Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Eva dos Bravos

Biblia i Koran wzywają do przemocy wobec niewiernych, gejów i masturbantów

Polecane posty

Gość Eva dos Bravos

Przed kilku laty dwóch holenderskich youtuberów wyszło na ulice miasta, zaczepiając przechodniów i odczytując im fragmenty księgi z obwolutą Koranu, po czym czekając na reakcje. Było tam o kamienowaniu cudzołożników, odrąbywaniu rąk złodziejom, prześladowaniu homoseksualistów, podporządkowywaniu żony mężowi, surowym karceniu nieposłusznych dzieci, zabijaniu niewiernych itd. Przechodnie oczywiście reagowali oburzeniem, pomstując na Koran i jego wyznawców. Wtedy informowano ich, że to fragmenty Biblii, a tylko obwolutę dla zmylenia wzięto ze świętej księgi muzułmanów

https://fakty.interia.pl/opinie/majcherek/news-ikea-lgbt-biblia-etc,nId,3073005  

Gość Taką prawda

Rasizm i homofobia... To się powinno leczyć

Gość dydko

czy w XXI wieku tak zwane "święte księgi" mogą być ciaŋle "święte"? Przecież to jakaś aberracja jest i zacofanie!

Gość Hermina

jak może człowiek wykształcony wierzyć w banialuki pasterzy sprzed tysięcy lat ? Oto jest pytanie do Polaków.

Gość sexolaska

Żydów zabijano po wspólnej modlitwie w kosciele i w imię krzyża

taka jest prawda o miłości katolickiej

Gość mućka

Jeden z pracowników polskiego oddziału szwedzkiej firmy IKEA przeciwstawił się propagowanej przez nią tolerancji dla osób LGBT, powołując się na potępiający homoseksualizm fragment Biblii.

W tej samej Księdze Kapłańskiej, czyli Trzeciej Księdze Mojżeszowej, znajdują się też potępienia następujących praktyk: strzyżenia włosów wokół głowy (3 Mojż. 19,27; ciekawe jak się do tego odnoszą ci liczni polscy katolicy, którzy zgodnie z szerzącą się obecnie modą męską podgalają skronie i potylice), spożywania krwi zwierząt (3 Mojż. 17, 10-14; to a propos zamiłowania wielu polskich katolików do kaszanki, zwłaszcza grillowanej), opuszczania domu przez położnicę przez wyznaczony okres po porodzie (3 Mojż. 12), obcinania pędów drzew owocowych przez 3 lata po posadzeniu i spożywania z nich owoców przez 4 lata (3 Mojż. 19, 23; ciekawe co na to katolicy-ogrodnicy), natomiast tamże nakazuje się: obrzezywać napletek (3 Mojż. 12,3), kamienować bluźnierców (3 Mojż. 24, 10-16; pewnie niektórzy fanatycy byliby gotowi), przyjmować przybyszy i traktować ich jak swoich (3 Mojż. 19, 33-34; co na to katoliccy przeciwnicy przyjmowania uchodźców i imigrantów?), a także reguluje się szczegółowo postępowanie z krwią menstruacyjną i "męskim wyciekiem", czego cytowanie mogłoby wywołać niesmak i obrzydzenie (dla ciekawskich: 3 Mojż. 15).

Gość mućka

Księgi uważane przez wyznawców rozmaitych religii za święte zawierają łatwo dostrzegane przez postronnych czytelników bzdury o powstaniu świata i pojawieniu się człowieka (z jaja wielkiego ptaka, rzecznego mułu, ziewnięcia jakiegoś bóstwa itp.), sporo kuriozalnych opowieści o prorokach i herosach (żyli kilkaset lat, mieli dziesiątki żon, spłodzili niezliczone potomstwo, ożywiali zmarłych, chodzili po wodzie, fruwali w powietrzu itd.), a także wiele dziwacznych nakazów i zakazów (nie jeść krewetek, zajęcy, wieprzowiny, wołowiny, nie mieszać potraw mlecznych z mięsnymi, nie pić alkoholu, nie golić bród, nie strzyc włosów, nie zdejmować turbanów, nie pobierać prowizji od pożyczek, nie nosić męskich strojów będąc kobietą, obcinać chłopcom napletki, odwiedzać pewne miejsca uważane za święte, zakrywać twarze kobiet, kręcić kołowrotki, itd.).

Gość xxx

kler ocieka nienawiścią do niepokornych

Gość Gość gość

Nie rozumiem autorze co tym tematem chciałeś udowodnić? Czy chcesz udowodnić wszystkim, że Biblia jest zła? To co napisałeś, to tylko świadczy o tym, że ludzie nie znają Pisma Świętego, a ci którzy czytali, nie rozumieją przekazu jaki Pan Bóg skierował do ludzi. Otóż jeżeli chcesz wiedzieć autorze, oraz gościu Mućka, to Stary Testament był skierowany do starożytnych izraelitów (co w tej chwili Żydzi dalej uznają te przepisy). To był przekaz na tamte trudne czasy, ale przyszedł Pan Jezus i teraz nas chrześcijan obowiązuje Nowy Testament. Jeżeli oburza Cię to co youtuberzy przeczytali, to jeżeli jesteś chrześcijaninem, to powinieneś znać historię jak faryzeusze przeprowadzili nierządnicę do Pana Jezusa i sugerując się ówczesnym prawem, chcieli ją ukamienować. Czy wiesz może co zrobił Pan Jezus? Dodam jeszcze, że tamtym youtuberom nie udał się podstęp, bo w Koranie zostały uwzględnione te przepisy kopiując z księgi Mojrzeszowej, które oni przeczytali, a co ciekawe muzułmanie stosują je fizycznie. Pan Jezus mówiąc "jeżeli twoje oko grzeszy wyłup je, a rękę odrąb" nie oznacza, że masz to zrobić dosłownie, tylko masz na to nie patrzeć, nie dotykać. Tak właśnie postąpił pracownik IKEI, za co został przez pracodawcę zwolniony.