Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Czerwcowamama

Zmiana terminu porodu

Polecane posty

Gość Czerwcowamama

Witam wszystkie mamy. Termin wg miesiączki mam na 10 czerwca. Przed ciążą miałam nieregularne miesiączki. Po dokładnych wymiarach dziecka na badaniach termin wyszedł 6 czerwca w 14 tyg. W 24 tygodniu po kolejnych wymiarach dzidziusia 14 czerwca. Dziś byłam na kolejnym usg, gdzie wymiarami dziecko odpowiada terminem porodu 1 czerwca. Czy ktoś tak miał?? 

Gość Gość

Pewnie każda tak miała. Nie patrzysz na wymiary, termin porodu liczony jest tylko i wyłącznie wg daty miesiączki. 

Gość Gość

Ja miałam bardzo nieregularne miesiączki przed ciążą i przez to miałam bardzo dużą rozbieżność jeśli chodzi o ustalenie terminu porodu. Z miesiączki wychodził termin na 04.11 a z wymiarów na 04.12. Później termin porodu przesunął się na 08.12 a i tak urodziłam 14.12 i to w dodatku wywoływano mi go. Na porodówce położne się śmiały, że cały rok w ciąży chodziłam (ostatnia miesiączka przed ciąża to 29.01). Tak więc mnie juz nic nie zdziwi i zaskoczy w tym temacie. 

Gość Gość

Najbardziej wiarygodny jest termin z usg miedzy 11 a 14tc. Na tym etapie dzieci rosną podobnie. Termin z miesiączki jest z Twojego oświadczenia, kobieta może się mylić,  coś mogło się  przesunąć itd. A że teraz dziecko jest większe,  to normalne. Jedne mają 2,5 inne 4,5 kg i na tym etapie nikt z wielkości dziecka nie określa terminu porodu. 

Ja miałam coś, co uznałam za miesiaczke,  będąc już w ciąży.  Na usg byłam w 9tc, z mojego oświadczenia w 5tc. I nikt mi nie każe chodzić miesiąc dłużej. 

Gość Aga
34 minuty temu, Gość Gość napisał:

Pewnie każda tak miała. Nie patrzysz na wymiary, termin porodu liczony jest tylko i wyłącznie wg daty miesiączki. 

No nie. Ja miałam liczony termin porodu po wielkości płodu na pierwszym usg prebatalnym w 13 tc. Miesiączki miałam zawsze nieregularne i wg ostatniej termin 3.11 a wg usg 11.11 i to ten drugi był obligatoryjny. Urodziłam 17.11 dzień przed umówionym wywoływaniem.