoplazmoza, igg, HIV, TSH,  hbs, Vdrl, HCV, czynnik Rh, TSH, przeciwciała anty-TPO oraz w kierunku cytomegalii i różyczki

Gość Abc

Dziwne. Powinno byc prawie wszystko za darmo. 

Gość Albina

No ja też się zdziwiłam. Nie mam pojęcia ile mnie to wyniesie ale pewnie sporo...

26 minut temu, Gość Abc napisał:

Dziwne. Powinno byc prawie wszystko za darmo. 

Nie wiedziałam że już te badania nie sa refundowane... 

Gość Cdsa

Wszystko powinno byc darmowe!! 500zl za to wybulisz.

Gość Puk

Poszukaj pakietu dla kobiet w ciazy z tymi badaniami wtedy jest taniej , ciesz się że w ogóle masz jakieś badania darmowe u mnie nie ma szans na dostanie się do ginekologa z NFZ i za wszystko płacić trzeba , miałam tylko USG genetyczne na NFZ i wyszłouk tam że muszę brać bardzo duże dawki luteiny i lekarka nie miała prawa wypisać leków z zniżka na ryczałt, za 3 opakowania miałam zapłacić 140zl normalnie 20zl place , wróciłam tam czy może poprawić receptę czekałam  na to godzinę i wyszło że nie może bo tylko pełnopłatne może wystawiać i nie wiem jak to ma się do darmowej lub tańszej opieki z NFZ , normalnie lekarze na prywatnych wizytach wystawiają recepty na ten lek z zniżka 

Gość xxxy

Ano sa płatne. Odkad rzadzi podła zmiana za wszystko sie buli, żeby pisdzielce mogły wiecej kraść.

Gość Albina
6 godzin temu, Gość Cdsa napisał:

Wszystko powinno byc darmowe!! 500zl za to wybulisz.

Co w takim razie powinnam zrobić? skoro ten lekarz ma podpisaną umowę z NFZ to powinien dać mi refundowane badania... 

Gdyby było mnie stać to to bym sobie chodziła prywatnie ale niestety... 

Gość Goosc

W szoku jestem jak się pozmieniało. Ja ostatni raz rodzilam 11 lat temu i połowy tych badań nikt mi nie zlecał a chodziłam państwo i równocześnie prywatnie na usg. Państwowo nie płaciłam za badania nic. 

Gość Albina

To już nie rozumiem... faktycznie się zmieniło i trzeba płacić za te wszystkie badania? czy jednak jest coś nie tak? mam tylko i wyłącznie zrobić morfologię i mocz że skierowania na nfz to akurat jest najtańsze

Gość Albina
2 godziny temu, Gość Puk napisał:

Poszukaj pakietu dla kobiet w ciazy z tymi badaniami wtedy jest taniej , ciesz się że w ogóle masz jakieś badania darmowe u mnie nie ma szans na dostanie się do ginekologa z NFZ i za wszystko płacić trzeba , miałam tylko USG genetyczne na NFZ i wyszłouk tam że muszę brać bardzo duże dawki luteiny i lekarka nie miała prawa wypisać leków z zniżka na ryczałt, za 3 opakowania miałam zapłacić 140zl normalnie 20zl place , wróciłam tam czy może poprawić receptę czekałam  na to godzinę i wyszło że nie może bo tylko pełnopłatne może wystawiać i nie wiem jak to ma się do darmowej lub tańszej opieki z NFZ , normalnie lekarze na prywatnych wizytach wystawiają recepty na ten lek z zniżka 

No rzeczywiście.. jest się z czego cieszyć.. że zaoszczędzę 20 zł a za resztę muszę zapłacić 500 zł i też mnie na to nie stać bo dlatego poszłam do lekarza na NFZ i czekałam do niego tak naprawdę pół roku żeby mieć to wszystko za darmo.. Każdy grosz się przyda... 

Gość Albina

Myślicie że jest sens zapisać się do innego lekarza na NFZ? tamten jeszcze nie założył mi karty ciąży bo jestem dopiero w 8 tygodniu. 

Gość Gość
21 minut temu, Gość Albina napisał:

Myślicie że jest sens zapisać się do innego lekarza na NFZ? tamten jeszcze nie założył mi karty ciąży bo jestem dopiero w 8 tygodniu. 

Ty się lepiej śpiesz, bo karta musi być założona do 10 tyg ciąży, jeśli np nie pracujesz a chcesz skorzystać z kosiniakowego, i chyba nawet becikowego to się tyczy.

A lekarza możesz zmienić nawet później.

Kiedy dowiedziałaś się, że to płatne?

Bo jeśli już przy zlecaniu tychże, to czemu nie zapytałaś co jest tego powodem?, czy ustawa, czy okrojony kontrakt tej przychodni z nfz, czy inne.

Gość Albina

Wizyta ma być do 10tc a nie karta ciąży to po pierwsze . 

A po drugie dostałam dwa skierowania i nie wiedziałam że jedno jest płatne, dopiero w domu to przeczytalam, małym druczkiem jest adnotacja badania odpłatne. 

Gość Kot

To zadzwoń do lekarza albo tam podejdź i się spytaj czemu tak wypisał , w ustawie sprawdź co jest refundowane , badania zalecane w ciąży mogą być płatne , obowiązkowe chyba są bezpłatne , do NFZ możesz zadzwonić i się spytać co tak naprawdę jest refundowane 

54 minuty temu, Gość Albina napisał:

To już nie rozumiem... faktycznie się zmieniło i trzeba płacić za te wszystkie badania? czy jednak jest coś nie tak? mam tylko i wyłącznie zrobić morfologię i mocz że skierowania na nfz to akurat jest najtańsze 

1 stycznia weszły nowe standardy opiekiokołoporodowej więc może coś się pozmieniało. Sprawdź na stronie ministerstwa jak to wygląda teraz i jak będziesz miała jakieś nieścisłości to zadzwoń do lekarza.

Gość Albina

Dzwoniłam do NFZ i wszystkie te badania które Wymieniłam są na fundusz, nie trzeba za nie płacić. Kazali mi najpierw skontaktować się z lekarzem a następnie Jeżeli nie podejmuj żadnych kroków i nie da skierowania to zgłosić do nich placówkę. 

Gość Gość

Oczywiście że te badania powinny być bezplatne. Nawet jeżeli któres z nich nie są obowiązkowe w standardzie (jak antyTPO), a lekarz uważa że w Twoim konkretnym przypadku należy je wykonać, to powinien dać Ci na nie normalne skierowanie na NFZ.