Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pisdacja

nie pójdę już do kościoła po filmie sakielskich

Polecane posty

Gość pisdacja

nigdy!!!

czyli jak lekaze okaza sie pedofilami to przestaniesz chodzić do  lekarza

ale  wierzysz w boga czy kapłanów   bo ja wierze  Bogu

Gość jepotomia

ja też nie bede chodzil na zaden film bo po co ? znam prawde o zyciu, mówi sie że zgwałcił, wykorzystał molestował a scena ukazuje zadowolone dziewczeta lgnące do ksiedza...

Gość Gość

Ja do kościoła chodzę dla Pana Boga a nie dla księży... Więc dla mnie ani film kler ani film sekielskiego nic nie zmienia. Kościół jest święty ale tworzą go ludzie grzeszni i już tak było od samego początku, sam Pan Jezus wybrał grzesznych słabych ludzi na apostołów - Judasz który wydał Jezusa, Piotr trzy razy zaparł się Jezusa, Mateusz był celnikiem, reszta też święta nie była, ale czy to oznacza że mam przestać wierzyć w Boga? 

Ja wierzę w Boga a nie ludzi, bo ludzie wiadomo że są grzeszni, każdy z nas jest, nawet księża bo oni nie są robotami, ani jakimiś półbogami czy aniołami, to są tylko ludzie, tacy sami jak my.

Gość gosc
39 minut temu, martyna 33 napisał:

Takie krótkie przemyślenie na temat filmu "Tylko nie mów nikomu": Ja się wstrzymuję od głosów potępienia KK, a nawet księży. Tzn. winą jest nie tylko sprawstwo bezpośrednie. Ale i ukrywanie. To Jasne. Ale moim zdaniem to są tylko skutki decyzji podjętych wieki temu w kościele. Zwłaszcza dwa  skutki: celibat i wytworzenie kasty "oddzielnych", którzy są niejako "ponad". Reszta to konsekwencje, nie wiem czy nieuchronne ale bardzo trudne do uniknięcia. Tak już jest z ludźmi, że jak się stworzy odpowiednie warunki to następuje degradacja. A warunki jakie są, powodują że już na etapie powołania następuje negatywna selekcja. Potem następuje negatywna presja. Nie dziwnego, że są ludzie którzy się poddają. Dowodem na to jest, że większość opisywanych przypadków, to nie byli zdemoralizowani do cna pedofile. Tylko tzw. działania zastepcze. Słyszałem o 90 %. Wniosek: życzę KK odkurzenia wersetów 1 Tym 3:1-13 i wczytania się w nie. Oczywiście innych ksiag bibli również. 

https://www.pch24.pl/celibat-nie-jest-wymyslem-czlowieka,50214,i.html

po co celibat? ks Adam = https://www.youtube.com/watch?v=0ZJFmlItE7Y

Gość gosc

Nie wszyscy to pojmują, lecz tylko ci, którym to jest dane. Bo są niezdatni do małżeństwa, którzy z łona matki takimi się urodzili; i są niezdatni do małżeństwa, których ludzie takimi uczynili; a są i tacy bezżenni, którzy dla królestwa niebieskiego sami zostali bezżenni. Kto może pojąć, niech pojmuje!” (Mt 19, 11-12). 

Decydując się na księżostwo - jest to twoja osobista decyzja podjęta aktem wolnej woli, nikt nie zmusza do pozostania księdzem, ale jeśli chcesz nim być to decydujesz się również dobrowolnie na celibat. Nie pasują ci słowa Jezusa? nie pasuje ci celibat? to nie zostawaj księdzem, proste...

