Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość NIEwiem

związek na "nie wiem"

Polecane posty

Gość NIEwiem

Czy są tu ludzie uwikłani w związki "nie wiem"? Chodzi mi o takie "związki" gdzie spotykacie się ze sobą, wyjeżdżacie razem, uprawiacie seks i w sumie wszystko robicie jak para. Niestety, gdy dochodzi do rozmów i próby osiągnięcia jakiejś deklaracji, spotykacie się ze ścianą w postaci stwierdzenia "nie wiem". Jesteśmy razem? - nie wiem, będziemy- nie wiem i tak dalej. 

Ciągły stres, nie pewność tego co będzie jutro. Jak coś nie pasuje to też w sumie nie możesz się odezwać, bo właściwie nie jesteś z tą osobą więc nie masz prawa jej truć doopy. 

Czy ktoś jest w takiej sytuacji? jak sobie z tym radzicie? 

Przed chwilą, Gość NIEwiem napisał:

Jak coś nie pasuje to też w sumie nie możesz się odezwać, bo właściwie nie jesteś z tą osobą więc nie masz prawa jej truć doopy.

Nieistotne, jakiego rodzaju jest to relacja, powinno się mieć poszanowanie dla drugiej strony i zwracać uwagę na jej uczucia i potrzeby. Szczególnie, jeśli relacja jest bliska. Także, kiedy pojawiają się zastrzeżenia i problemy należy o nich szczerze rozmawiać i dążyć do odpowiednich zmian. W przypadku, kiedy nie da się tego osiągnąć, lepiej po prostu taką relację zakończyć.

Przed chwilą, Gość NIEwiem napisał:

Chodzi mi o takie "związki" gdzie spotykacie się ze sobą, wyjeżdżacie razem, uprawiacie seks i w sumie wszystko robicie jak para. Niestety, gdy dochodzi do rozmów i próby osiągnięcia jakiejś deklaracji, spotykacie się ze ścianą w postaci stwierdzenia "nie wiem". Jesteśmy razem? - nie wiem, będziemy- nie wiem i tak dalej.

Brak deklaracji, to niezdecydowanie i brak pewności, czyli można podejrzewać brak poważnego zaangażowania i uczuć. Być może jest to relacja ''z braku laku'', na przeczekanie, do czasu, kiedy pojawi się na oku ktoś *subiektywnie* lepszy. Nie warto tkwić w takich niezdrowych relacjach, szkoda czasu i psychiki.

Gość NIEwiem
1 minutę temu, Nenesh napisał:

Nieistotne, jakiego rodzaju jest to relacja, powinno się mieć poszanowanie dla drugiej strony i zwracać uwagę na jej uczucia i potrzeby. Szczególnie, jeśli relacja jest bliska. Także, kiedy pojawiają się zastrzeżenia i problemy należy o nich szczerze rozmawiać i dążyć do odpowiednich zmian. W przypadku, kiedy nie da się tego osiągnąć, lepiej po prostu taką relację zakończyć.

Brak deklaracji, to niezdecydowanie i brak pewności, czyli można podejrzewać brak poważnego zaangażowania i uczuć. Być może jest to relacja ''z braku laku'', na przeczekanie, do czasu, kiedy pojawi się na oku ktoś *subiektywnie* lepszy. Nie warto tkwić w takich niezdrowych relacjach, szkoda czasu i psychiki.

Dziękuje za Twoją odpowiedź. Odniosę się tylko do tych szczerych rozmów. To nie prawda. Wszyscy zawsze mówią, że należy szczerze rozmawiać itp. to nigdy z nikim nie kończy się dobrze. Nikt nie lubi szczerości. Lepiej już po prostu pokazać swoim zachowaniem i obojętnością, że coś nie gra, a tym samym zmusić drugą stronę do refleksji, niż mówić coś w prost. Moje 30 lat życia nauczyło mnie tego, że "szczerość" to wyświechtany truizm. 

Gość Gość
3 minuty temu, Gość NIEwiem napisał:

Dziękuje za Twoją odpowiedź. Odniosę się tylko do tych szczerych rozmów. To nie prawda. Wszyscy zawsze mówią, że należy szczerze rozmawiać itp. to nigdy z nikim nie kończy się dobrze. Nikt nie lubi szczerości. Lepiej już po prostu pokazać swoim zachowaniem i obojętnością, że coś nie gra, a tym samym zmusić drugą stronę do refleksji, niż mówić coś w prost. Moje 30 lat życia nauczyło mnie tego, że "szczerość" to wyświechtany truizm. 

Szczerość to uczciwość i szacunek do drugiego człowieka, jeżeli nie możesz być szczera wobec partnera a on wobec ciebie,  to znaczy ze to.nie ten człowiek.

