Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ktoś

Przyjaciel dziewczyny

Polecane posty

Gość Ktoś

Witam wszystkich. Jestem pierwszy raz na tym portalu więc z góry przepraszam za zły dział czy coś. Jestem z dziewczyną ponad 4 miesiące. Czujemy do siebie bardzo mocną miłość.

Dziewczyna ma przyjaciela którego zna od kilku lat i jest dla niej jak brat (podko...e się w niej ale ona tego nie odwzajemnia). Ona wie jak bardzo go nie lubię i wie jak bardzo jestem zazdrosny o niego. 

Mówi mi że to tylko przyjaciel i nie mam być o co zazdrosny. Ponoć dużo dla niej zrobił i dlatego jest dla niej taki bardzo ważny jak ja.

Bardzo mnie irytuję jak potajemnie z nim piszę, jak ten przyjaciel ma zdjęcie mojej dziewczyny na tapecie, jak ten przyjaciel nie ma nic to zaproponowania tylko przejażdżka samochodem.

Co jeśli powiem dziewczynie "albo ja albo on"? Boje się że zerwie ze mną bo przyjaciela nie zostawi tak po kilku latach.

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Gość Ktoś

Gadałem z nią już na ten temat i mówiła że denerwuję ją moja zazdrość

22 minuty temu, Gość Ktoś napisał:

Czujemy do siebie bardzo mocną miłość.

W którą jednakże wątpisz, upatrując zagrożenie w przyjacielu dziewczyny.

23 minuty temu, Gość Ktoś napisał:

Mówi mi że to tylko przyjaciel i nie mam być o co zazdrosny.

Wypada uznać jej zapewnienie, jeśli wcześniej była i jest wobec Ciebie w porządku. Nie ma sensu stosować nadinterpretacji i dopisywać sobie historii w sytuacji, kiedy Wasza relacja na znajomości Twojej partnerki nie cierpi. A jeśli czujesz się zaniedbywany, po prostu wyraź to wprost, bez zbędnych pretensji i roszczeniowości.

26 minut temu, Gość Ktoś napisał:

[...] Ona wie jak bardzo go nie lubię i wie jak bardzo jestem zazdrosny o niego. [...] Co jeśli powiem dziewczynie "albo ja albo on"?

Okażesz tym toksyczną zazdrość i zniechęcisz dziewczynę do siebie. Wtenczas faktycznie może z Tobą zerwać, tym bardziej, jeśli ten przyjaciel jest dla niej tak bliską osobą i wiele dla niej znaczy. Jeśli naprawdę uważa go za brata, to spójrz, w jakiej sytuacji byś ją postawił... Lepiej, byś po prostu starał się pracować nad Waszą relacją, nad dobrą komunikacją i szczerością oraz nad sobą samym, głownie nad samooceną i autonomią ego. Potrzebujesz sobie uświadomić, że nawet, jeśli kobieta postanowi Cię ostatecznie zostawić, czy zdradzi Cię, nic na to nie poradzisz. Na siłę jej nie odizolujesz.