Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość LUŚKA123

SKRĘCONE KOLANO

Polecane posty

Gość LUŚKA123

Cześć...skręciłam kolano w pracy, w szpitalu potwierdzili skręcenie kolana i podejrzenie uszkodzenia łąkotki.. międzyczasie byłam u lekarza ortopedy prywatnie bo oczywiście na nfz długie terminy...będąc u lekarza prywatnie kazał chodzić 5 tyg w asyście o kulach, okładać kolano lodem i brać leki które przepisał..i zrobić prześwietlenie kolana...i jak będę  miała wynik usg to iść do orotpedy na nfz pokazać wynik bądź udać się powrotem do doktor prywatnie..Po dwóch miesiącach kolano doszło do siebie, nie jest już spuchnięte ale cały czas boli jak chodzę, zginam, kucam, nie mogę całkiem nogi wyprostować bo boli i tak jakby bloku...czuje też takie trzaskanie przy zginaniu kolana i wydaje mi się ze jednak coś jeszcze jest nie tak...ale do rzeczy 28 sierpnia 2019 w końcu dostałam się na wizytę do ortopedy na nfz..lekarz stwierdził że jest wszystko ok, że nic się nie dzieje i dał mi l4 do 4.09 a od 5.09 już do pracy...bo uznał że jestem zdolna...mimo że opisywałam mu objawy i że wynik prześwietlenia kolana będę miała do 4tyg...I moje pytanie co ja mam teraz robić iść tego 5.09 do pracy powiedzieć że dostałam zdolność od lekarza  ? i wtedy do medycyny pracy ? Czy iść do rodzinnego 4.09 i powiedzieć mu że nie czuje się zdolna do pracy bo cały czas mnie boli kolano i w dodatku nie mam jeszcze wyniku z prześwietlenia kolana ...Czy po prostu zmienić ortopedę ?Pierwszy raz jestem na l4...i nie wiem co robić...pomóżcie ...

Gość Kiss

To zależy gdzie pracujesz, jak w biurze i siedzisz, to Ci nie przeszkodzi, jak na stojąco, lepiej idź do lekarza

18 minut temu, Gość LUŚKA123 napisał:

[...] Czy iść do rodzinnego 4.09 i powiedzieć mu że nie czuje się zdolna do pracy bo cały czas mnie boli kolano i w dodatku nie mam jeszcze wyniku z prześwietlenia kolana ...Czy po prostu zmienić ortopedę ? [...]

I to i to, a uzyskasz resztę informacji. Jeśli chodzi o kolano, po opisie można wywnioskować, że faktycznie ucierpiała łąkotka, a to uraz zawsze długotrwały. Najważniejsze, by kolana nie przesilać, odciążać, ale i delikatnie codziennie ćwiczyć. Przyjmować suplementy, kolagen, mieć dobrą dietę. Łąkotka potrafi się często regenerować samoistnie w przeciągu roku, w zależności od rodzaju uszkodzenia (pęknięcia, złamania, przemieszczenia), a by to ocenić niezbędne są wyniki rezonansu magnetycznego. Lekarze mają tendencję do natychmiastowego wysyłania na zabieg chirurgiczny - po którym regeneracja trwa także najczęściej kilkanaście miesięcy - dlatego warto się zastanowić nad najlepszym dla siebie rozwiązaniem.

Gość ...

wygoi sie pij dużo Białka  mniej ruchu 

Gość ...

wapno sobie kup i mniej ruchu 

Gość LUŚKA123

pracuje w sklepie więc praca nie siedząca...wykładanie towaru itd..dostałam leki, biorę.

Tylko chodzi oto czy zaświadczenie o zdolności poszło do pracy razem z l4 do 4.09 czy nie...bo jak poszło to wydaje mi się że muszę iść do pracy..czy lekarz lekarz rodzinny może przedłożyć mi l4 mimo że ortopeda dał zdolność?

Gość LUŚKA123
27 minut temu, Gość LUŚKA123 napisał:
54 minuty temu, Gość Kiss napisał:

To zależy gdzie pracujesz, jak w biurze i siedzisz, to Ci nie przeszkodzi, jak na stojąco, lepiej idź do lekarza

pracuje w sklepie więc praca nie siedząca...wykładanie towaru itd..dostałam leki, biorę.

Tylko chodzi oto czy zaświadczenie o zdolności poszło do pracy razem z l4 do 4.09 czy nie...bo jak poszło to wydaje mi się że muszę iść do pracy..czy lekarz lekarz rodzinny może przedłożyć mi l4 mimo że ortopeda dał zdolność?

Gość LUŚKA123

Właśnie dzwonili do mnie z pracy....mam jutro wstawić się w pracy po dokumenty do lekarza medycyny pracy gdyż l4 kończy mi się 4.09 a zdolność mam od 5.09...najwidoczniej l4 poszła z zdolnością do pracy...co teraz robić__jakas maskara...