Gość NIEwiem

W ogóle nie o szczerości jest ten temat. Nie też o tym, że chce zakończyć taką relację, bo kocham i nie chce.  

Gość Gość
2 minuty temu, Gość NIEwiem napisał:

W ogóle nie o szczerości jest ten temat. Nie też o tym, że chce zakończyć taką relację, bo kocham i nie chce.  

To czego oczekujesz od czytających jak nie szczerej wypowiedzi? 

Gość NIEwiem
3 minuty temu, Gość Gość napisał:

To czego oczekujesz od czytających jak nie szczerej wypowiedzi? 

Pytam czy ktoś jest w takiej sytuacji? Zastanawiam się czy więcej ludzi tak postępuje i chciałem wspólnie pogadać o tym co może nimi kierować. 

Gość Kiss

Nie jestem i nigdy nie byłam. W takiej relacji bywają osoby bez szacunku do siebie, zwykle totalni desperaci i osoby mało inteligentne, nie mające pojęcia o ludzkiej psychice. Normalny człowiek nie ciągnie destrukcyjnego związku, nie pakuje się w relacje, w których nie wie na czym stoi, żyje w stresie, nie są spełniane jego potrzeby. Ani w pracy ani w związku. Bo ma szacunek do siebie i nie marnuje czasu na takie göwniane pseudozwiązki.
Zwykle w takie coś pakują się kobiety.
Zresztą nie od dziś wiadomo, że "nie wiem, czy jesteśmy razem" znaczy "dymam Cię tymczasowo i nie wiążę z Tobą przyszłości. Mogę być z Tobą latami, ale przy pierwszej sprzyjającej okazji kopnę w głupi zad". Kto bowiem chciałby być z człowiekiem, który sam siebie nie szanuje?

Gość NIEwiem
1 godzinę temu, Gość Kiss napisał:

Nie jestem i nigdy nie byłam. W takiej relacji bywają osoby bez szacunku do siebie, zwykle totalni desperaci i osoby mało inteligentne, nie mające pojęcia o ludzkiej psychice. Normalny człowiek nie ciągnie destrukcyjnego związku, nie pakuje się w relacje, w których nie wie na czym stoi, żyje w stresie, nie są spełniane jego potrzeby. Ani w pracy ani w związku. Bo ma szacunek do siebie i nie marnuje czasu na takie göwniane pseudozwiązki.
Zwykle w takie coś pakują się kobiety.
Zresztą nie od dziś wiadomo, że "nie wiem, czy jesteśmy razem" znaczy "dymam Cię tymczasowo i nie wiążę z Tobą przyszłości. Mogę być z Tobą latami, ale przy pierwszej sprzyjającej okazji kopnę w głupi zad". Kto bowiem chciałby być z człowiekiem, który sam siebie nie szanuje?

Pytam ludzi, którzy byli w takim układzie, a nie tych którym się wydaje "że". W normalnych okolicznościach gadałbym tak samo jak Ty i udawał mądrego, ale jest, to tak jak byś wypowiadała się na temat wychowania dzieci, gdy nie masz dzieci. Dlatego daruj sobie swoje silne przekonanie. 

Gość Kiss

A nie wystarczy, że spotkałam takich ludzi i że moje dobre znajome latami tkwiły w takim czymś? I niektóre z nich zmarnowały sobie sporo życia, a może nawet całe?

Wszystko sprawdzasz? Czy w niektóre rzeczy wierzysz jednak na słowo i uważasz, że wiesz, jak na przykład, że zgniłe jedzenie popite wodą z wc może wywołać niestrawności?

Taki związek najlepiej zakończyć.

Gość NIEwiem
3 minuty temu, Gość Kiss napisał:

A nie wystarczy, że spotkałam takich ludzi i że moje dobre znajome latami tkwiły w takim czymś? I niektóre z nich zmarnowały sobie sporo życia, a może nawet całe?

Wszystko sprawdzasz? Czy w niektóre rzeczy wierzysz jednak na słowo i uważasz, że wiesz, jak na przykład, że zgniłe jedzenie popite wodą z wc może wywołać niestrawności?

Taki związek najlepiej zakończyć.

Sytuacje są różne. My akurat byliśmy parą, później coś się posypało i teraz od 2 miesięcy trwa taki stan "nie wiem". Wydaje mi się, że to nie jest spowodowane tym o czym Ty piszesz. Czasami takie układy trwają latami, to według mnie wyklucza Twój punkt widzenia, bo Ci ludzie prędzej czy później by kogoś znaleźli, a jednak nie znajdują, nie szukają itp. odpowiada im to jak jest i tyle. Mam wrażenie, że jest to jakieś zaburzenie wynikające z czegoś innego niż Tobie się wydaje.