Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Zoja

Szczerość w relacjach,mądrość czy glupota?

Polecane posty

Witam wszystkich forumowiczów.Mam pewna refleksje, w kwestii szczerości w relacjach. Z tego co już doswiadczylam sporo ludzi postrzega szczere ,wrażliwa osoby jako slabe a te cechy są wyszydzane.Moze trend dzisiejszego życia wymaga od nas psychotycznej osobowosci gdzie nie ma empatii,wrażliwości na uczucia drugich osób gdzie cel uświęca środki.W takim kontekście ludziom z tą osobowością żyje się dziś naprawdę wspaniale. Ponieważ mój związek rozpadł się po kilkunastu latach z powodu uzależnienia zaś po pewnym czasie samotność, brak drugiej osoby z którą mogę porozmawiać, dzielić się obowiazkami ,czuć bliskość zaczęła mi ciazyc, więc zaczelam szukać. Zarejestrowałam się na 1 z portali sądząc podług siebie że każdy tam szuka uczciwie ale to dopiero był szok w zderzeniu z rzeczywistością.Falszywe deklaracje które odslanialy się w trakcie poznawania danej osoby.Wylanial się faktyczny cel,partnerka z dobrą sytuacja materialna najlepiej z dużym domem,na stanowisku.Lub sypaly się propozycje seksu.Pierwszy szok minol, nauczyłam się większej tolerancji jednak sporo przykrych sytuacji można było uniknąć gdyby każdy był szczery.Zapisalam się na drugi ale tam też podobnie zrezygnowalam z obu.Owszem natrafiłam na osoby mające kulturę, przykre było jak niewiele jest takich ludzi.Uwazam że można mieć diametralnie odmienne poglady, ważne by umieć je wyrażać bez narzucania drugiemu skoro kłócą się z jego naturą. Sama zetknelam się tam z szantażem emocjonalnym, skrajnym zachowaniem.Pomyslec że chcialam nie korzyści materialnych ale poznania odpowiedzialnego człowieka żeby już nie wchodzić w ponowny związek pełen chaosu, klamstw, okradania. Zetknelam się zaś z szerokim przekrojem poglądów jednak akurat poglady nie są dla mnie problemem bardziej uderzyl mnie brak skrupułów, szukanie argumentow do wywarcia nacisku abym zachowała się tak jak było wygodnie tej drugiej osobie bez brania pod uwagę mojego zdania,odczuć. Kłamstwa, aktorstwo, nie rozumiem po co tak gmatwac znacznie rozsądniej jest być szczerym ,mieć jasne sytuacje. Ludzie są różni więc ci którzy szukają seksu czy wyłącznie komfortu sami sobie utrudniają przez kłamstwa. Dodatkowo sprawiaja ból drugiemu czlowiekowi który z początku uwierzy jednak kłamstwo wyjdzie na wierzch.Byly też osoby piszące wprost głównie o seksie tych nie neguje ja nie muszę chcieć tego co inni ale szczerość jest ważna,to również świadczy o szacunku do naszych wspolrozmowcow.