Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wygłodzona

Ważę 46 przy 170 i nie mogę przytyć CO MI JEST? Coś z watrobą?

Polecane posty

Gość wygłodzona

Przy 170 cm i 46 kg BMI pokazuje WYGŁODZENIE   😕 

W styczniu długo chorowałam na ostrą grypę, prawie nic wtedy nie jadłam i sporo schudłam (normalnie waże 52 kg). ALE od tamtego czasu nie mogę przytyć, choć jem normalnie. Jem sporo słodyczy, czekolad, tłustych serów, orzechów itd. 

Czuję sie masakrycznie żle i słabo. Straszna apatia mnie dopadła. Raz miałam kilkudniowy atak  z dreszczami/drgawkami całego ciała, arytmią serca, wymiotami na czczo i strasznie swędziała mnie skóra, wrecz paliła (właśnie zwłaszcza z boku brzucha) - wydaje mi sie że to był jakiś atak wątroby? Często też tak wewnętrznie mną trzęsie. A może mógł to być skutek bardzo niskiej, nieprawidłowej wagi? Hmmm

Robiłam sporo badań i wszystko  jest ok, prócz jednego - mam złą gazometrię, wyszła mi tzw. kwasica  metaboliczna. 

Zastanawiam się czy to nie jest coś z wątrobą (mimo że próby wyszły mi prawidłowo). Bo wiem, ze podczas ataku wątroby zaczyna strasznie swedziec całe ciało. i wyskakują wtedy takie ciemniejsze  plamy na ciele -  mi też cos takiego wtedy wyszło z boku brzucha, a za kilka dni zbladło.

Choć i nawiedzają mnie myśli czy to nie jakiś guz czy coś...  😕 

Wiem, że musze jeszcze koniecznie zrobić usg jamy brzusznej, choć zastanawia mnie co to mogło być.

Gość gość

To może być coś z trzustką.Nie chce cie straszyć ale powinnaś jak najszybciej zgłosić się do lekarza.Brak apetytu to choroba.Gdy jesz i nie tyjesz to może być problem z wchłanianiem.

Gość Nie specjalista

Dobrze zbadaj tarczyce. Nie tylko tsh, ale i Ft3 , Ft4 przeciwciała i usg.

Gość wyglodzona

No właśnie TSH mam na granicy niedoczynności - 4

Przeciwciała robiłam kilka lat temu i nie wykryto.

Udało mi się przez ten czas przytyć niecałe 2 kg. Ale muszę jeść na siłę.

Gość Pomocna

Z badaniami nie pomogę ale jezeli musisz jesc na siłę to sprobuj mniejsze porcje ale czesciej i zdrowo. Wśród zdrowych produktow sporo jest kalorycznych, np orzechy, sezam, nasiona slonecznika, miod. Dodawaj do salatek czy innych potraw. Jest tez duzo produktow, które pobudzają apetyt, wpisz w wyszukiwarke. No i dogadzaj sobie smakowo, rob to co najbardziej lubisz.

Często wydaje się nam, że jemy dużo, ale jak na prawdę policzy się kalorie to wychodzi, że jednak nie tak dużo. Twoje zapotrzebowanie kaloryczne wynosi ok. 2000 kcal. W zależności ją pracę wykonujesz. Teraz, żeby zdrowo przytyć musisz mieć nadwyżkę kaloryczną ok. 300-500 kcal na dzień. 2500 kcal dziennie to jest dużo jedzenia jak na kobietę. Polecam dojadać bakaliami albo robić sobie szejki 🙂 

Oczywiście jeżeli wszystkie badania masz w porządku. Pozdrawiam!