Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Stawianie spacji przed znakami interpunkcyjnymi

Polecane posty

Gość gość

Słownik PWN

21.4.

Między literą kończącą wyraz a znakiem interpunkcyjnym (z wyjątkiem myślnika, nawiasu otwierającego i cudzysłowu otwierającego) nie stosujemy spacji, np.

Powtarzał, spacerując. Marsz! Skąd wiesz? Miał okazję, ale...,

ale: Wyrazy: czarny – biały to antonimy. Rzygacz (in. gargulec) to ozdoba architektoniczna. Samochody „Peugeot” cieszą się dużą popularnością.

UWAGA 1: Wstawka w nawiasie oraz tekst cytowany w cudzysłowie nie są oddzielone odstępem od przylegających do nich znaków interpunkcyjnych (zob. przykłady powyżej).

UWAGA 2: W odróżnieniu od myślnika spację pomijamy w obrębie łącznika, np. Wyrazy czarny – biały to antonimy, ale: Moja babcia ma czarno-biały odbiornik telewizyjny.

UWAGA 3: Między znakami interpunkcyjnymi także pomijamy spację, np.: Kto jest autorem poradnika „Gdzie postawić przecinek?”? Pozostała nam zaledwie jedna godz., czyli 3600 sekund.

Gość gość

tylko niedouczeni stawiają

Gość Luka bulka

I lekcje nauki tu są i ja ...

Gość gość

mnie do pasji doprowadza to stawianie spacji

Gość yhy

W końcu ktoś to napisał. Może wbiją sobie tłuki do łba.

Gość gość)

Mnie takie stawianie znaków interpunkcyjnych rozbawia , do łez .Dlaczego krytykujemy ?Przecież każdy wie,że język polski jest gientki .   😋

Gość ala

Mieszkam we Francji i tutaj nagminnie stawiają, okropnie mnie to irytuje, brrr. Sama nie stawiam, nie mogę się przemóc

System w telefonie, czy komputerze myśli za nas, więc wystarczy zaakceptować odpowiednim przyciskiem.;)

Gość gość)
2 minuty temu, mary mon napisał:

System w telefonie, czy komputerze myśli za nas, więc wystarczy zaakceptować odpowiednim przyciskiem.;)

Taak? Podejmuje decyzje też za nas? 😋

Przed chwilą, Gość gość) napisał:

Taak? Podejmuje decyzje też za nas? 😋

Tego niestety nie.;)

Gość Gosc

Mnie bardziej drażni używanie słów , ktore nie istnieją lub złe odmienianie . 

Np. Perfumy - to jest jedyna i prawidłowa forma . Nie ma czegoś takiego jak ten "perfum" . Ładny perfum , kupiłam perfum , dostałam perfum 🤨. Są tylko i wyłącznie perfumy !!!

Gość gość)

Nom. Miodek dobrze wyjaśnił. Czytać proszę: Perfumy liczby pojedynczej nie mają. To jest tak zwane plurale tantum - jak sanie, sanki, drzwi, nożyce, nożyczki, grabie, czyli forma używana tylko w liczbie mnogiej: to są perfumy.

Lubię zapach tych perfum, nie lubię zapachu tych perfum, tym perfumom się przyglądam, o tych perfumach marzę. Zatem na tak perfumy, zaś nie na perfum. 😋

Gość Gosc
5 minut temu, Gość gość) napisał:

Nom. Miodek dobrze wyjaśnił. Czytać proszę: Perfumy liczby pojedynczej nie mają. To jest tak zwane plurale tantum - jak sanie, sanki, drzwi, nożyce, nożyczki, grabie, czyli forma używana tylko w liczbie mnogiej: to są perfumy.

Lubię zapach tych perfum, nie lubię zapachu tych perfum, tym perfumom się przyglądam, o tych perfumach marzę. Zatem na tak perfumy, zaś nie na perfum. 😋

Oczywiście, ale niektorzy ludzie nagminnie stosują formę "ten perfum". Tu nawet nie trzeba zaglądać do słownika, żeby wiedzieć jaka jest forma prawidłowa.

Gość gosc

A mnie krew zalewa jak słyszę rajstopa 🤬

Gość gość)

Moja mama mówi "perfum"  😕  Dziecko kupiłam Ci ładny perfum - tak mówi.  😋 Ale mnie to nie przeszkadza jako całokształt mojej mamy. Wiesz, ludzie starej daty stosują komiczne słownictwo odbiegające od normy i my tego nie zmienimy. Np. rajstopa.  😋 Czy poszłem, dojszłem, zdejm, paczemu, paczaj, obczaj, weśta się, cieńko czy wiele, wiele innych słów, które mnie li tylko rozśmieszają wypowiadane przez ludzkość. 

Gość gosc
5 minut temu, Gość gość) napisał:

Moja mama mówi "perfum"  😕  Dziecko kupiłam Ci ładny perfum - tak mówi.  😋 Ale mnie to nie przeszkadza jako całokształt mojej mamy. Wiesz, ludzie starej daty stosują komiczne słownictwo odbiegające od normy i my tego nie zmienimy. Np. rajstopa.  😋 Czy poszłem, dojszłem, zdejm, paczemu, paczaj, obczaj, weśta się, cieńko czy wiele, wiele innych słów, które mnie li tylko rozśmieszają wypowiadane przez ludzkość. 

Ale ja piszę o młodych ekspertkach w tv... Albo rozumię..  politycy tak często... No krew zalewa naprawdę. 😳🙃

Gość Gosc
13 minut temu, Gość gosc napisał:

A mnie krew zalewa jak słyszę rajstopa 🤬

Ta rajstopa ? Też dobre .

Gość Gosc
2 minuty temu, Gość gosc napisał:

Ale ja piszę o młodych ekspertkach w tv... Albo rozumię..  politycy tak często... No krew zalewa naprawdę. 😳🙃

Perfum w tv nie słyszałam , ale u normalnych ludzi i wcale nie starej daty . 

Gość hultaj

No to teraz będę już wiedział jak te przecinki  stawiać      ,     dzięki     .       

Gość hultaj

a poza tym jestem niedorozwiniętym gejem .

Gość Gość

Ta kontrol bynajmniej 😑

Gość gość)

Tak, razi gdy ktoś je bułkę przez bibułkę i stosuje niepoprawną polszczyznę. Wiesz... ą, ę, srę... 😋  Zgoda. 

Gość słabe to

a ty co? - techniki biurowej uczyłam się w Liceum i nie musisz mnie pouczać i niestety nie napompuje twojego Ego:)