Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Agata928

Emigracja do USA - problem z wizą

Polecane posty

Witam. Od razu powiem, że jestem tu nowa, więc przepraszam za wszystkie błędy :)

Z powodów osobistych wraz z mężem i dziećmi zaczęliśmy rozważać ostatnio emigrację z Polski. Naszym głównym kierunkiem stały się Stany Zjednoczone, jednak naszym największym problemem okazała się wiza. Czytałam na stronie ambasady, że istnieje wiza dla pracowników niewykwalifikowanych, i chyba na taką byśmy się łapali. Nie było tam napisane, jakich zawodów to dotyczy, jednakże, powinno być na nie największe zapotrzebowanie. Ja z zawodu jestem krawcową, a mąż mechanikiem, jednak pracuje również na budowie. Z tego co mi wiadomo, na rynku USA brakuje właśnie pracowników fizycznych, a więc zdaje mi się, że nie byłby to najgorszy pomysł. Kolejną kwestią jest to, że gdzieś na Florydzie mieszka nasza rodzina. Nie jest to nasza mama czy tata, a siostra mojej mamy, więc chyba otrzymanie takiej podstawowej wizy byłoby trudniejsze. Na stronie ambasady czytałam jednak tez, ze istnieją wizy dla dalszych rodzin, i tu rodzi się pytanie - czy byśmy się załapali. Przez jakiś czas ta rodzina przysyłała nam paczki, więc może odszukać ich jakoś po adresie, i poprosić o zaproszenie? Język nie jest w żadnym stopniu przeszkodą, bo cała rodzina ma go opanowany. Czy przy ewentualnym uzyskaniu jakiejkolwiek wizy, dzieci rownież dostałyby ją z nami? Proszę o poradę. Czy którykolwiek z tych sposobów daje w ogóle jakieś szanse na uzyskanie wizy imigracyjnej? Macie jakieś propozycje?