Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Hania z Australii

Certyfikat to wiedza teoretyczna a żywy język za granicą to zupełnie inna bajka

Polecane posty

Gość Hania z Australii

Witam wszystkich serdecznie

Ten post kieruję głównie do pani Anny której dziecko stara sie o certyfikat.

Prosze pani niech ona nie zdaje egzaminu.Certyfikat nie jest wyznacznikiem umiejętności praktycznych.

Wiem to z własnego doświadczenia.W młodości chodziłam na kurs.Zdałam pozytywnie specjalny egzamin z angielskiego.

Byłam przekonana że znam ten język.Spakowałam rzeczy i wyjechałam z mężem do Australii.

I dopiero na lotnisku w Australii zrozumiałam że wcale nie znam angielskiego.Nikogo nie umiałam zrozumieć.

Ten bełkot ludzi był zupełnie inny niż nagrania na egzaminie.Zaczęłam pracować jako gosposia w bogatych domach.

Nauka takiego żywego języka angielskiego ( ze słuchu i mówienia) zajęła mi około pięciu lat.

Dopiero po pięciu latach byłam w stanie zrozumieć co do mnie mówią lub co mówią  na filmach.

Tyle czasu zajmuje nauka żywego języka.Moja praca była dla mnie kursem.Musiałam słuchać ludzi 5 lat żeby móc ich zrozumieć.

Każda osoba mówi inaczej.Jedni mówią wolno i wyraźnie a inni mówią szybko łączą słowa używają skrótów.

Tego jest bardzo ciężko sie nauczyć.Dlatego nauczenie sie rozumienia wszystkich ludzi zajęło mi 5 lat.

W Polsce nigdy bym sie tego nie nauczyła.W polskiej szkole osoba osłu...e sie jednego nauczyciela.

Ja będąc w Australii byłam otoczona zbieraniną ludzi z całego świata.

Musiałam nauczyć sie rozumieć Australijczyków,Brytyjczyków,Murzynów,Arabów,Irlandczyków i Amerykanów.

To wymagało wielu lat rozmawiania i osłuchiwania sie na żywo.Tego nie nauczy żaden nauczyciel w Polsce.

Radze pani wysłać córke na roczny kurs angielskiego do Anglii.Taki kurs prowadzi kilku nauczycieli którzy nie są Polakami.

Poza tym uczestnikami kursu są obcokrajowcy.Pani dziecko będzie zmuszone rozmawiać z nimi po  angielsku.

Nie ma lepszej metody na zdobycie praktycznych umiejętności językowych.

Certyfikat bazuje na teorii a egzamin ustny trwa bodajże 15 minut.

Egzaminatorzy wymawiają słowa powoli,wyraźnie i nie mówią slangiem oraz skrótami.

W realu ludzie mówią byle jak i trzeba ich zrozumieć.

Realne życie to nie egzamin.

Życze powodzenia 

Hania

Gość Pani Anna
3 minuty temu, Gość Hania z Australii napisał:

Witam wszystkich serdecznie

Ten post kieruję głównie do pani Anny której dziecko stara sie o certyfikat.

Prosze pani niech ona nie zdaje egzaminu.Certyfikat nie jest wyznacznikiem umiejętności praktycznych.

Wiem to z własnego doświadczenia.W młodości chodziłam na kurs.Zdałam pozytywnie specjalny egzamin z angielskiego.

Byłam przekonana że znam ten język.Spakowałam rzeczy i wyjechałam z mężem do Australii.

I dopiero na lotnisku w Australii zrozumiałam że wcale nie znam angielskiego.Nikogo nie umiałam zrozumieć.

Ten bełkot ludzi był zupełnie inny niż nagrania na egzaminie.Zaczęłam pracować jako gosposia w bogatych domach.

Nauka takiego żywego języka angielskiego ( ze słuchu i mówienia) zajęła mi około pięciu lat.

Dopiero po pięciu latach byłam w stanie zrozumieć co do mnie mówią lub co mówią  na filmach.

Tyle czasu zajmuje nauka żywego języka.Moja praca była dla mnie kursem.Musiałam słuchać ludzi 5 lat żeby móc ich zrozumieć.

Każda osoba mówi inaczej.Jedni mówią wolno i wyraźnie a inni mówią szybko łączą słowa używają skrótów.

Tego jest bardzo ciężko sie nauczyć.Dlatego nauczenie sie rozumienia wszystkich ludzi zajęło mi 5 lat.

W Polsce nigdy bym sie tego nie nauczyła.W polskiej szkole osoba osłu...e sie jednego nauczyciela.

Ja będąc w Australii byłam otoczona zbieraniną ludzi z całego świata.

Musiałam nauczyć sie rozumieć Australijczyków,Brytyjczyków,Murzynów,Arabów,Irlandczyków i Amerykanów.

To wymagało wielu lat rozmawiania i osłuchiwania sie na żywo.Tego nie nauczy żaden nauczyciel w Polsce.

Radze pani wysłać córke na roczny kurs angielskiego do Anglii.Taki kurs prowadzi kilku nauczycieli którzy nie są Polakami.

Poza tym uczestnikami kursu są obcokrajowcy.Pani dziecko będzie zmuszone rozmawiać z nimi po  angielsku.

Nie ma lepszej metody na zdobycie praktycznych umiejętności językowych.

Certyfikat bazuje na teorii a egzamin ustny trwa bodajże 15 minut.

Egzaminatorzy wymawiają słowa powoli,wyraźnie i nie mówią slangiem oraz skrótami.

W realu ludzie mówią byle jak i trzeba ich zrozumieć.

Realne życie to nie egzamin.

Życze powodzenia 

Hania

Dzięki za informacje. Dla Ciebie jestem Ania  a nie Pani Anna.

Gość Hania z Australii

Bardzo przepraszam.

Tak jak pisałam nie ma lepszej metody jak pobyt za granicą.

Nagrania na egzaminie dotyczącym certyfikatu są bardzo wyraźne.

W realnym życiu mało kto mówi tak wyraźnie jak egzaminatorzy na egzaminie.

Dlatego jak dla mnie certyfikat jest jedynie świadectwem umiejętności teoretycznych.

Gość mika

Zdawałam ACE i jakoś na ustnym gadali do mnie tak jak gadają natives na filmach.Pani chyba nie była na ustnym egzaminie advanced

Gość Hania z Australii

Wie pani co? Niech pani przestanie kłamać.Egzaminatorzy nie bełkoczą jak Anglicy na ulicy.