Gość gosc

71 Co do spraw, o których pisaliście, to dobrze jest człowiekowi nie łączyć się z kobietą. 2 Ze względu jednak na niebezpieczeństwo rozpusty niech każdy ma swoją żonę, a każda swojego męża. 3 Mąż niech oddaje powinność żonie, podobnie też żona mężowi. 4 Żona nie rozporządza własnym ciałem, lecz jej mąż; podobnie też i mąż nie rozporządza własnym ciałem, ale żona. 5 Nie unikajcie jedno drugiego, chyba że na pewien czas, za obopólną zgodą, by oddać się modlitwie; potem znów wróćcie do siebie, aby - wskutek niewstrzemięźliwości waszej - nie kusił was szatan. 6 To, co mówię, pochodzi z wyrozumiałości, a nie z nakazu. 7 Pragnąłbym, aby wszyscy byli jak i ja1, lecz każdy otrzymuje własny dar1 od Boga: jeden taki, a drugi taki. 8 Tym zaś, którzy nie wstąpili w związki małżeńskie, oraz tym, którzy już owdowieli, mówię: dobrze będzie, jeśli pozostaną jak i ja. 9 Lecz jeśli nie potrafiliby zapanować nad sobą, niech wstępują w związki małżeńskie! Lepiej jest bowiem żyć w małżeństwie, niż płonąć. 10 Tym zaś, którzy trwają w związkach małżeńskich, nakazuję nie ja, lecz Pan2: Żona niech nie odchodzi od swego męża! 11 Gdyby zaś odeszła, niech pozostanie samotną albo niech się pojedna ze swym mężem. Mąż również niech nie oddala żony. 12 Pozostałym zaś mówię ja, nie Pan: Jeśli któryś z braci ma żonę niewierzącą i ta chce razem z nim mieszkać, niech jej nie oddala! 13 Podobnie jeśli jakaś żona ma niewierzącego męża i ten chce razem z nią mieszkać, niech się z nim nie rozstaje! 14 Uświęca się bowiem mąż niewierzący dzięki swej żonie, podobnie jak świętość osiągnie niewierząca żona przez "brata"3. W przeciwnym wypadku dzieci wasze byłyby nieczyste, teraz zaś są święte3. 15 Lecz jeśliby strona niewierząca chciała odejść, niech odejdzie! Nie jest skrępowany ani "brat", ani "siostra" w tym wypadku4. Albowiem do życia w pokoju powołał nas Bóg. 16 A skądże zresztą możesz wiedzieć, żono, że zbawisz twego męża? Albo czy jesteś pewien, mężu, że zbawisz twoją żonę?"
Wyższość dziewictwa
25 Nie mam zaś nakazu Pańskiego co do dziewic, lecz daję radę jako ten, który - wskutek doznanego od Pana miłosierdzia - godzien jest, aby mu wierzono. 26 Uważam, iż przy obecnych utrapieniach8 dobrze jest tak zostać, dobrze to dla człowieka tak żyć. 27 Jesteś związany z żoną? Nie usiłuj odłączać się od niej! Jesteś wolny? Nie szukaj żony! 28 Ale jeżeli się ożenisz, nie grzeszysz. Podobnie i dziewica, jeśli wychodzi za mąż, nie grzeszy. Tacy jednak cierpieć będą udręki w ciele, a ja chciałbym ich wam oszczędzić9. 29 Mówię, bracia, czas jest krótki10. Trzeba więc, aby ci, którzy mają żony, tak żyli, jakby byli nieżonaci10, 30 a ci, którzy płaczą, tak jakby nie płakali, ci zaś, co się radują, tak jakby się nie radowali; ci, którzy nabywają, jak gdyby nie posiadali; 31 ci, którzy używają tego świata, tak jakby z niego nie korzystali. Przemija bowiem postać tego świata. 32 Chciałbym, żebyście byli wolni od utrapień. Człowiek bezżenny troszczy się o sprawy Pana, o to, jak by się przypodobać Panu. 33 Ten zaś, kto wstąpił w związek małżeński, zabiega o sprawy świata, o to, jak by się przypodobać żonie. 34 I doznaje rozterki. Podobnie i kobieta: niezamężna i dziewica troszczy się o sprawy Pana, o to, by była święta i ciałem, i duchem. Ta zaś, która wyszła za mąż, zabiega o sprawy świata, o to, jak by się przypodobać mężowi. 35 Mówię to dla waszego pożytku, nie zaś, by zastawiać na was pułapkę; po to, byście godnie i z upodobaniem trwali przy Panu. 36 11 Jeżeli ktoś jednak uważa, że nieuczciwość popełnia wobec swej dziewicy, jako że przeszły już jej lata i jest przekonany, że tak powinien postąpić, niech czyni, co chce: nie grzeszy; niech się pobiorą! 37 Lecz jeśli ktoś, bez jakiegokolwiek przymusu, w pełni panując nad swoją wolą, postanowił sobie mocno w sercu zachować nietkniętą swoją dziewicę, dobrze czyni. 38 Tak więc dobrze czyni, kto poślubia swoją dziewicę, a jeszcze lepiej ten, kto jej nie poślubia. 39 Żona związana jest tak długo, jak długo żyje jej mąż. Jeżeli mąż umrze, może poślubić kogo chce, byleby w Panu12. 40 Szczęśliwszą jednak będzie, jeżeli pozostanie tak, jak jest, zgodnie z moją radą. A wydaje mi się, że ja też mam Ducha Bożego."?